Συνεχίζεται η επιχείρηση «Απόλυτη Αποφασιστικότητα» κατά του Ισλαμικού Κράτους

Συνεχίζεται η επιχείρηση «Απόλυτη Αποφασιστικότητα» κατά του Ισλαμικού Κράτους

Θέσεις των τζιχαντιστών γύρω από το Κομπάνι βομβαρδίζουν τα μαχητικά της «συμμαχίας» - Δεν υπάρχει συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ λέει η Μόσχα.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες από τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους προκειμένου να αποτραπεί η κατάληψη της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι από τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού Στρατού για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (CentCom), οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες και σήμερα 14 αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των ισλαμιστών μαχητών, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 19 κτίρια που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές και 2 κέντρα διοίκησης, 3 θέσεις μάχης και 3 θέσεις ελεύθερων σκοπευτών.

Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ ξεπερνούν τις 100 από τα τέλη Σεπτεμβρίου γύρω από το Κομπάνι, της τρίτης σημαντικότερης κουρδικής πόλης της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, που έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της μάχης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά τη διάρκεια των νέων επιδρομών, που έγιναν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Απόλυτη Αποφασιστικότητα» χθες και σήμερα, οι Αμερικανοί δεν στοχοθέτησαν θέσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Ρωσία και ΗΠΑ δεν συνεργάζονται για την αντιμετώπιση του ΙΚ
Η Ρωσία διέψευσε σήμερα τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να ανταλλάξουν πληροφορίες για την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας ότι η Μόσχα αρνείται να συμμετάσχει σε συνασπισμούς που παραβιάζουν το «διεθνές δίκαιο».

Χωρίς να αρνείται ότι μια τέτοια συνεργασία υπήρχε, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας υπογραμμίζει ότι χρειάζεται μια αποσαφήνιση των όσων είπε ο Κέρι, ότι ο ίδιος και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συμφώνησαν να μοιραστούν τις πληροφορίες που διαθέτουν για τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

Την Τρίτη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λαβρόφ στο Παρίσι, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν «να εντείνουν τη συνεργασία τους» όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για το Ισλαμικό Κράτος. Το ρωσικό υπουργείο ωστόσο επισήμανε ότι η Μόσχα παρέχει ήδη βοήθεια στη Συρία και το Ιράκ στον αγώνα τους εναντίον της «τρομοκρατίας».

«Η Ρωσία θα συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες αλλά δεν θα εμπλακεί σε συνασπισμούς που δημιουργούνται παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, οι εργασίες της διμερούς αμερικανορωσικής επιτροπής για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας σταμάτησαν μονομερώς με απόφαση των ΗΠΑ. Η επιτροπή αυτή ιδρύθηκε το 2009 από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και, θεωρητικά, επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών.

Περισσότεροι από 12.000 νεκροί στο Ιράκ λόγω της προέλασης των τζιχαντιστών
Περισσότεροι από 12.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ μέχρι στιγμής φέτος, κυρίως από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι μειονότητες που είναι αντιμέτωπες με την απειλή της εθνοκάθαρσης είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η Διεθνής Ομάδα για να Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΔΟΔΜ) αναφέρει ότι πολλές μειονότητες στο Ιράκ, μεταξύ αυτών Χριστιανοί, Γεζίντι και Τουρκομάνοι, γίνονται στόχοι απαγωγών, δολοφονιών και σεξουαλικής βίας και πλέον κινδυνεύουν με εξάλειψη στο Ιράκ. Ο απολογισμός των πολιτών που σκοτώθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου το 2014 (12.618) σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι (6.676), σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίστηκε για τον απολογισμό αυτό στην οργάνωση Iraq Body Count.