Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Κάμαλα Χάρις: Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ουκρανική κρίση και Τουρκία στην ατζέντα

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Κάμαλα Χάρις: Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ουκρανική κρίση και Τουρκία στην ατζέντα
(Ξένη Δημοσίευση) Η Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Kamala Harris ανταλλάσσει χαιρετισμό με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, Μόναχο, Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην κοινή διαπίστωση πως οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ προχώρησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, κατά την αποψινή τους συνάντηση στο Μόναχο, στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφάλειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Χάρις για την πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφίσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες την Αμυντική συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ. Όπως προκύπτει από τη συνάντηση, η πλευρά των ΗΠΑ συμμερίζεται την εντύπωση πως η Αθήνα έχει πλέον αυξημένη στρατηγική σημασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως, όπως ελέχθη, στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ φέρονται να στηρίζουν αναφανδόν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου, ιδίως σε μία περίοδο, που η συζήτηση για το θέμα της ενίσχυσης των πηγών ενέργειας στην ΕΕ είναι επίκαιρη στο φόντο και της έντασης στα ρωσο – ουκρανικά σύνορα. Είναι σαφές, εξάλλου, πως το εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος – Αιγύπτου είναι πλέον απόλυτη προτεραιότητα των σχέσεων Αθήνας – Καΐρου, όπως μαρτυρά και η δρομολόγηση για τις επόμενες ημέρες τηλεδιάσκεψης για το θέμα με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αιγύπτιου προέδρου.

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, κατά πληροφορίες, την Κάμαλα Χάρις για την παράλογη κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής σε ό,τι αφορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως προκύπτει, δε, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές προς όλους τους εταίρους και συμμάχους πως τυχόν βελτίωση των Ελληνοτουρκικών και κατ΄ επέκταση ευρωτουρκικών σχέσεων καθίσταται πολύ δύσκολη όσο συνεχίζεται η ίδια ρητορική. Πάντως και παρά την κλιμάκωση της εμπρηστικής τουρκικής ρητορικής στην κυβέρνηση τονίζουν πως οι δίαυλοι ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένουν ανοιχτοί καθώς Αθήνα και ‘Αγκυρα συνομιλούν για μία σειρά θεμάτων από τον τουρισμό έως τις καθαυτές διερευνητικές επαφές.

Σε κάθε περίπτωση καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν πως το ραντεβού Μητσοτάκη – Χάρις επιβεβαίωσε εκ νέου το ζωηρό, όπως μεταφέρεται, αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας, ιδίως στον τομέα των υποδομών και εν προκειμένω για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Στο φόντο της αποψινής συνάντησης, εξάλλου, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να θεωρεί την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν πιθανή εντός του α΄ εξαμήνου του 2022.

Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία, η Αθήνα αποκομίζει την εντύπωση πως τα διπλωματικά κανάλια παραμένουν ανοιχτά παρά την κλιμάκωση, που διαπιστώνεται στο πεδίο. Τονίζεται, επίσης, πως η ενότητα στο ευρωατλαντικό οικοδόμημα δεν αμφισβητείται, αλλά και ότι η Ρωσία θα έλθει αντιμέτωπη με αυστηρές συνέπειες, εφ όσον η ένταση καταλήξει σε ένοπλη σύρραξη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