Συνεχίζεται ο «διπλωματικός πυρετός» – Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Δένδια – Πομπέο και η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Συνεχίζεται ο «διπλωματικός πυρετός» – Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Δένδια – Πομπέο και η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάνουν δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών, Αθήνα Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, και θα τον ενημερώσει λεπτομερώς για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Δένδιας στην Αυστρία θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο και ακολούθως θα συμμετάσχει στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠ.ΕΞ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συνάντηση με Πομπέο στην Βιέννη

Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, και θα τον ενημερώσει λεπτομερώς για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τον απόπλου του Oruc Reis είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε την ανησυχία των ΗΠΑ «για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», χαρακτηρίζοντας τις δράσεις αυτές προκλητικές.

Η σημερινή συνάντηση Δένδια-Πομπέο θεωρείται μια ευκαιρία για να λάβει η Ελλάδα μια ακόμη δήλωση στήριξης της χώρας και μια νέα καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

Χθες ο Νίκος Δένδιας είχε επαφές με Αμερικανούς γερουσιαστές. Ο Ελληνας ΥΠ.ΕΞ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ενημέρωσε και τον γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν.

Ο Δένδιας ενημερώνει το συμβούλιο των ΥΠ.ΕΞ της ΕΕ -Ακατανόητη δήλωση Ερντογάν

Ιδιαίτερης σημασίας όμως είναι και το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα γίνει στις 3 το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών, θα προηγηθεί δηλαδή της συνάντησης Δένδια-Πομπέο, όπου ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει για τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ προκλήσεων, με χαρακτηριστικές τις ατάκες Ερντογάν χθες, ο οποίος άφησε πολλά ερωτηματικά με μία ακατανόητη δήλωση που έκανε.

«Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis, αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Η απάντηση του ΥΠ.ΕΞ ήταν η εξής: «Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Fake news από Τουρκία για εμβολισμό φρεγάτας

Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ συνέχιζαν την τουρκική προπαγάνδα χθες, καθώς διέρρεαν πληροφορίες πως ελληνική φρεγάτα (ΛΗΜΝΟΣ) υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από επακούμβηση με τουρκική. Ωστόσο, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με φωτογραφίες γνωστοποίησαν πως η φρεγάτα Λήμνος συμμετείχε κανονικά και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό στο αξιόπλοό της, στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας.

Αρμόδιες πηγές σημείωναν πως επειδή «διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην Φρεγάτα Λήμνος», η φωτογραφία από τη συμμετοχή του πλοίου στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex είναι ίση με χίλιες λέξεις». Παραθέτοντας δε τη φωτογραφία του σκάφους εν πλω, οι ίδιες πηγές ανέφεραν με νόημα πως «προφανώς κάποιοι ενοχλήθηκαν υπερβολικά από την άσκηση».

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε Μέρκελ, Μισέλ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε χθες με την Ανγκελα Μέρκελ, την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανγκελα Μέρκελ έχει προσπαθήσει να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών και να γίνει διάλογο. Η κυρία Μέρκελ νωρίτερα είχε συνομιλία και με τον Ταγίπ Ερντογάν, με την τουρκική πλευρά να ανακοινώνει πως ο πρόεδρος της χώρας εξέφρασε εκ νέου την άποψη περί επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση την ισότητα και τον διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Εκτός της κυρίας Μέρκελ, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση στέλνοντας το μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.

Χθες ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και με τον Μπένζαμιν Νετανιάχου στο Ισραήλ, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να τονίζει την στήριξή του προς την Ελλάδα, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα: «Εχω καταστήσει σαφές ότι λαμβάνουμε σοβαρά κάθε επιθετική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο από οποιονδήποτε παράγοντα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί σήμερα στη Βιένννη και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Οι συνομιλίες τους θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.