Συμβουλές για να πάρετε τη δουλειά των ονείρων σας

Συμβουλές για να πάρετε τη δουλειά των ονείρων σας

Ιδού εννέα σημαντικά tips από τους ειδικούς, ώστε να «στρώσετε» την καριέρα σας και να αποκτήσετε την τέλεια δουλειά - τώρα.

της Έρικα Φράι

Ρωτήσαμε κάποιους ειδικούς -υπεύθυνους προσλήψεων, συμβούλους καριέρας, και κυνηγούς ταλέντων- να μας πουν τις καλύτερες και πιο σχετικές συμβουλές τους για την κατάκτηση της τέλειας δουλειάς. Οι παλαιοί κανόνες ισχύουν ακόμα –δικτυωθείτε!- αλλά υπάρχουν και μερικά επιπλέον σημεία για να πετύχετε τον στόχο σας.

1. Προσδιορίστε το τι θέλετε
Προτού αρχίσετε τη δικτύωση και σίγουρα προτού πάτε για συνέντευξη, ορίστε τους στόχους και τα όνειρά σας. Το νούμερο 1 λάθος που κάνουν όσοι αναζητούν δουλειά είναι το να μην λένε στον εαυτό τους το είδος της δουλειάς που επιθυμούν.

«Πολλοί άνθρωποι λένε ‘Δεν είμαι ακριβώς σίγουρος’, νομίζοντας ότι ποτέ δεν θα προσεγγίσουν την τελειότητα» λέει η Πάτι Τζόνσον, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού PeopleResults. «Πρέπει να είσαι σε θέση να περιγράψεις τι θέλεις. Αν δεν μπορείς να το μοιραστείς, απλά χαραμίζεις το χρόνο των άλλων».

2. Μάθετε πώς να είστε ευέλικτος
Η δουλειά των ονείρων σας ίσως να μην υπάρχει αύριο, ή σε πέντε ή δέκα χρόνια από τώρα. Πρέπει να είστε ανοιχτός στις αλλαγές που μπορεί να εμφανιστούν στον κλάδο σας. Και οι υπεύθυνοι προσλήψεων θα σας ανταμείψουν γι’ αυτό. «Πλέον χρειαζόμαστε ανθρώπους με σχετική εμπειρία, οι οποίοι να είναι προσαρμόσιμοι και να μαθαίνουν γρήγορα» τονίζει ο Τζεφ Σάντερς, αντιπρόεδρος της εταιρείας εύρεσης στελεχών Heidrick & Struggles.

3. Το LinkedIn παίζει σημαντικό ρόλο
Πρέπει να είστε οπωσδήποτε εκεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάνω από το 90% των υπεύθυνων προσλήψεων χρησιμοποιούν το LinkedIn για να βρίσκουν υποψήφιους με ταλέντο, ακόμα κι όταν θέλουν να καλύψουν ανώτερες διευθυντικές θέσεις. Και το LinkedIn τους επηρεάζει. Πρόχειρες φωτογραφίες, κακογραμμένες πληροφορίες και ημιτελή προφίλ τους απωθούν. Αντίθετα, οι συστάσεις, η τεκμηρίωση των επαγγελματικών επιτευγμάτων, η εμπλοκή με ομάδες, και το περιεχόμενο τους έλκει. Η Καρολίν ΜακΛιούρ, ιδρύτρια της εταιρείας συμβούλων ScoutRock, επισημαίνει: «Σκεφθείτε το προφίλ σας σαν ένα χώρο για να παρουσιάσετε την αφήγηση της καριέρας σας, και όχι την ιστορία της».

4. Φροντίστε τις μη χειροπιαστές σας δεξιότητες 
Τα παραδοσιακά προσόντα -προϋπηρεσία σε μια μεγάλη εταιρεία, συμμετοχή σε οργανισμούς, φοίτηση σε κορυφαίο πανεπιστήμιο- δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο πλέον. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων εστιάζουν ολοένα και περισσότερο σε μη χειροπιαστές δεξιότητες, όπως η ηγεσία και η συναισθηματική νοημοσύνη.

«Η διοίκηση περιμένει ολοένα και περισσότερη ωριμότητα σε άτομα με λιγοστή εμπειρία» λέει η Σμουτς Ρέποβιτς Ρέινολντς, αντιπρόεδρος στην εταιρεία εύρεσης στελεχών DHR International. Φροντίστε να καλλιεργήσετε αυτές τις δεξιότητες νωρίς, και ξεκινήστε έχοντας συζητήσεις σε βάθος με τους συναδέλφους σας.

5. Αλλάξτε με το ρυθμό που αλλάζει η δουλειά
Οι εταιρείες δεν θέλουν απλά άτομα που μπορούν να αποδώσουν· θέλουν άτομα που μπορούν να προαχθούν, λέει ο Ματ Παέζε, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Development Dimensions International. Όσοι επενδύουν στον εαυτό τους ζητώντας ανατροφοδότηση, μαθαίνοντας νέες δεξιότητες και σκεπτόμενοι το μέλλον δείχνουν αυτό το δυναμικό. «Να νοιάζεστε για το αφεντικό σας», λέει ο Παέζε. «Παρουσιάστε τον εαυτό σας σαν έναν επαγγελματία σε κίνηση».

6. Χρησιμοποιήστε τα social media για τη δημιουργία του προσωπικού σας brand name
Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι εύκολο να γίνει κάποιος κυνικός με την «οικοδόμηση του brand name» του. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων είναι, όμως, σε θέση να αναγνωρίσουν την υποκριτική αυτοπροβολή. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε πλατφόρμες όπως το Twitter με ειλικρίνεια – για να αναπτύξετε τη δική σας προσωπική φωνή και να μοιράζεστε ειδήσεις από τον κλάδο σας για τις οποίες ενδιαφέρεστε πραγματικά. Βγάλτε στο προσκήνιο τις business, αφήστε τα πάρτι στο παρασκήνιο, και θα λάμψετε, λέει η Στέισι Ντόνοβαν Ζαπάρ, ιδρύτρια της εταιρείας στρατηγικής Tenfold.

7. Βρείτε τρόπους να ξεχωρίζετε
Είστε ένας από τους 300 εκατομμύρια ανθρώπους που εν δυνάμει αναζητούν εργασία στο LinkedIn. «Οι άνθρωποι πρέπει πλέον να είναι πάρα πολύ πιο δημιουργικοί σε σχέση με το παρελθόν», λέει ο Μπομπ Ντέιμον, εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας εύρεσης στελεχών Korn Ferry, ο οποίος λαμβάνει 150 με 200 email την ημέρα από άτομα που αναζητούν τη δική τους ονειρική εργασία. «Αν κάποιος μου στείλει ένα email με επισυναπτόμενο βιογραφικό, δεν το κοιτάω καν πλέον». Τι τον εντυπωσιάζει; Σημειώσεις γραμμένες στο χέρι, κάποιος που γνωρίζει ότι προτιμά να τον λένε Μπομπ και όχι Ρόμπερτ, και ένας παλιομοδίτικα προσωπικός τόνος.

8. Ορίστε το δικό σας διοικητικό συμβούλιο
Η δικτύωση, φυσικά, είναι σημαντική, αλλά η Ντέιλ Γουίνστον, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας εύρεσης στελεχών Battalia Winston, συμβουλεύει τους ανθρώπους να πάνε ένα βήμα παρακάτω και να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό διοικητικό συμβούλιο. «Ορίστε μια ομάδα τριών ή τεσσάρων ατόμων, τα οποία να μπορείτε να συμβουλεύεστε σε μια τακτική βάση» λέει η Γουίνστον. Η ίδια συστήνει να έχετε κοντά σας πρώην εργοδότες σας, συναδέλφους σας ή συμβούλους στελεχών, οι οποίοι να σας βοηθούν να σκεφτείτε ερωτήματα όπως «Πώς μπορώ να βελτιώσω τον εαυτό μου;» και «Είναι αυτός ο σωστός χρονισμός για να κάνω μια κίνηση;».

9. Μην φαίνεστε εξαιρετικά σκληρός
Τώρα που υπάρχουν τόσες πολλές διαθέσιμες πληροφορίες γύρω από το εργατικό δυναμικό, ο Στίβεν Νοξ, σύμβουλος εύρεσης ταλέντων στην General Electric, λέει ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων σαν κι αυτόν εστιάζουν πολύ στην εύρεση του τέλειου «παθητικού υποψηφίου». Αυτός είναι ένα άτομο που έχει τόσο καλές επιδόσεις και λαμβάνει τόσο μεγάλη αναγνώριση στην εργασία του ώστε να μην θέλει καν να φύγει. «Χρησιμοποιούμε τις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων για να εντοπίσουμε και να συζητήσουμε με τους υποψηφίους που αναζητούν όλοι. Δεν θες κάποιον που είναι δυστυχισμένος σ’ ένα ρόλο ή έχει προβλήματα απόδοσης».

Διαβάστε ακόμη:

Πώς η Google προσλαμβάνει τα καλύτερα ταλέντα

Οι πιο αστείες δικαιολογίες για να «αποφύγετε» μια συνέντευξη

Τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στην Ελλάδα