Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας

Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας

Όπως αποφάσισε η πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως τις 2.00 μ.μ. του Σαββάτου.

Επεισοδιακά ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, με το παραλήρημα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και τη σύσσωμη καταδίκη των κομμάτων.

Η ευθεία προτροπή, μέσα από το χώρο του Κοινοβουλίου από τη Χρυσή Αυγή, για την διάπραξη δύο εγκληματικών πράξεων, δηλαδή κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και πραξικόπημα αφενός, και άσκηση δολοφονικής βίας σε βάρος εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, συνιστά από σήμερα όχι απλώς αναμενόμενη κορύφωση των προκλήσεων εκ μέρους ενός φορέα με δεδηλωμένη προσήλωση στη δικτατορία και τα σύμβολα του ναζισμού, αλλά και «φυσική» εξέλιξη εξαιτίας της ανοχής που έχει επιδείξει και το πολιτικό σύστημα στο συγκεκριμένο φορέα.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης εισηγήθηκε την αποβολή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής με τα κόμματα να συμφωνούν ομοφώνως.

Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη συζήτηση

«Το ΚΚΕ δεν θα δώσει άλλη νομιμοποίηση σε αυτή τη διαδικασία, η ΚΟ δεν θα πάρει μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αποχωρούμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προ ολίγου στη Βουλή.

Απευθυνόμενος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε πως «τη δυσπιστία του λαού την έχετε, την τελική μομφή θα σας την δώσει ο λαός με τους αγώνες του».

Από χθες το απόγευμα στην εθνική αντιπροσωπεία συζητείται πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η Ν.Δ., σε μια κορυφαία πράξη αμφισβήτησης της πολιτικής νομιμοποίησης του πρωθυπουργού να υπογράψει την εν λόγω συμφωνία, δεδομένης της διαφωνίας του συγκυβερνήτη Π. Καμμένου.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο με τις ομιλίες των αρχηγών, την τελική αναμέτρηση Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, και την ψηφοφορία επί της προτάσεως, την οποία αναμένεται να υποστηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμη: Πρόταση δυσπιστίας: Τι αναφέρει η Νέα Δημοκρατία στο κείμενο που κατέθεσε στη βουλή

Παράλληλα, οι Παμμακεδονικές οργανώσεις καλούν τον κόσμο από σήμερα κιόλας να κατέβουν στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά της συμφωνίας στο Σύνταγμα, αλλά και στις Πρέσπες την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας.

Σημειώνεται, ότι σήμερα αναμένεται η τοποθέτηση του αρχηγού των ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα πει «όχι» στη συμφωνία, αλλά «ναι» στην κυβέρνηση.

Αντιδράσεις για τη διάρκεια

Η αρχική πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων προέβλεπε ολοκλήρωση της διαδικασίας έως το μεσημέρι του Σαββάτου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωσαν ενστάσεις για το χρονικό πλαίσιο διεξαγωγής της διαδικασίας, τονίζοντας ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια και στη συνέχεια ψηφοφορία.

Η ΝΔ, μάλιστα τόνισε ότι η κίνηση αυτή έγινε σκόπιμα, προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση να συνδυαστεί η διαδικασία με το μεγάλο συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα του Σαββάτου έξω από τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αρνούμενος τις κατηγορίες και αποδεχόμενος τις ενστάσεις επί της διαδικασίας διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν τον λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί, όπως είπε, αντί η συζήτηση να ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου, θα κλείσει αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Το πρόγραμμα της συζήτησης

Πρόθεση μέχρι στιγμή να μιλήσουν έχουν δηλώσει περισσότεροι από 170 βουλευτές. Μέχρι και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, που ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα συζήτησης, είχαν τοποθετηθεί περίπου 30 βουλευτές.

Η κορύφωση της διαδικασίας αναμένεται την τελευταία ημέρα όταν και θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.