Σημείο τριβής με τους θεσμούς το ποσό για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σημείο τριβής με τους θεσμούς το ποσό για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται ανήσυχοι και για τα αναδρομικά.

Η αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, στο πλαίσιο του νέου νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, το κατά πόσον η προστασία αυτή θα παρέχεται μόνο για οφειλές από στεγαστικά δάνεια ή θα αφορά και περιπτώσεις πρώτης κατοικίας λόγω οφειλών από επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και το ύψος του «κουρέματος» που θα δίνουν οι τράπεζες για τη ρύθμιση αυτών των δανείων, είναι τα τρία επίμαχα θέματα, πάνω στα οποία επικεντρώνονται οι διαφωνίες κυβέρνησης – τραπεζών και θεσμών.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας υπάρχει διαφωνία στην αξία της κατοικίας. Θεσμοί και τράπεζες δεν θέλουν η αξία αυτή να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση διπλασιάζει την απαίτηση, στις 200.000 ευρώ. Είναι πολύ πιθανόν οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν κάπως πάνω από τις 100.000, αλλά σίγουρα αρκετά κάτω από τις 200.000, λένε πηγές με γνώση του θέματος. Να σημειωθεί ότι το σημερινό όριο προστασίας ξεκινάει από τις 180.000 ευρώ (εμπορική αξία ακινήτου) και αυξάνεται έως τις 280.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.

Πέρα από το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν χιλιάδες ασφαλισμένων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει δεύτερος γύρος επαφών προκειμένου να διασαφηνιστεί το σχέδιο των αρμόδιων υπουργείων για την αντιμετώπιση του «τσουνάμι» των διεκδικήσεων.

Βάσει των σημερινών δεδομένων, το ποσό των αναδρομικών που θα κληθεί να καταβάλει η κυβέρνηση, για τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, θα κυμανθεί από 4,5 δισ. ευρώ έως και 6 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

Διαβάστε σχετικά: 

Mια δημοσιονομική «βόμβα» που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 29 δισ. ευρώ!