Συμβιβασμός Μπάιντεν – Γερουσίας για νέο πακέτο στήριξης, στο 1 τρισ. δολ. από 1,9 τρισ. δολ.

Συμβιβασμός Μπάιντεν – Γερουσίας για νέο πακέτο στήριξης, στο 1 τρισ. δολ. από 1,9 τρισ. δολ.
epa09017136 US President Joe Biden stops to respond to a question from the news media as he walks to Marine One on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA, 16 February 2021. This evening President Biden is traveling to Minneapolis to participate in a town hall meeting where he will take questions on the pandemic and the economy. EPA/SHAWN THEW / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη συμφωνία κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων με το σώμα της Γερουσίας για πακέτο μέτρων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε σχέση με τις υποδομές ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ήταν γνωστό, o Αμερικανός Πρόεδρος αναμενόταν να συναντηθεί με διακομματική επιτροπή της Γερουσίας προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση για τα νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομία.
Υπενθυμίζεται ο κ. Μπάιντεν  είχε προτείνει δημοσιονομική επέκταση ύψους 1,9 τρισεκ. δολ. για τις υποδομές, ωστόσο ήλθε αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις προερχόμενες τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς όσο και από την παράταξή του, τους Δημοκρατικούς.

Όπως μεταδίδει το CNBC, «οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχα δύο παραγωγικές συναντήσεις με τη διακομματική ομάδα των Γερουσιαστών», δήλωσε σε ανακοίνωση ο υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Πσάκι.
«Η ομάδα σημείωσε ουσιαστική πρόοδο προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός περιγράμματος για την επίτευξη συμφωνίας».
Οι νομοθέτες εργάζονταν για εβδομάδες προκειμένου να καταρτίσουν ένα σχέδιο για τις υποδομές περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, που θα μπορούσε να πάρει το πράσινο φως από το Κογκρέσο έχοντας την υποστήριξη και των δύο κομμάτων.
Είκοσι ένας γερουσιαστές – 11 Ρεπουμπλικάνοι και 10 Δημοκρατικοί – υποστήριξαν το προτεινόμενο πλαίσιο, ωστόσο θα χρειαστούν πολλοί περισσότεροι μέχρι να προκύψει ο απαιτούμενος αριθμός (60 γερουσιαστές).
«Θα δούμε τι θα πει ο πρόεδρος, αλλά θα σας πω ότι έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά και καλά με τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν, Ρεπουμπλικανός του Οχάιο. Από την άλλη, επισημαίνεται πως ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και ο Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι συναντήθηκαν με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου την Τετάρτη το βράδυ.
Παρόλο που έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν το διακομματικό πλαίσιο, στοχεύουν να το εγκρίνουν εφόσον υπάρξει συνεννόηση για ένα άλλο νομοσχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις προτεραιότητές τους χωρίς να υπάρχει ανάγκη για τις ψήφους από τους Ρεπουμπλικάνους.
Το δεύτερο πακέτο θα μπορούσε να περιλαμβάνει προγράμματα που σχετίζονται με τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την κλιματική αλλαγή.