Συμβουλές γένους θηλυκού για την κατάκτηση της κορυφής

Συμβουλές γένους θηλυκού για την κατάκτηση της κορυφής
Ελληνίδες managers, που έχουν καταφέρει να πετύχουν σημαντικές διακρίσεις, χαρτογραφούν στο Fortune τον δρόμο προς την επιτυχία.

Αργά αλλά σταθερά αυξάνεται και στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν διοικητικές θέσεις ή τολμούν να μπουν στον στίβο της επιχειρηματικότητας. Πρόσφατη έρευνα της Grant Thornton σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψε ότι το ποσοστό των γυναικών σ’ αυτό το επίπεδο διαμορφώνεται στη χώρα μας στο 26% για το 2018, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, πάνω από το μέσο παγκόσμιο ποσοστό, που ανέρχεται στο 24%.

Οι γυναίκες managers, που έχουν καταφέρει να φτάσουν σ’ αυτό το στάδιο έχουν δουλέψει σκληρά και έχουν αφήσει πίσω τους προκαταλήψεις, άχρηστα στερεότυπα, αλλά και χαμηλότερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους σε σχέση με τους άνδρες. Την ώρα που το μισθολογικό χάσμα, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, δείχνει να συντηρείται μεταξύ των δύο φύλων, είναι όλο και πιο σημαντική η στρατηγική αλλά και οι συμβουλές που δίνονται από γυναίκες οι οποίες έχουν περάσει αρκετά εμπόδια για να πετύχουν τον στόχο τους και να φτάσουν στην κορυφή. Το Fortune μοιράζεται με τρεις γυναίκες που ξεκίνησαν από το μηδέν και κατάφεραν να διακριθούν στον κόσμο των επιχειρήσεων τις εμπειρίες τους και τα μυστικά ηγεσίας για μια επιτυχημένη διαδρομή.

Aναστασία Ψωμιάδη – Apson

Για την Αναστασία Ψωμιάδη, πρόεδρο της εταιρείας Apson η οποία ειδικεύεται στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, στο επίκεντρο της επαγγελματικής ανέλιξης τίθενται η καλλιέργεια της σχέσης με τον εαυτό μας και οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί με συνεργάτες, υφισταμένους πελάτες και κάθε μονάδα ή ομάδα που συναντάμε στο πλαίσιο της επαγγελματικής μας δραστηριότητας. Οι τρεις βασικές της συμβουλές είναι:

Σπάσε τα στερεότυπα
Για να φτάσει κανείς στην αυτοπραγμάτωση πρέπει να σπάσει τα στερεότυπα που κατασκεύασαν οι άλλοι δίχως τη συγκατάθεσή του και να ανακαλύψει τον εαυτό του. Να καθορίσει τα «θέλω» του, κοιτώντας κατάματα τις αδυναμίες και τις ανασφάλειές του, ώστε να είναι σε θέση να αγκαλιάσει τα προτερήματά του.

Χάραξε την πορεία σου
Ακολούθησε τη δική σου πορεία, και όχι τη διαδρομή που άλλοι χάραξαν για σένα. Μην μπεις ποτέ στο δίλημμα και τον περιορισμό ότι κάτι δεν είναι για σένα επειδή είσαι γυναίκα και δεν μπορείς να δράσεις όπως θα έκανε ένας άνδρας συνάδελφός σου. Ξεχώρισε και βγες από τα στενά όρια της μάζας που καθορίζει το κοινωνικά αποδεκτό.

Μην παρεκκλίνεις από τους στόχους σου
Η κατάκτηση της κορυφής απαιτεί θυσίες και προσήλωση. Το να υποστηρίζεις τους στόχους σου και να μην παρεκκλίνεις από τα αρχικά σου σχέδια, ακόμη και όταν οι συνθήκες δεν ευνοούν την επίτευξή τους, είναι το «α» και το «ω». Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι στη διαδρομή σου δεν πρέπει να λαμβάνεις υπόψη τη γνώμη άλλων ανθρώπων.

Ξένια Κούρτογλου  – Focus Bari

Η Ξένια Κούρτογλου, Founder & Managing Partner της Focus Bari, τονίζει πως τα πράγματα είναι πιο εύκολα για τις γυναίκες που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους και στοχεύουν σε μια «θέση κορυφής», συγκριτικά με 30 χρόνια πριν. Ο χώρος είναι πιο δεκτικός, δεδομένου ότι σήμερα στις θέσεις λήψης αποφάσεων βρίσκονται αρκετοί άντρες και γυναίκες που μεγάλωσαν με εργαζόμενες μητέρες, ενώ εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια τα κορίτσια ενθαρρύνονται από την οικογένεια για σπουδές σε πεδία και τομείς όπου παλαιότερα ήταν προνόμιο μόνο των αγοριών.

