Ερυθρά Θάλασσα – Προειδοποιεί η Maersk: Κατά πόσο θα μειωθεί η μεταφορική ικανότητα

Ερυθρά Θάλασσα – Προειδοποιεί η Maersk: Κατά πόσο θα μειωθεί η μεταφορική ικανότητα
(FILES) Containers of Danish shipping and logistics company Maersk are seen in Copenhagen, Denmark, on September 14, 2023. Shipping giant Maersk said on December 31, 2023 it was suspending the passage of vessels through a key Red Sea strait for 48 hours, after Yemeni rebels attacked one of its merchant ships. (Photo by SERGEI GAPON / AFP) Photo: AFP
Οι ναυτιλιακές διαταραχές που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα επιδεινώνεται και αναμένεται να προκαλέσει μείωση της ναυτιλιακής μεταφορικής ικανότητας ανάμεσα στην Άπω Ανατολή και την Ευρώπη κατά περίπου 15%-20% κατά το δεύτερο τρίμηνο, δήλωσε ο ναυτιλιακός γίγαντας Maersk τη Δευτέρα.

Η Maersk, όπως και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες, έχουν αλλάξει τις διαδρομές των πλοίων τους μακριά από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στην Αφρική από τον Δεκέμβριο, προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις των μαχητών Χούθι, που συνδέονται με το Ιράν, στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτή η αλλαγή έχει προκαλέσει αυξημένους χρόνους ταξιδιού και υψηλότερες τιμές ναύλων, σύμφωνα με το Reuters.

“Η περιοχή κινδύνου έχει διαδοθεί και οι επιθέσεις εκτείνονται σε μεγαλύτερη απόσταση στη θάλασσα”, ανέφερε η Maersk σε επιστολή προς τους πελάτες της τη Δευτέρα. “Ως αποτέλεσμα, τα πλοία μας είναι αναγκασμένα να κάνουν μεγαλύτερη διαδρομή, με αυξημένο χρόνο και κόστος για την παράδοση των εμπορευμάτων σας προς το παρόν”, πρόσθεσε η εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δανέζικη εταιρεία, που θεωρείται δείκτης του παγκόσμιου εμπορίου, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι οι ναυτιλιακές διαταραχές που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Ανάμεσα στις συνέπειες είναι η συμφόρηση και η ακαθόριστη άφιξη των πλοίων, καθώς και η έλλειψη εξοπλισμού και χωρητικότητας.

“Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία, συμπεριλαμβανομένων των ταχύτερων δρομολογίων και της αύξησης της χωρητικότητας”, δήλωσε η Maersk, προσθέτοντας ότι έχει ήδη μισθώσει πάνω από 125.000 επιπλέον εμπορευματοκιβώτια. “Προσθέτουμε χωρητικότητα όπου είναι δυνατόν, ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών μας”, υπογραμμίζει η εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: