Συνάντηση Τσίπρα – Ερό εν μέσω φημών για ανασχηματισμό

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε ζητήματα που αφορούν και το χρέος επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο ΥΠΕΞ.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, είχε το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, συζητήθηκε η πορεία ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, και ειδικότερα των οικονομικών σχέσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας. Παράλληλα, συζητήθηκαν η πορεία και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και το μέλλον της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε εκτεταμένη συζήτηση και για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ερό: Γρήγορη επίλυση του ζητήματος του χρέους

Τη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα στην ΕΕ για ταχεία επίλυση του ελληνικού χρέους εξέφρασε από την Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μάρκ Ερό μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Την ανάγκη στο ζήτημα του χρέους «όλες οι πλευρές να κρατάνε τις δεσμεύσεις τους» τόνισε ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Ερό επισήμανε ότι «μια γρήγορη ρύθμιση του θέματος του ελληνικού χρέους είναι κάτι, το σημαντικό για την Ελλάδα και τις ελληνικές αρχές, γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για να μπορεί να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. Αυτό άλλωστε έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πρέπει όλοι αυτό να το προσέξουμε ιδιαίτερα». Και προσέθεσε: «Μένει δουλειά να γίνει. Σε κάθε περίπτωση η Γαλλία επιθυμεί να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις και να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι η Γαλλία είναι αλληλέγγυα στις προσπάθειες του έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να επιτύχει την ανάκαμψη και να έχει αποτελέσματα. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά».

Ο κ. Ερό τόνισε επίσης ότι η Γαλλία «θα στηρίζει την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση λίαν συντόμως, τις επόμενες εβδομάδες», καθώς η Ελλάδα «έχει κάνει προσπάθειες και θα πρέπει να βοηθηθεί για να επιτύχει». «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε «επιτυγχάνει σε αυτή την διαδικασία και δεν θα πρέπει να καθυστερούμε. Θα πρέπει να παγιώσουμε όλα αυτά που έχουμε επιτύχει εδώ».

Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του επισήμανε ότι «στην Ευρώπη πρέπει όλες οι πλευρές να κρατάνε τις δεσμεύσεις τους. Δεν υπάρχει συμφωνία που να αφορά μόνο μια χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. Η συμφωνία αφορά όλους και θα πρέπει η εφαρμογή της συμφωνίας που αφορά όλους να παίρνει υπόψη της και τα ιστορικά παραδείγματα. Δεν μπορεί να φέρεται κανείς στην Ελλάδα πιο σκληρά από ότι φέρθηκαν οι νικητές σύμμαχοι το 1953 στο Λονδίνο έναντι μιας χώρας που είχε προκαλέσει το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και χρώσταγε δυο δάνεια από την δεκαετία του ΄20».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει η εφαρμογή των κοινών αποφάσεων στην ΕΕ, όπως και στο θέμα των προσφύγων. «Δεν θα πρέπει μόνο να συνομιλούμε» τόνισε χαρακτηριστικά «θα πρέπει να αποφασίζουμε και στη συνέχεια να δρούμε. Πάνω σε αυτό άλλωστε εδράζεται και η εμπιστοσύνη και θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στους Ευρωπαίους πολίτες για να μην παρασύρονται από τον πειρασμό του ευρωσκεπτικισμού» Κατέληξε δε ότι κοινό όραμα Γαλλίας και Ελλάδας είναι «μία Ευρώπη που προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες, που ενθαρρύνει την ευημερία και που ανοίγει δρόμους και προοπτικές για τη Νεολαία. Γαλλία και Ελλάδα θέλουν από κοινού να συμβάλλουν στη δημιουργία αυτής της Ευρώπης».

Τσίπρας: Εκλογές το 2019

Συνάντηση με δημοσιογράφους από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επισκέπτονται την Ελλάδα υπό την αιγίδα της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, είχε νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας. Στη συζήτηση κυριάρχησαν η προσφυγική κρίση και ευρωπαϊκά ζητήματα.

Σύμφωνα με σχετικές αναρτήσεις του στον διεθνή λογαριασμό του στο Twitter, ο πρωθυπουργός τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μεταξύ άλλων, πως στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της ΕΕ, αριστερή στρατηγική είναι να αλλάξεις την ισορροπία δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο σε εσωτερικό επίπεδο. Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να αντικατασταθεί η λιτότητα με μια ατζέντα προσανατολισμένη στην ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Ως προς το προσφυγικό, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να αντικατασταθούν οι παράνομες και επικίνδυνες μεταναστευτικές οδούς με ασφαλείς και νόμιμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αναφορικά και με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και για το εάν αυτό σχετίζεται με την εικόνα της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν, τα τελευταία δύο χρόνια, οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τη ΝΔ να προηγείται, αλλά πάντα το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι προτιμά να κερδίζει τις εκλογές παρά τις δημοσκοπήσεις. Υπογράμμισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, για να σημειώσει ότι τότε η κυβέρνηση θα καλέσει τους πολίτες να συγκρίνουν την κατάσταση την οποία παρέλαβε -την βαθιά ύφεση και την υψηλή ανεργία-, με την κατάσταση την οποία, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να παραδώσει η κυβέρνηση, με σημαντική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Και τότε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, οι πολίτες θα κρίνουν αυτή την κυβέρνηση με βάση το συνολικό έργο της. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι γνωρίζει πως είναι φιλόδοξο, αλλά τόνισε πως είναι αισιόδοξος.

Διαβάστε ακόμη: 

Θέμα ημερών ο ανασχηματισμός: Γράφει και σβήνει ονόματα ο πρωθυπουργός