Η (συν)Αθηνά των πολιτών βγήκε νικήτρια

Η (συν)Αθηνά των πολιτών βγήκε νικήτρια

Πέντε πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, ξεχώρισαν στα βραβεία Mayors Challenge 2014 για τις καινοτόμες ιδέες σχετικά με την επίλυση σημαντικών προβλημάτων.

Το Bloomberg Philanthropies ανακοίνωσε τους νικητές του Mayors Challenge 2014 (η Πρόκληση των Δημάρχων), ενός διαγωνισμού που ενθαρρύνει τις πόλεις να δημιουργήσουν καινοτόμες ιδέες για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων και τη βελτίωση της ζωής στην πόλη – με τη δυνατότητα να διαδοθούν και σε άλλες πόλεις.

Το Mayors Challenge,  το οποίο ανήκει στο χαρτοφυλάκιο Κρατικών Καινοτομιών του Bloomberg Philanthropies είναι ένας διαγωνισμός ιδεών για πόλεις. Σκοπός του είναι να παροτρύνει τις πόλεις να αναπτύξουν νέες ισχυρές προσεγγίσεις σε σημαντικά αστικά προβλήματα, και να βοηθήσει στη διάδοση των καλύτερων από αυτές τις ιδέες. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι πόλεις υποστηρίζονται στη διαδικασία δοκιμής, ενίσχυσης και τελειοποίησης των καινοτομιών τους. Μαζί με το χρηματικό έπαθλο, οι νικήτριες πόλεις λαμβάνουν καθοδήγηση από ειδικούς και τεχνική υποστήριξη στην υλοποίηση των ιδεών τους.

Η Βαρκελώνη έλαβε το Μεγάλο Βραβείο Καινοτομίας Mayors Challenge και 5 εκατομμύρια ευρώ για την πρότασή της να δημιουργήσει ένα ψηφιακό και κοινοτικό δίκτυο εμπιστοσύνης για κάθε ηλικιωμένο κάτοικο που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Βραβεία καινοτομίας Mayors Challenge απονεμήθηκαν επίσης στην Αθήνα, στο Kirklees στο Yorkshire του Ηνωμένου Βασιλείου, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Κάθε πόλη θα λάβει 1 εκατομμύριο ευρώ για την υποστήριξη της υλοποίησης των μοναδικών ιδεών που προτάθηκαν. Οι νικητές πρότειναν λύσεις για ορισμένους από τους πιο κρίσιμους τομείς προβλημάτων στην Ευρώπη: ανεργία, ενεργειακή απόδοση, παχυσαρκία, τρίτη ηλικία και βελτίωση της συνολικής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της διακυβέρνησης. Οι ιδέες περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω.

Ο James Anderson, επικεφαλής των προγραμμάτων Κρατικής Καινοτομίας του Bloomberg Philanthropies. «Αυτές οι νικητήριες ιδέες ενσωματώνουν βασικά θέματα που θα καθορίζουν όλο και περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας των πόλεων: δραστηριοποίηση των πολιτών, αξιοποίηση της τεχνολογίας, άρνηση αποδοχής του αποτυχημένου κατεστημένου.»

«Για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων του 21ου αιώνα, οι επικεφαλής των αστικών αρχών πρέπει να σκέφτονται δημιουργικά και να μη φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα – και το Mayors Challenge έχει σχεδιαστεί για να τους βοηθήσει να το πράξουν», λέει ο Michael R. Bloomberg, ιδρυτής του Bloomberg Philanthropies. «Λάβαμε σπουδαίες προτάσεις από όλη την Ευρώπη και ο ανταγωνισμός τον τελευταίο χρόνο ήταν έντονος. Η απόφαση της επιτροπής δεν ήταν εύκολη, αλλά οι πέντε νικητήριες ιδέες που ανακοινώσαμε είναι οι καλύτερες των καλύτερων και έχουν όλες τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων. Οι πόλεις διαμορφώνουν το μέλλον του πλανήτη μας, και το Bloomberg Philanthropies δεσμεύεται να βοηθήσει τους δημάρχους να εφαρμόσουν νέες καινοτομίες και να βοηθήσει τις πιο υποσχόμενες ιδέες τους να διαδοθούν σε όλο τον κόσμο.»

