Συναρπαστικό «ταξίδι» στην ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών

Συναρπαστικό «ταξίδι» στην ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών

Τη διαδρομή από τα πρώτα κινητά μέχρι τα δίκτυα 4ης γενιάς μπορούν να δουν οι επισκέπτες στη νέα αίθουσα Κινητής Τηλεφωνίας του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.

«Γεια σου Τζο, σου μιλάω από ένα αληθινό κινητό τηλέφωνο». Με αυτά τα λόγια, τον Απρίλιο του 1973 στη Νέα Υόρκη, ο Δρ. Μάρτι Κούπερ έκανε την πρώτη κλήση από τη μοναδική παγκοσμίως κινητή τηλεφωνική συσκευή που ο ίδιος είχε εφεύρει στον ανταγωνιστή του, Τζόελ Ένγκελ.

Στην Ελλάδα η πρώτη εμπορική κλήση πραγματοποιήθηκε από το δίκτυο της COSMOTE τον Απρίλιο του 1998. Από τότε, οι κλήσεις μέσω του δικτύου της COSMOTE έχουν αυξηθεί κατά 1000%, ενώ η διάρκεια των κλήσεων αυξήθηκε έως και 5000%! Από το αναλογικό σήμα των πρώτων κινητών, περάσαμε στα δίκτυα τέταρτης γενιάς και από το όραμα της δυνατότητας απλά να επικοινωνούμε εν κινήσει, μιλάμε σήμερα για τις απεριόριστες δυνατότητες της κινητής ευρυζωνικότητας.

Ζούμε σε μία εποχή όπου η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων του πλανήτη -6,8 δισ. άνθρωποι- είναι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), οι πολίτες αισθάνονται πιο ασφαλείς χάρη στο κινητό, πιο κοντά στους δικούς τους και πιο ανεξάρτητοι σε κάθε τομέα της ζωής τους, καθώς μπορούν να οργανώσουν και να διαχειριστούν καλύτερα το χρόνο τους. Στην εποχή του mobile internet, των data και των εφαρμογών, οι πολίτες χρησιμοποιούν το κινητό τους για να κάνουν σχεδόν τα πάντα. Το κατατάσσουν μάλιστα στα κύρια Μέσα Ενημέρωσης, μαζί με την τηλεόραση. Η ταχύτητα uploading και downloading είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δικτύων, και το 4G είναι πλέον γεγονός.

Αυτή τη διαδρομή σαράντα και πλέον ετών, όπως και τους σταθμούς στην πορεία της COSMOTE, «αφηγείται» το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, μέσα από τη νέα αίθουσα Κινητής Τηλεφωνίας, που άνοιξε πρόσφατα τις πύλες της και στην οποία παρουσιάζονται οι τέσσερις γενιές κινητής και τα χαρακτηριστικά τους, με τα πιο ιδιαίτερα κινητά τηλέφωνα της κάθε περιόδου να δεσπόζουν στο χώρο.

Για περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο και το πρόγραμμα επισκέψεων, μπορείτε να καλέσετε το 210 6201999 – 210 6201899 ή να στείλετε email: ote-museum@ote.gr

Δείτε ακόμη: Εκπαιδευτικές δράσεις από το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