Συνεχίζεται ο «πόλεμος» με επίκεντρο τη Huawei- Πώς αντιδρούν η Google και το Facebook

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» με επίκεντρο τη Huawei- Πώς αντιδρούν η Google και το Facebook
epa07297334 The logo of China's Huawei Technologies Co. Ltd at a Huawei store in Taipei, Taiwan, 18 January 2019. Taiwan, after barring Huawei from bidding for Taiwan government contracts, is now banning the use of Huawei products in some government agencies like the Industrial Technology Research Institute and Institute for Information Industry. According to reports, several European and Asian countries have banned, or are considering banning, the use of Huawei products and have banned Huawei from providing 5G infrastructure because they suspect Huawei helps China's security services spy on foreign governments. EPA/DAVID CHANG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κινεζική εταιρεία έχει ήδη ενημερώσει πως ετοιμάζει το δικό της λειτουργικό σύστημα, το οποίο η Google θεωρεί ότι θα είναι πιο επιρρεπές σε ιούς και επιθέσεις από χάκερς.

Αίσθηση και ανησυχία έχει προκαλέσει μεταξύ των χρηστών συσκευών (smartphones, tablets) της Huawei παγκοσμίως, η είδηση του αποκλεισμού της κινεζικής εταιρείας από μια σειρά updates στο λειτουργικό Android- μια εξέλιξη που εκτιμάται πως συνιστά σημαντικό πλήγμα για την κινεζική εταιρεία, ειδικά δεδομένου ότι μελλοντικές συσκευές της Huawei αναμένεται να χάσουν την πρόσβαση σε κάποιες εφαρμογές της Google.

Η εν λόγω κίνηση από πλευράς της Google έλαβε χώρα αφού η κυβέρνηση Τραμπ πρόσθεσε τη Huawei σε μια λίστα εταιρειών με τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να έχουν σχέση, εκτός και αν έχουν ειδική άδεια. Η θέση της Google είναι πως «συμμορφώνεται στην εντολή και εξετάζει τις επιπτώσεις».

Η απαγόρευση της κινεζικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Huawei πρέπει να αρθεί, καθώς η ίδια η απαγόρευση είναι απειλή στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σημειώνει η Google.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Google επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται με τη Huawei και ανησυχεί πως η απαγόρευσή της θα μπορούσε να οδηγήσει στην αδυναμία update του λειτουργικού της συστήματος (Android).

Η κινεζική εταιρεία έχει ήδη ενημερώσει πως ετοιμάζει το δικό της λειτουργικό σύστημα, σε περίπτωση που απαγορευθεί η χρήση του Android στα κινητά Huawei.

Η Google θεωρεί ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόσθετους κινδύνους για τη ασφάλεια των τηλεφώνων της Huawei, καθώς πιστεύει ότι θα είναι πιο επιρρεπή σε ιούς και επιθέσεις από χάκερς.

Το Facebook απαγορεύει την προεγκατάσταση των εφαρμογών του σε κινητά Huawei

Από την άλλη, το Facebook δεν επιτρέπει πλέον την προεγκατάσταση των εφαρμογών του σε τηλέφωνα της Huawei, σε ένα νέο πλήγμα για την κινεζική εταιρεία, εν μέσω της ευρύτερης διαμάχης με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία έχει απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να της πωλούν εξαρτήματα και λογισμικό.

Το Facebook διευκρίνισε στο Reuters ότι πελάτες που ήδη έχουν κινητά Huawei θα είναι ακόμα σε θέση να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές του και να λαμβάνουν updates, ωστόσο τα νέα κινητά της εταιρείας δεν θα μπορούν να έχουν προεγκατεστημένες τις εφαρμογές του Facebook, του WhatsApp και του Instagram.

Γενικότερα μιλώντας, οι κατασκευαστές smartphones συχνά κλείνουν συμφωνίες για την προεγκατάσταση δημοφιλών εφαρμογών, όπως το Facebook. Στα τηλέφωνα της Huawei, σε πολλές αγορές, έρχονται προεγκαταστημένα και το Twitter και το Booking, που δεν προέβησαν σε σχετικά σχόλια για το θέμα.

Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση αυτή από πλευράς του Facebook επιδρά αρνητικά στις προοπτικές πωλήσεων της Huawei, η οποία είχε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της πέρυσι από κινητά, με ισχυρότατη ανάπτυξη σε Ευρώπη και Ασία. Υπενθυμίζεται πως πριν λίγο καιρό και η Google είχε ανακοινώσει από πλευράς της σημαντικούς περιορισμούς στο Android για την κινεζική εταιρεία.

Δείτε ακόμη: H Huawei εξάγει την τεχνολογία 5G σε 30 χώρες