Συμφωνία ΕΤΕπ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για χρηματοδότηση δύο αιολικών πάρκων

Συμφωνία ΕΤΕπ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για χρηματοδότηση δύο αιολικών πάρκων
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, εγκαινίασε το αιολικό πάρκο στον Αχλαδόκαμπο του Νομού Αργολίδας , Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2006 . Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ύψος της χρηματοδότησης για το έργο στο Βέρμιο φτάνει τα 24 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον ελληνικό όμιλο ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, χρηματοδοτική συμφωνία, ύψους 24 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στο Βέρμιο.

Πρόκειται για ένα νέο δάνειο της ΕΤΕπ, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕπ, η Alpha Bank , ως “συνδανειστής”, παρέχει ισοδύναμο ποσό μακροπρόθεσμου δανεισμού μαζί με μεσοπρόθεσμη διευκόλυνση ΦΠΑ. Πρόκειται για τη δεύτερη σύμβαση αυτού του τύπου με την ΤΕΡΝΑ, μετά από εκείνη του περασμένου Ιουλίου, για τη χρηματοδότηση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Βοιωτίας, επισημαίνει η ΕΤΕπ.

Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η εν λόγω χρηματοδοτική συμφωνία “αποτελεί απτό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το Σχέδιο Γιούνκερ συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της ενεργειακής υποδομής της Ελλάδας, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να βρίσκεται οικονομικά στο πλευρό της Ελλάδας, και μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης στις 20 Αυγούστου.

Η ΕΤΕπ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα δύο αιολικά πάρκα θα έχουν συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα 44,4 MW, η οποία θα κατανέμεται ανάμεσα στο πάρκο της θέσης Ερεσού Ύψωμα-Φούρκα (παραγωγικής ικανότητας 36 MW) και σε εκείνο της θέσης Λεύκες-Κερασιά (παραγωγικής ικανότητας 8,4 MW). Από κοινού, θα φιλοξενούν 22 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες σε πολύπλοκα πεδία με υψόμετρο άνω των 1.400 μ., και θα συνδέονται με το δίκτυο μεταφοράς μέσω ενός νέου υποσταθμού ΜΤ/ΥΤ [μέσης/υψηλής τάσης] και με υπόγεια καλώδια ΜΤ μήκους 8,5 και 16 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

«Όπως υποσχεθήκαμε πέρσι, παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις στον ελληνικό τομέα της ενέργειας και παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στη χρηματοδότηση υγιών έργων που πληρούν τα κριτήριά μας και ανταποκρίνονται στις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ», σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα, Τζόναθαν Τέιλορ.