Συμφωνία Gazprom-OMV για την κατασκευή μέρους του South Stream

Συμφωνία Gazprom-OMV για την κατασκευή μέρους του South Stream

Τη σημασία του αγωγού για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης τόνισαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο εταιρειών.

Σε συμφωνία με τον όμιλο πετρελαίου και αερίου της Αυστρίας ÖMV προχώρησε σήμερα η δημόσια επιχείρηση αερίου της Ρωσίας, Gazprom, για την κατασκευή ενός τμήματος του αμφιλεγόμενου αγωγού South Stream στην αυστριακή επικράτεια.

Παρά την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υλοποίηση του επενδυτικού αυτού σχεδίου, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο εταιρειών υπέγραψαν τη συμφωνία στη Βιέννη, λίγο πριν την άφιξη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρωτεύουσα της Αυστρίας για μια επίσημη επίσκεψη.

«Αυτή η επενδυτική απόφαση αφορά μια επένδυση στην ασφάλεια των προμηθειών αερίου για την Ευρώπη», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ÖMV, ο Γκέρχαρντ Ρόις, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από την τελετή της υπογραφής.

Ο αγωγός South Stream, η κατασκευή του οποίου εκτιμάται ότι θα κοστίσει 40 δισ. δολάρια, σχεδιάζεται για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη. Η ΕΕ ήδη εξαρτάται από τη Ρωσία σε σημαντικό βαθμό για την προμήθεια ενέργειας, καθώς τα κράτη-μέλη της προμηθεύονται ήδη πάνω από το ένα τρίτο του αερίου που καταναλώνουν από ρωσικές εταιρείες. Ο συγκεκριμένος αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία, μέσω της οποίας διέρχονται οι μεγαλύτερες ποσότητες που παραδίδονται σε ευρωπαϊκά κράτη σήμερα.

Από την δική του πλευρά ο Αλεξέι Μίλερ, ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής εταιρείας, είπε ότι η εταιρεία του βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «εποικοδομητικές» επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εξασφαλίσει την έγκρισή της για την υλοποίηση του σχεδίου για τον South Stream, ενός αγωγού προβλεπόμενης δυναμικότητας 63 δισ. κυβικών μέτρων κατ’ έτος.

Σύμφωνα με την ÖMV, η συμφωνία η οποία υπεγράφη δεν καλύπτει τη μεταφορά αερίου από κοιτάσματα τα οποία εκμεταλλεύεται η ίδια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Το αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα δεν αποτελεί μέρος αυτής της συμφωνίας», είπε ο Ρόις. «Η πρόσβαση τρίτων (στον αγωγό South Stream) είναι ένα ζήτημα για το οποίο πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, στις Βρυξέλλες».

Υπό την έντονη πίεση της Ουάσινγκτον, η Βουλγαρία είχε ανακοινώσει τη 10η Ιουνίου ότι ακυρώνει τα προπαρασκευαστικά έργα για την κατασκευή του αγωγού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Gazprom: Δεν θα επηρεαστεί η τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο