Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Αθήνα, Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στη βουλή ο πρωθυπουργός. Τι αναφέρει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και απλή αναλογική.

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή εμείς την αντιμετωπίσαμε ως τέτοια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε να μην περιορίσει τη σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο αλλά αντίθετα να την ανοίξει στην ίδια την κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς, τις κοινωνικές οργανώσεις, τις παραγωγικές δυνάμεις, τα πολύμορφα κινήματα. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και συζητείται σήμερα «δεν αποτυπώνει απλώς μια διάθεση διευθέτησης τεχνικών ζητημάτων, αλλά, αντίθετα, αντανακλά τη βούληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκφράζουν και δικαιώνουν πλειοψηφικά λαϊκά αιτήματα».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, λαμβάνει υπόψη την συνθήκη της κρίσης, τα διδάγματα των τελευταίων ετών, το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον αλλά και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κοινοβουλευτισμός από τις διαρκώς ενισχυόμενες εξωθεσμικές και εξωσυνταγματικές εξουσίες.

Υπογράμμισε επίσης ότι αυτός είναι ο λόγος που «η πρόταση μας εκκινεί από την ανάγκη ενίσχυσης του Κοινοβουλίου αλλά και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, απέναντι σε αυτές ακριβώς τις εξουσίες που δεν ανάγονται ευθέως στην λαϊκή κυριαρχία».

Διαβάστε ακόμη: Κατρούγκαλος: Καμία πιθανότητα «δεξιάς παρένθεσης». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση του κοινοβουλίου και της εκλεγμένης κυβέρνησης, μέσω ενός συνδυασμού αλλαγών που δημιουργούν όρους εμπέδωσης της πολιτικής σταθερότητας αλλά και προϋποθέσεις για τετραετείς εκλογικούς κύκλους, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε εν συντομία τις προτάσεις αυτές:

Κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, θεσμού που επιβάλλει την ταυτόχρονη υπερψήφιση νέου Πρωθυπουργού, ως προϋπόθεση για να γίνεται δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, ώστε να μην επηρεάζεται ο κοινοβουλευτικός κύκλος από την αδυναμία επίτευξης συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τον λαό μόνο εφόσον η εξαντλητική διαδικασία δημιουργίας συναίνεσης μέσα στο κοινοβούλιο αποτύχει, αν αποτύχει δηλαδή η διαδικασία για εξασφάλιση 180 ψήφων σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες.

Ως προς αυτή την πρόταση είπε ότι αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για επίτευξη συναινέσεων στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή η πρόταση, τόνισε, έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της ΝΔ που μιλά για εκλογή με 151 βουλευτές σε περίπτωση που αποβεί άκαρπη η διαδικασία συναίνεσης στις πρώτες δύο ψηφοφορίες. Γιατί με αυτόν τον τρόπο η προεδρική εκλογή μετατρέπεται σε διορισμό από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, σημείωσε.

Επίσης, σε αυτόν τον πρώτο άξονα εντάσσονται οι προτάσεις:

Η υποχρέωση ο Πρωθυπουργός της χώρας να είναι εκλεγμένος βουλευτής ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας ερήμην του λαού σε κανέναν τεχνοκράτη Πρωθυπουργό. «Διότι οι πρωθυπουργοί της χώρας οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό και μόνο».

Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος που θα λειτουργεί εξισορροπητικά στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και την ίδια στιγμή θα ενεργοποιεί και ισχυροποιεί τον νομοθετικό και ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου «που από κομπάρσος θα μετατραπεί σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής».

Στόχος η αποκατάσταση της πολιτικής αξιοπιστίας

Ο δεύτερος άξονας της πρότασης αφορά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής ζωής, είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε προτάσεις που αποσκοπούν «να καταπολεμήσουν στον πυρήνα της την κρίση αντιπροσώπευσης η οποία σχετίζεται με την βαθιά διαδεδομένη πεποίθηση στην κοινή γνώμη περί πολιτικού προσωπικού-κάστας που ενδιαφέρεται κυρίως για την αναπαραγωγή των προνομίων της και όχι για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

Επ’ αυτού προτείνονται:

Η τροποποίηση του «κατάπτυστου» άρθρου 86 του Συντάγματος. «Ενός άρθρου που συμβολίζει ακριβώς την μετατροπή του πολιτικού προσωπικού σε κάστα που θεωρούσε ότι η εξουσία αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα», «ότι δικαιούται ειδικά προνόμια και ειδική ποινική μεταχείριση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους πολίτες», σημείωσε.

