Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων: Βασική προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων: Βασική προτεραιότητα η βιώσιμη ανάπτυξη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Organic vegetables are shown at a Whole Foods Market in LaJolla, California in this May 13, 2008 file photo. As recession tests the middle-class commitment to healthy eating and environmentally sound farming, sales of organic food are slowing, but so far not falling. How green are our wallets? To match feature FINANCIAL/FOOD-ORGANIC REUTERS/Mike Blake/Files (UNITED STATES)
Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και στο κάλεσμα των καταναλωτών για προϊόντα και διατροφικά πρότυπα πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Τη βιώσιμη ανάπτυξη έχει θέσει ως βασική προτεραιότητά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί, σύμφωνα με τον ΣΕΒΤ, σημαντική παγκόσμια πρόκληση και νέο μοντέλο ανάπτυξης, που προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων και τη συνεργασία της ιδιωτικής με τη δημόσια πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας με περιβαλλοντική φροντίδα και κοινωνική συνοχή.

Στρατηγική επιλογή της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων, αποτελούν η εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών, η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η πρόληψη της σπατάλης των τροφίμων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒΤ υλοποιεί μια σειρά από δράσεις, με σημαντικότερες τις ακόλουθες:

– Συγκρότηση Επιτροπής Περιβάλλοντος & Αειφορίας με στόχο την επεξεργασία και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών θεμάτων που αφορούν στη Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών και την ανάδειξη πράσινων τεχνολογιών για τον Κλάδο.

– Δημιουργία Βάσης Δεδομένων για την Περιβαλλοντική Νομοθεσία με στόχο τη συνεχή και άρτια ενημέρωση των Μελών του για τη νομοθεσία που ισχύει σε εθνικό & ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά έργα, με πιο πρόσφατο το PEFMED όπου δοκιμάστηκε η μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον υπολογισμό του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος των Προϊόντων, στο προϊόν της Φέτας που παράγεται στην περιοχή της Θεσσαλίας.

– Υποστήριξη του έργου της Τράπεζας Τροφίμων, μέσα από τη συμμετοχή των Μελών του στο πρόγραμμά της για την καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και στο κάλεσμα των καταναλωτών για προϊόντα & διατροφικά πρότυπα πιο φιλικά στο περιβάλλον, διατηρώντας τις αξίες της και την ανταγωνιστική της θέση. Προσαρμόζεται, εξελίσσεται και συνεχίζει να αναπτύσσει τρόφιμα ασφαλή, ποιοτικά και με βελτιωμένα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά.