Συνάντηση των προέδρων Γαλλίας, Κίνας και Κομισιόν – Στο επίκεντρο το εμπόριο

Συνάντηση των προέδρων Γαλλίας, Κίνας και Κομισιόν – Στο επίκεντρο το εμπόριο
Photo: AFP
«Η Ευρώπη δεν θα διστάσει να λάβει σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται για την προστασία της αγοράς της» τονίζει η Κομισιόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσαν την Κίνα να διασφαλίσει πιο ισορροπημένο εμπόριο κατά την έναρξη της επίσκεψης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι.

Ο Σι βρέθηκε στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, σε μια περίοδο αυξανόμενων επιχειρηματικών εντάσεων που περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση που ερευνά κινεζικές βιομηχανίες όπως οι εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ το Πεκίνο εξετάζει τις εισαγωγές κυρίως γαλλικής κατασκευής μπράντι.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη και η Κίνα πρέπει να επιλύσουν τις διαρθρωτικές δυσκολίες, ιδίως στο εμπόριο.

«Το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί επίσης ξεκάθαρα από την ικανότητά μας να αναπτύξουμε περαιτέρω με ισορροπημένο τρόπο τη σχέση μας με την Κίνα», δήλωσε καθώς οι τρεις τους κάθονταν σε στρογγυλό τραπέζι κάτω από τις χρυσοποίκιλτες οροφές του παλατιού των Ηλυσίων.

Η φον ντερ Λάιεν ήταν πιο ωμή, λέγοντας ότι η σχέση πλήττεται από την άνιση πρόσβαση στην αγορά και τις κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις.

Μετά τη συνάντηση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να απορροφήσει τη μαζική υπερπαραγωγή κινεζικών βιομηχανικών προϊόντων που κατακλύζουν την αγορά της.

Η Ευρώπη δεν θα διστάσει να λάβει σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται για την προστασία της αγοράς της» υπογράμμισε η Γερμανίδα αξιωματούχος.

Η πιο σθεναρή στάση της ΕΕ στο εμπόριο με την Κίνα συμβαδίζει με την προσέγγιση της Ουάσινγκτον. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει την Κίνα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα δεχθεί να «αποδεκατιστούν» νέες βιομηχανίες από τις κινεζικές εισαγωγές.

Σε σύντομα δημόσια σχόλια πριν από τις συνομιλίες, ο Σι δήλωσε ότι θεωρεί τις σχέσεις με την Ευρώπη ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και ότι και οι δύο πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην εταιρική σχέση.

«Καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αναταραχών και αλλαγών, ως δύο σημαντικές δυνάμεις σε αυτόν τον κόσμο, η Κίνα και η Ευρώπη θα πρέπει να εμμείνουν στη θέση των εταίρων, να εμμείνουν στο διάλογο και τη συνεργασία» είπε ο Σι.

Λείπει η ενιαία στάση

Τα 27 μέλη της ΕΕ, ιδίως η Γαλλία και η Γερμανία, δεν έχουν ενιαία στάση απέναντι στην Κίνα, γεγονός που δεν βοηθά στην επίτευξη αλλαγών. Ενώ το Παρίσι τάσσεται υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής όσον αφορά την έρευνα για το ηλεκτρικό ρεύμα, το Βερολίνο θέλει να προχωρήσει με μεγαλύτερη προσοχή, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το Reuters.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν θα ακολουθήσει τον Μακρόν και τον Σι στο Παρίσι λόγω προηγούμενων υποχρεώσεων, ανέφεραν οι πηγές.

Ορισμένοι Γάλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε κατ’ ιδίαν ότι ανησυχούν ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει να υπονομεύσει την έρευνα για τα ηλεκτρικά οχήματα, η οποία έχει επικεντρωθεί στις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες BYD, Geely και SAIC.Η Κίνα αποτελεί βασική αγορά για την οικονομία της Γερμανίας, η οποία καθοδηγείται από τις εξαγωγές και τις αυτοκινητοβιομηχανίες της, όπως η BMW και η Mercedez-Benz.

Οι Γάλλοι κατασκευαστές κονιάκ που εκτίθενται στην κινεζική έρευνα αντιποίνων αντιντάμπινγκ περιλαμβάνουν τις Remy Cointreau, Pernod Ricard και την Hennessey που ανήκει στην LVMH.

Η Γαλλία και η Κίνα μπορούν να στηρίξουν νόμιμα τις εγχώριες βιομηχανίες τους, αλλά οι πολιτικές αυτές πρέπει να είναι δίκαιες και αμοιβαίες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σε γαλλοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ.

«Προς το παρόν απέχουμε πολύ από την ισορροπία» συμπλήρωσε ο Λεμέρ

Η Γαλλία ελπίζει επίσης να πιέσει να ανοίξει την κινεζική αγορά για τις γεωργικές της εξαγωγές και να επιλύσει ζητήματα γύρω από τις ανησυχίες της γαλλικής βιομηχανίας καλλυντικών για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, ενδέχεται να ανακοινώσει παραγγελία για περίπου 50 αεροσκάφη Airbus κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σι.

Η Γαλλία πρόκειται επίσης να ωθήσει την Κίνα να πιέσει τη Μόσχα να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, με μικρή πρόοδο εκτός από την απόφαση του Σι να καλέσει για πρώτη φορά τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγο μετά την επίσκεψη του Μακρόν στο Πεκίνο πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com