Δείτε το φύλο ως πλεονέκτημα
Η πολυετής πείρα στο επιχειρείν έχει διδάξει ότι μια γυναίκα μπορεί να διαπρέψει ως στέλεχος όταν βγάλει από το μυαλό της τη σκέψη ότι το φύλο μπορεί να καταστεί εμπόδιο ή μειονέκτημα στην εξέλιξή της. Φύσει και θέσει αισιόδοξη, παροτρύνει τις γυναίκες managers να δουν την άλλη όψη του νομίσματος, αξιοποιώντας όλα εκείνα τα γυναικεία χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ομάδας. «Λειτουργήστε ως γυναίκα, γιατί αυτό είστε, και όχι ως γυναίκα που προσπαθεί να παραστήσει τον άντρα, και μπείτε με διάθεση συνεργασίας, και όχι ανταγωνισμού προς τους άντρες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γίνετε απαραίτητες
Οι οργανισμοί και οι εταιρείες αργά ή γρήγορα εκτιμούν τον αποτελεσματικό επαγγελματία, όποιο και αν είναι το φύλο του, και η πείρα δείχνει ότι ο επαγγελματίας που «παράγει έργο» είναι απαραίτητος,

Η ομάδα πρώτα
Εξελιχθείτε σε πολύ καλό «ομαδικό παίκτη», με «win-win» οπτική. Είτε είστε επικεφαλής μιας εταιρείας, είτε είστε μέλος της διοίκησης, είτε είστε σε μεσαία θέση και στοχεύετε ψηλά, πάντα θα εργάζεστε με ομάδες ανθρώπων. Φροντίστε να είστε δίκαιες, ξεκάθαρες στην επικοινωνία, ειλικρινείς και αυθεντικές, και κινηθείτε με θάρρος, τόλμη και εύλογη διεκδικητικότητα. Αναπτύξτε ιδιότητες της αυτό-ηγεσίας, όπως η αυτογνωσία, η ενσυναίσθηση, η αυτοπαρακίνηση, η αυτοπεποίθηση, αλλά και ο αναλογισμός και η αυτοκριτική. Μάθετε να δίνετε και να δέχεστε feedback, μάθετε από τα λάθη και τις αποτυχίες σας, πάρτε δύναμη από τις επιτυχίες και την πρόοδό σας, μην το «βάζετε ποτέ κάτω» και μείνετε πιστές στις αξίες σας.

Mυλαίδη Στούμπου – Microsoft
Αριστεία, αυθεντικότητα, αισιοδοξία, ανθεκτικότητα και αυτοπεποίθηση συνιστούν για τη Μυλαίδη Στούμπου, Commercial Partner Strategy and Programs for CEEMulti-country Region της Microsoft τα συστατικά της επιτυχίας που ωθούν τις γυναίκες managers στο να κάνουν scale-up στον χώρο των επιχειρήσεων.

Αριστεία και αυθεντικότητα
Να ξεχωρίζεις στο αντικείμενό σου. Να αποδίδεις εξαιρετικά αποτελέσματα, να μαθαίνεις συνεχώς, να βελτιώνεις τις δεξιότητές σου, να καινοτομείς στον τομέα σου, να εξελίσσεσαι διαρκώς. Πάνω από όλα να είσαι ο εαυτός σου, να έχεις επίγνωση των δυνατοτήτων σου, να εκφράζεις τη γνώμη σου, ακόμη και τη διαφωνία σου, δείχνοντας σεβασμό στην άποψη του διπλανού σου, να είσαι «ανοικτή» για να μαθαίνεις ή να συνθέτεις πάνω στις διαφωνίες.

Ανθεκτικότητα
Μη σε καταβάλλουν οι όποιες δυσκολίες ή και αποτυχίες. Να τις αντιμετωπίζεις ως ευκαιρία για να σκεφτείς τι πήγε στραβά, πώς θα μπορούσες να βελτιωθείς και τι θα πρέπει να αλλάξεις για να πετύχεις την επόμενη φορά.

Αυτοπεποίθηση
Είναι σημαντικό να εκτιμάς τον εαυτό σου, τις δυνατότητες σου, να διεκδικείς αυτό που αξίζεις χωρίς φόβο, αλλά πάντα με έναν τρόπο δημιουργικό και παραγωγικό. Η επιτυχία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον παράγοντα «αισιοδοξία».

Πηγή: Περιοδικό Fortune