Συμφωνία «επί της αρχής» ΗΠΑ-Ρωσίας για τα χημικά όπλα της Συρίας

Συμφωνία «επί της αρχής» ΗΠΑ-Ρωσίας για τα χημικά όπλα της Συρίας

Πλήρη καταγραφή και καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν επί της αρχής για τον τρόπο ελέγχου και καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου. Μετά από κύκλο διαπραγματεύσεων μεταξύ των επικεφαλής της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας στην Γενεύη, οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι η Συρία θα πρέπει να παραδώσει πλήρη πρόσβαση του χημικού της οπλοστασίου με σκοπό την άμεση καταστροφή του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, παρουσίασε ένα σχέδιο έξι σημείων σύμφωνα με το οποίο το καθεστώς Άσαντ προβλέπεται να έχει παραδώσει την πλήρη λίστα των χημικών της όπλων μέσα σε μία εβδομάδα. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η συμφωνία αυτή πρέπει να επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, υπό την απειλή ότι αν η συριακή πλευρά δεν συμμορφωθεί, οι σύμμαχοι θα προχωρήσουν σε κυρώσεις.

«Η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς», δήλωσε ο Κέρι.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των εκπροσωπων του Τύπου, η αμερικανική πλευρά έκανε για μία ακόμη φορά, αναφορά στα «εκατοντάδες θύματα από την επίθεση με χημικά όπλα».

Διαβάστε ακόμη: Η διπλωματική μάχη θα κριθεί «στις καθυστερήσεις»

Ερμηνεία γύρω από τις «κυρώσεις»
Οι Κέρι και Λαβρόφ δήλωσαν σήμερα ότι αν η Δαμασκός δεν τηρήσει τη συμφωνία για το χημικό της οπλοστάσιο, η οποία πρέπει να οριστικοποιηθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), θα δεχτεί τις συνέπειες σύμφωνα με το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο προβλέπει κυρώσεις και προσφυγή στη βία.

Ο Κέρι είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη φύση των μέτρων αυτών και τόνισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα της στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας. «Δεν μειώθηκαν οι επιλογές», είπε.

Διαβάστε ακόμη: «Βέβαιος» για τη χρήση χημικών όπλων δηλώνει ο Μπαν Γκι-Μουν

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς του προέδρου Άσαντ θα δεχτεί τον διεθνή έλεγχο και την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο εβδομαδιαίο του διάγγελμα προς το έθνος λίγο πριν από την ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία.

«Είδαμε ενδείξεις προόδου. Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, το καθεστώς Ασαντ δεν παραδεχόταν ότι διαθέτει χημικά όπλα. Σήμερα το παραδέχεται. Πρέπει να δούμε σαφείς κινήσεις που να αποδεικνύουν ότι ο Άσαντ δεσμεύεται πράγματι για τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου… Κι αν η διπλωματία αποτύχει, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνουν έτοιμες να δράσουν», είπε ο Ομπάμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο