Κορυφώνεται η συζήτηση στη βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Κορυφώνεται η συζήτηση στη βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Βουλευτές ψηφίζουν επί των διαδικασιών στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα: Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερώv, Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Απόψε αναμένεται η πρώτη ψηφοφορία και έπειτα από ένα μήνα θα ακολουθήσει νέος κύκλος συζήτησης και ψήφισης. Οι συμφωνίες-διαφωνίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη στη Βουλή με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία, ενώ έπειτα από ένα μήνα θα ακολουθήσει νέος κύκλος συζήτησης και ψήφισης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφώνησαν για τα διαδικαστικά της ψηφοφορίας, αλλά διαφώνησαν ως προς τη δεσμευτικότητα των προτάσεων για την επόμενη Βουλή.

«Ανυπόστατα» χαρακτηρίζει τα σενάρια μπλοκαρίσματος ακόμα και δικών της προτάσεων η κυβέρνηση.

Με ανακοίνωσή του το Μαξίμου κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία «ότι επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος».

Για «αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης κάνουν λόγο πηγές της ΝΔ, απαντώντας στο Μαξίμου, το οποίο διέψευσε όσα είπε δημοσίως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συζήτησή του με δημοσιογράφους είχε χαρακτηρίσει «πονηρή» τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, που προτίθετο να στηρίξει την πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 36, αφήνοντας ανοιχτό να υπαναχωρήσει τελικώς η κυβέρνηση.

Χαρακτήρισε ως «fake news» τα όσα γράφτηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως σύνολο ή ως ορισμένος αριθμός βουλευτών του, πρόκειται να αποσύρει τις προτάσεις του για το άρθρο 32, που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έκπληξη προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο αν η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύει την επόμενη, σε σχέση με το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων, αλλά και στο ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας για Συνταγματική Αναθεώρηση: Ανοίξαμε τη συζήτηση για το νέο Σύνταγμα στην κοινωνία

Σε ενιαίο ψηφοδέλτιο οι δύο προτάσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση