Συνεχίζεται το «θρίλερ» στην Κένυα – Updates

Συνεχίζεται το «θρίλερ» στην Κένυα – Updates

Μαύρος καπνός βγαίνει από το εμπορικό κέντρο Westgate όπου οι Σομαλοί ισλαμιστές απειλούν να σκοτώσουν τους ομήρους που κρατούν.

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σχεδόν 200 είναι οι τραυματίες, ενώ αρκετοί είναι ακόμη οι όμηροι από την αρχή της επίθεσης το πρωί του Σαββάτου από ένοπλους ισλαμιστές στο εμπορικό κέντρο Westgate στο Ναϊρόμπι της Κένυας, από όπου ακούγονται διαδοχικές εκρήξεις και πυροβολισμοί.

«Πιστεύω ότι η επιχείρηση πλησιάζει στο τέλος της. Σχεδόν όλοι οι όμηροι έχουν απελευθερωθεί, ενώ δύο από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν σήμερα στην συνεχιζόμενη έφοδο του στρατού στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι. Έχουμε πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης. Ελέγχουμε όλους τους ορόφους, οι τρομοκράτες δεν μπορούν να διαφύγουν. Έχουμε αποκλείσει πλήρως το κτίριο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας Τζόζεφ Όλε Λένκου, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό των ομήρων στο εμπορικό κέντρο.

Ο υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι οι δράστες της επίθεσης προκάλεσαν την στήλη μαύρου καπνού που υψωνόταν πάνω από το Westgate, βάζοντας φωτιά σε στρώματα σε ένα σουπερμάρκετ για λόγους αντιπερισπασμού, και σημείωσε ότι η φωτιά θα σβηστεί σύντομα.

Δύο από τους τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά την συνεχιζόμενη επιδρομή του στρατού στο εμπορικό κέντρο, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό, όλοι οι δράστες της επίθεσης είναι άνδρες, αν και ορισμένοι είχαν μεταμφιεστεί σε γυναίκες, το οποίο εξηγεί πιθανώς τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων ότι ορισμένοι από αυτούς που εξαπέλυσαν την επίθεση το Σάββατο ήταν γυναίκες.

Οι επιτιθέμενοι προέρχονται από διάφορες χώρες, δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, χωρίς να αποκαλύψει τις χώρες αυτές, λέγοντας, ωστόσο, πως πρόκειται για «παγκόσμια τρομοκρατία».

Ο εκπρόσωπος των Σομαλών ισλαμιστών της μιλιταριστικής οργάνωσης Αλ-Σααμπάμπ, σεΐχης Αλι Μουχάμουντ Ραζ, σε μήνυμά του που αναρτήθηκε σε ισλαμιστικό ιστότοπο έδωσε «άδεια στους μουτζαχεντίν να ενεργήσουν κατά των ομήρων».

Δείτε ακόμη: Φωτογραφίες από την πολιορκία στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι

Ο πρόεδρος της χώρας, Ουχούρου Κενυάτα, ένας ανιψιός του οποίου σκοτώθηκε κατά την επίθεση, ορκίστηκε ότι θα κρατήσει μια σταθερή θέση σε αυτό που χαρακτήρισε «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στη Σομαλία και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της Κένυας κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την αιματηρή τραγωδία. «Διαβεβαιώνω του Κενυάτες ότι οι πιθανότητες να εξουδετερώσουμε με επιτυχία τους τρομοκράτες είναι με το μέρος μας. Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά», είπε.

Ένας άνδρας, ο οποίος παρουσιάσθηκε από το BBC ως «διοικητής» των Σομαλών ισλαμιστών διέψευσε σήμερα ότι υπάρχουν ξένοι μεταξύ των ενόπλων που πραγματοποίησαν την επίθεση, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

Ο άνδρας, ο οποίος αναφερόταν με το όνομα «Αμπού Όμαρ», δήλωσε πως συζήτησε τηλεφωνικά με τους δράστες της επίθεσης: «Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τις κενυατικές αρχές. Μιλήσαμε στους μουτζαχεντίν που βρίσκονται μέσα στο Westgate και μας είπαν πως η κενυατική κυβέρνηση τους παροτρύνει να διαπραγματευθούν και τους προτρέπει να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε. Κάθε μουτζαχεντίν θέλει να πεθάνει στο όνομα του Αλλάχ για να γίνει μάρτυρας και αυτό είναι κάτι που φέρνει σε αμηχανία πολλούς Δυτικούς».

«Υπάρχουν φήμες σύμφωνα με τις οποίες ενέχονται Αμερικανοί, Βρετανοί και άλλων εθνικοτήτων μαχητές. Μπορώ να σας δηλώσω πως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Πρόκειται για αβάσιμες φήμες», δήλωσε στο BBC.