Τόνισε ότι η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των Υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του «παλιού πολιτικού συστήματος». Πρόσθεσε ότι αν δεν έμπαινε ένα τέλος σε αυτό το συνεχές δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ μπροστά σε αυτή την αναθεώρηση. Θα μπορούσε να είχε αναθεωρηθεί στην προηγούμενη αναθεώρηση αλλά δεν συνέβη αυτό γιατί τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που το ψήφισαν από κοινού στην αναθεώρηση του 2001.

Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή.

Η κατοχύρωση περιορισμένων κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία πελατειακών δικτύων.

Εμπλοκή του λαού στη λήψη αποφάσεων

Ο τρίτος άξονας πρότασης αφορά στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της εμπλοκής του λαού στη λήψη των αποφάσεων, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Αυτή η πρόταση έρχεται ως δικαίωση ενός μαζικού λαϊκού αιτήματος, ιδιαίτερα την περίοδο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα το 2011-2012, για περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία, για συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Προτείνουμε λοιπόν την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι η άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύει μια ιδεολογική διαφορά με τη ΝΔ και μια διαφορετική αντίληψη που αντιμετωπίζει την πλειοψηφία ως αδαή.

Εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους

Ο τέταρτος άξονας, είπε ο Αλ. Τσίπρας, αφορά τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους με την ρητή κατοχύρωση στο άρθρο 3 της αρχής της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους αλλά και του υποχρεωτικού πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις.

Είπε ότι εδώ “γίνεται ένα σημαντικό βήμα -με απόλυτο σεβασμό βεβαίως στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών- ένα βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός οποιουδήποτε φιλελεύθερου συντάγματος”.

Σχολίασε ότι και εδώ υπάρχει μια βαθιά διαφορά και ιδεολογική με τη ΝΔ και πως του κάνει εντύπωση που ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε, έχει προσχωρήσει στην άποψη που δεν αποτελούσε προσφιλή άποψη και θέση όλων όσοι ήθελαν ή θέλουν να αυτοαποκαλούνται φιλελεύθεροι. Σχολίασε πως φαίνεται ότι η μετατόπιση του κόμματός του, έχει επιφέρει και τη δική του μετατόπιση.

Προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων

Πέμπτος και τελευταίος άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι η ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών «που υπό τις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού απειλούνται διαρκώς και πρέπει να προστατευτούν συνταγματικά, νομικά και πραγματικά από τις επιθέσεις μιας αγοραίας αντίληψης που δυστυχώς στις μέρες μας είναι κυρίαρχη και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη

Δυστυχώς η αντιπολίτευση αντί να ακολουθήσει τον δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, επέλεξε να παίξει παιχνίδια αντιθεσμικά, παιχνίδια συναλλαγής και να μετατρέψει την συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Επέλεξε να μην σεβαστεί καν την συνταγματική επιταγή που επιβάλλει την επιδίωξη ευρέων συναινέσεων για την συνταγματική αναθεώρηση, έπαιξε με απειλές και εκβιασμούς», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έπαιξε και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Θυμάστε ότι στην προηγούμενη συζήτηση είχα στηλιτεύσει τις παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη στο θέμα αυτό», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Είχα πει τότε ότι η τοποθέτηση του μου θυμίζει ένα συμπαθή ποδοσφαιρικό παράγοντα. Μια έλεγε ότι συμφωνεί. Μετά ότι διαφωνούσε. Μετά άλλαζε γνώμη και συμφωνούσε λίγο και μετά διαφωνούσε πολύ. Και όταν τον ρώτησα τελικά ποια είναι η πρόταση του απάντησε ότι θα το σκεφτεί.

Και σήμερα συνεχίζει τα παιχνίδια. Λέει λοιπόν ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει -τρομάρα του- Πρωθυπουργός, θα κάνει ότι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων».

«Λέτε εμάς ότι είμαστε «κυβέρνηση κουρελού», αλλά εσείς είστε μια αντιπολίτευση που δεν έχει έργο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αν είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Αν η θεσμική του προσέγγιση και όχι κάποια άλλη σκοπιμότητα είναι που τον καθοδηγεί στην άποψη και θέση ότι η πρώτη αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύει τίποτα και η δεύτερη τα καθορίζει όλα, και αν ταυτόχρονα έχει την απόλυτη σιγουριά της εκλογής του, γιατί αποφασίζει να ψηφίσει μόνο ένα άρθρο εις το οποίο διαφωνεί ως προς τη κατεύθυνση και δεν τα ψηφίζει όλα, ώστε αφού είναι ότι θα εκλεγεί, να τα αλλάξει όλα όπως επιθυμεί;», πρόσθεσε.

