Συνάντηση Χαρδούβελη με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ

Συνάντηση Χαρδούβελη με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ

Στη συνάντηση συζητήθηκε η αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες των ξενοδοχείων.   

Το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στις υπηρεσίες των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 13%, που προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η κυβέρνηση αναγνωρίζει μεν ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει ενδεχομένως αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, αλλά θεωρεί ότι είναι το πιο ήπιο μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί για να προχωρήσει η αξιολόγηση από την τρόικα. Παράλληλα, το υπουργείο φέρεται να υποστηρίζει ότι οι όποιες απώλειες θα απορροφηθούν από τους επιχειρηματίες. Ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά, παράλληλα, ότι επιπτώσεις από μια αύξηση του ΦΠΑ θα υπάρξουν από το 2016, καθώς έχουν ήδη γίνει οι προκρατήσεις από τους μεγάλους tour operators για την επόμενη χρονιά. Από την πλευρά του ΣΕΤΕ, έχει ανατεθεί σε δύο διεθνείς εταιρίες μελετών να ερευνήσουν για τις συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ και οι εκθέσεις θα παραδοθούν τον Ιανουάριο.

Κεφαλογιάννη: Προτεραιότητα του υπουργείου Τουρισμού η ανάπτυξη του Συνεδριακού Ιατρικού Τουρισμού
«Ο Συνεδριακός Ιατρικός Τουρισμός θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στον ελληνικό Τουρισμό, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός νέου τουριστικού προϊόντος, με έμφαση στην ποιότητα και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών». Αυτό τόνισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα, που διοργάνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η κυρία Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι η ανάπτυξη ενός οργανωμένου δικτύου για το Συνεδριακό Τουρισμό, με Μητροπολιτικά Κέντρα και άρτιες περιφερειακές εγκαταστάσεις, οι οποίες υπάρχουν ήδη, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας Εθνικής Τουριστικής Στρατηγικής.

Ο Συνεδριακός Τουρισμός – πρόσθεσε – καλύπτει το 3-4% του αριθμού των αφίξεων ξένων τουριστών διεθνώς και το 6-7% της συνολικής ροής τουριστικού συναλλάγματος. Κάθε σύνεδρος υπολογίζεται ότι δαπανά 5-7 φορές περισσότερα χρήματα από έναν κοινό επισκέπτη, είπε η υπουργός Τουρισμού.

Σημείωσε ακόμη ότι ο Συνεδριακός Τουρισμός αποτελεί βαρόμετρο και αποδεικνύει πόσο ασφαλής τουριστικά είναι μια Χώρα. «Συνέδρια δεν διεξάγονται όπου υπάρχει αστάθεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για την προώθηση του Ιατρικού και Ιαματικού Τουρισμού, επισήμανε την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 24/2011 για την ασφαλιστική κάλυψη ασθενών σε χώρες της Ευρώπης, τους Νόμους 4179/2013 και 4276/2014 και την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Τουρισμού. «Δημιουργήσαμε – υπογράμμισε – τα θεσμικά εργαλεία και τους όρους άσκησης του Ιατρικού Τουρισμού, θεσπίσαμε Μητρώο Παρόχων, πιστοποιήσεις και ελέγχους».

Τέλος, η κυρία Κεφαλογιάννη τόνισε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού βρίσκονται:
1)Ο κεντρικός συντονισμός της προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο αλλά και η συνεργασία με επιστημονικούς και τουριστικούς φορείς του εξωτερικού, και με ομογενείς επιστήμονες που μπορούν να καταστούν πρεσβευτές της προσπάθειας υλοποίησης μιας κοινής στρατηγικής.

2)Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η μείωση της εποχικότητας με προώθηση θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

3) Ο Τουρισμός Πόλεων και η νέα εικόνα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων, με την καθιέρωσή τους ως City Break τουριστικών και συνεδριακών προορισμών.

4) Η πλήρης αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών των πόλεων και οι συνεδριακές δομές στα ξενοδοχεία, αλλά και τα έργα στο Φαληρικό Δέλτα όπου δημιουργείται ένα νέο σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο για την Αττική, ώστε να καταστήσει την Αθήνα υποψήφιο προορισμό για τη διεξαγωγή διεθνών συνεδρίων όλους τους μήνες του έτους.

5)Η επένδυση στην Εκπαίδευση του ανθρώπινου επιστημονικού Ιατρικού δυναμικού, το οποίο θα μπορεί να προσφέρει ποιοτικές και ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

6) Η τόνωση της Απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.