Περισσότερες από 150 κορυφαίες πόλεις από 28 έθνη συμμετείχαν στο Mayors Challenge 2014. Οι νικήτριες πόλεις επιλέχθηκαν με βάση τέσσερα κριτήρια: το όραμα και τη δημιουργικότητα, την προοπτική απήχησης, τη μεταβιβασιμότητα και τη βιωσιμότητα υλοποίησης της ιδέας τους. Οι υπό διαμόρφωση ιδέες τους αφορούν ένα ευρύ φάσμα πολυσύνθετων και κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις:

• Βαρκελώνη, Ισπανία: Συνεργατικά Δίκτυα Φροντίδας για Καλύτερη Τρίτη Ηλικία
Πάνω από ένας στους πέντε κατοίκους της Βαρκελώνης είναι άνω των 65, και έως το 2040 θα είναι ένας στους τέσσερις. Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η Βαρκελώνη – όπως και πολλές πόλεις παγκοσμίως – αντιμετωπίζει νέα προβλήματα υγείας και επώδυνη κοινωνική απομόνωση. Για την αντιμετώπιση αυτού του διογκούμενου προβλήματος, η Βαρκελώνη θα εφαρμόσει ψηφιακές στρατηγικές χαμηλής τεχνολογίας για τη δημιουργία δικτύου μελών οικογένειας, φίλων, γειτόνων, κοινωνικών λειτουργών και εθελοντών οι οποίοι όλοι μαζί συγκροτούν ένα “δίκτυο εμπιστοσύνης” για κάθε ηλικιωμένο κάτοικο που βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό το δίκτυο θα βοηθήσει να εντοπιστούν τα κενά στην περίθαλψη, να καταστεί δυνατός ο συντονισμός της υποστήριξης και να ενισχυθεί η ποιότητα ζωής.

• Αθήνα: Συν Αθηνά, μια δημόσια πλατφόρμα για ενεργούς πολίτες
Η ολέθρια οικονομική κρίση έχει πλήξει την απασχόληση, τις υποδομές και τη ζωή στα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Η Αθήνα θα δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα συνδέει τη νέα δυναμική συμβολή της κοινωνίας των πολιτών με τους τοπικούς θεσμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση με σκοπό τη συνεργασία για την εξεύρεση λύσεων σε τοπικά προβλήματα, με τη διασφάλιση ισχυρών θεμελίων και βιώσιμων πολιτικών για την αναβίωση των γειτονιών της Αθήνας.

• Kirklees, Ηνωμένο Βασίλειο: Σύστημα Ανταλλαγών Kirklees
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό του Kirklees εξασθενούν τα κυβερνητικά προγράμματα και τις υπηρεσίες. Η πόλη θα ασπαστεί την ανταλλακτική οικονομία με σκοπό να χρησιμοποιήσει ανεκμετάλλευτους τοπικούς πόρους προκειμένου να πετύχει περισσότερα με λιγότερα. Το Kirklees θα συγκεντρώσει τα αδρανή περιουσιακά στοιχεία του κράτους και μη κερδοσκοπικών τομέων – από χορτοκοπτικές μηχανές μέχρι φορτηγά, αχρησιμοποίητο χώρο καθώς και δεξιότητες και τεχνογνωσία των πολιτών – και θα διαθέσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας διαμοιρασμού που θα επιτρέπει το δανεισμό, την ανταλλαγή και τις υπηρεσίες ανταλλαγής χρόνου.

• Στοκχόλμη, Σουηδία: Βιοάνθρακας – για καλύτερο αστικό οικοσύστημα
Η Στοκχόλμη, όπως και πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Στοκχόλμη θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει το σύνολο της πόλης και θα ενεργοποιεί τους πολίτες ως παράγοντες αλλαγής πρώτης γραμμής για την καταπολέμηση αυτού του κλιμακούμενου προβλήματος. Μαζί, η πόλη και οι κάτοικοι θα παράγουν βιοάνθρακα, μια οργανική ουσία που αυξάνει την ανάπτυξη των δέντρων, απομονώνει τον άνθρακα και καθαρίζει την απορροή των υδάτων από καταιγίδες. Οι πολίτες θα πηγαίνουν τα πράσινα απόβλητα σε τοποθεσίες σε όλη την πόλη για μετατροπή σε βιοάνθρακα και, στη συνέχεια, αναδιανομή.

• Βαρσοβία, Πολωνία: Εικονική Βαρσοβία – Αστικό σύστημα πληροφόρησης για άτομα με προβλήματα όρασης
Οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης συχνά απομονώνονται από τους συνανθρώπους τους και υποχρεώνονται να αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο για να κυκλοφορήσουν στις πόλεις. Για τη διευκόλυνση της κινητικότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης, η Βαρσοβία θα τοποθετήσει χιλιάδες σηματοδότες σε όλη την πόλη που θα επικοινωνούν με χρήστες μέσω εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας. Αυτά τα εργαλεία υπόσχονται να μεταμορφώσουν τη ζωή των ατόμων με προβλήματα όρασης, βοηθώντας τα να εξοικονομούν χρόνο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους και εξασφαλίζοντάς τους μεγαλύτερη αυτάρκεια.

Διαβάστε ακόμα:

Ένας δίαυλος επικοινωνίας πολιτών, επιχειρήσεων και οργανισμών

Αθηναϊκή «επανεκκίνηση»

Reload Greece: «Η Eνδύναμωση της Παγκόσμιας Κοινότητας»