Δεν είναι η σιγουριά που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη συμπεριφορά στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά η πολιτική σκοπιμότητα, είπε ο πρωθυπουργός.

«Εδώ κάτι κρύβεται. Θέλει να μας πείσει ότι το μόνο που κρύβεται είναι ο φόβος του μήπως εμείς παίζουμε παιχνίδια. Είναι απολύτως έωλο το επιχείρημα», τόνισε και εξήγησε:

«Από την στιγμή που εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε και εμείς είμαστε αυτοί που φέρνουμε στη Βουλή τη πρόταση για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της βουλής, τι ακριβώς τάχα τον απασχολεί;

Γιατί επιμένει να λέει ότι θα ψηφίσει τη πρότασή μας που έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, με 7 συνεχείς ψηφοφορίες που απαιτούν τους 180 και μετά την άμεση εκλογή από το λαό, ενώ διαφωνεί με αυτή τη θέση και επιθυμεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με 151 ψήφους;».

Ανοιχτή στήριξη στην εκλογή Παυλόπουλου

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι πριν λίγες μέρες δήλωσε ευθαρσώς πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει επιμελώς σε αυτό το ζήτημα.

«Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», είπε και συνέχισε: «Και τι κάνει για αυτό; Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρωδία.

Μαζεύει Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δεν παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στην πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε».

Να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, όταν θα πάρει τον λόγο στη Βουλή, ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020, προκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Εμείς δεν θα παίξουμε με τους θεσμούς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν παρενθέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι κυβερνήσεις που παίρνουν τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής δεν είναι «κουρελού», είναι κυβερνήσεις που παίρνουν την εμπιστοσύνη των εκλεγμένων του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουν ορίζοντα τετραετίας», επισήμανε και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, παιχνίδια δε παίζουμε. Βλέπουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση με θεσμική ευθύνη και όχι με βάση τη τρέχουσα πολιτική συγκυρία».

«Στις επόμενες εκλογές θα συγκρουστούμε με τον κ. Μητσοτάκη και το σχέδιο του για την Ελλάδα, την οικονομία και την κοινωνία, και η επιλογή του λαού θα είναι επιλογή βαθιάς ευθύνης», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Και ο ελληνικός λαός, είτε θα δώσει τη δυνατότητα σε εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τη κρίση, που μειώσαμε την ανεργία, που αυξήσαμε το μισθό να συνεχίσουμε τη πορεία προς τα εμπρός, ή θα δώσει την επιλογή στον κ. Μητσοτάκη και στο ΚΙΝΑΛ, δηλαδή στα στελέχη που έβαλαν τη χώρα στη χρεοκοπία, να παλινορθώσουν το σύστημα εξουσίας που γνωρίσαμε. Και ο λαός θα αποφασίσει. Καθαρά και ξάστερα», σημείωσε.

Κριτική και προς ΚΙΝΑΛ

«Εμείς παιχνίδια υπονόμευσης και παρενθέσεων δεν παίζουμε», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και έστειλε μηνύματα προς τον κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας:

«Όμως να ξέρει και ο κ. Μητσοτάκης αλλά και το ΚΙΝΑΛ, που τον ακολουθεί πιστά, πως ότι και να απεργάζονται σήμερα, όσα και να έχουν συμφωνήσει, όσες θέσεις να μοιράζονται μεταξύ τους προκαταβολικά, ακόμη και αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, να ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να αγχώνονται. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλουν».

«Πρωτοφανής η πρόταση του κ.Μητσοτάκη για διατάξεις του Συντάγματος ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου»

«Κύριε Μητσοτάκη η αναθεωρητική διαδικασία είναι κορυφαία πολιτική διαδικασία και για πρώτη φορά στα χρονικά ποτέ δεν ακούστηκε η πρωτοφανής πρόταση σας πάνω στις υπαρκτές διαφωνίες των πολιτικών δυνάμεων σε διατάξεις του Συντάγματος ο ένας να ψηφίσει τις απόψεις του άλλου, δηλαδή να ψηφίσει αυτό που διαφωνεί», είπε ο Αλ. Τσίπρας στη δευτερολογία του απαντώντας στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Πρόσθεσε ότι αυτή η πρόταση έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το γράμμα του νομοθέτη και πως το προτείνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι διαφορές των κομμάτων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα δεν είναι τωρινές.

«Γνωρίζετε ότι στο άρθρο 16 διαχρονικά αυτό που ονομάζεται προοδευτική παράταξη έχει άλλη άποψη από τη δική σας», είπε ο Αλ. Τσίπρας στον Κυρ. Μητσοτάκη.

«Είναι παράδοξο η πρώτη βουλή να λέει “α” και η δεύτερη να λέει “β” και εσείς αντί για συναίνεση να προτείνετε τζόγο», είπε για την πρόταση του προέδρου της ΝΔ.

Το Σύνταγμα γεννήθηκε από το λαό και όχι από τους ειδικούς, είπε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας στην προσπάθεια «απαξίωσης» που καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι επιχείρησε σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση με την επιτροπή που είχε αναλάβει τον κοινωνικό διάλογο.

Μίλησε για προτάσεις «ρουλέτα» και «τζόγου» απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. Ως προς τις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη περί υποτιμημένης εξ αρχής διαδικασίας, είπε ότι η ΝΔ δεν συνέβαλε στην Επιτροπή της Βουλής εποικοδομητικά χωρίς να λέει προτάσεις και πως καθ’ όλη τη διάρκεια του διαλόγου εντός και εκτός Βουλής άλλαζε η ΝΔ θέσεις διαρκώς.

Είπε ότι με την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη αναδείχθηκαν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές. «Όταν εμείς μιλάμε για την συνταγματική κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών προφανώς μιλάμε ότι ο έλεγχος πρέπει να είναι δημόσιος, δηλαδή σε κάθε περίπτωση το 51% να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της δημόσιας σφαίρας».

«Είναι προφανές ότι μέσα από τις διαφορές μας και για το Σύνταγμα αναδεικνύεται μια δομική ιδεολογική αντιπαράθεση», είπε ο Αλ. Τσίπρας.  Σημείωσε ότι «ο λαός μπορεί να κατανοήσει τι είναι αυτό που εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε και συνταγματικά. Όλα όσα εσείς τα λέτε ‘ευχολόγια’ για τα κοινωνικά δικαιώματα και τα αγαθά, είναι αυτά που εσείς θέλετε να καταργηθούν».

«Υπήρξε ομολογία για το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη», είπε, προσθέτοντας: «Μας είπε ότι σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ συμφωνούν ως προς την κατεύθυνση αλλά διαφωνούν ως προς το περιεχόμενο. Η πραγματικότητα είναι ότι εσείς θέση για το ζήτημα αυτό διαμορφώσατε με βάση την πολιτική σας ιδιοτέλεια βλέποντας τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις».

«Εγώ σήμερα έκανα ένα τολμηρό βήμα, αποκάλυψα το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται. Σας προκάλεσα να πάρετε θέση συγκεκριμένη λέγοντας ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν παιχνίδι με τον ΠτΔ και θα προτείνει και στη νέα Βουλή την συνταγματικά προβλεπόμενη ανανέωση της θητείας του σημερινού ΠτΔ, του Προκόπη Παυλόπουλου». «Εσείς όχι μόνο δεν το σηκώσατε το γάντι, αλλά αποφύγατε επί 56 λεπτά που μιλήσατε, να απαντήσετε αλλά και να αναφερθείτε ακόμα και στο όνομά του».

«Κύριε Μητσοτάκη», σχολίασε, «μέχρι σήμερα είχα την αίσθηση ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Γεωργιάδης δεν σας επιτρέπουν να ονομάζετε τη γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή με τη συνταγματική της ονομασία. Σήμερα διαπιστώνω ότι δεν σας επιτρέπουν καν να αναφέρετε το όνομα του ΠτΔ. Διότι έχουν άποψη και θέλουν, η ακραία πτέρυγα του κόμματος σας, να παίξετε πολιτικά παιχνίδια».

Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη: «Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Μην μοιράζετε θέσεις γιατί και μετά τις επόμενες εκλογές θα βρεθείτε ξανά στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Δεν θα σας φτάνουν οι βουλευτές για να προτείνετε και να εκλέξετε ΠτΔ». Υπογράμμισε ότι «ο ΠτΔ θα εκλεγεί με την πρόταση της νέας πλειοψηφίας που θα είναι και πάλι με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι ο νυν ΠτΔ, όσο κι αν εσείς δεν το θέλετε, γιατί πράγματι είναι ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει άλλες “συμφωνίες” και έχει μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν τον αφήνει να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας διότι έχει κάνει άλλες “συμφωνίες” και διότι έχει μια εσωκομματική πτέρυγα που δεν τον αφήνει, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην τρίτη ομιλία του στη Βουλή.

«Καλά εσωκομματικά ξεμπερδέματα κ. Μητσοτάκη. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη», είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. χύνει «κροκοδείλια δάκρυα» για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν περισσότεροι «πελάτες» γι αυτούς οι οποίοι θα έρθουν να κερδοσκοπήσουν και στον χώρο της Παιδείας, με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.