Συνεχίζεται το σκληρό παζάρι μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου- Μέρκελ: Υπήρξε «κάποια» κινητικότητα για το Brexit

Συνεχίζεται το σκληρό παζάρι μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου- Μέρκελ: Υπήρξε «κάποια» κινητικότητα για το Brexit
epa07940089 A British-EU flag stands on a table during a debate on the last EU summit and Brexit at the European Parliament in Strasbourg, France, 22 October 2019. EPA/PATRICK SEEGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Σε κάποιους τομείς υπήρξε κίνηση, σε άλλους απομένει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά», ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε θέσει την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 15ης Οκτωβρίου ως ύστατη διορία για την επίτευξη συμφωνίας που θα ρυθμίζει το εμπορικό καθεστώς Ε.Ε. – Βρετανίας μετά την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει η μεταβατική περίοδος που ακολούθησε το Brexit. Χθες αποδείχθηκε, όμως, ότι η απειλή ενός χαοτικού Brexit χωρίς συμφωνία φόβιζε τον ίδιο όχι λιγότερο από τις Βρυξέλλες.

Καθώς οι ηγέτες των «27» προσέρχονταν στη Σύνοδο Κορυφής, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «θα εξετάσει προσεκτικά» τις αποφάσεις της συνόδου προτού αποφασίσει τα επόμενα βήματά του και προσέθεσε: «Πάντα δηλώναμε ότι μια συμφωνημένη, κατόπιν διαπραγματεύσεων, λύση είναι για εμάς προτιμότερη».

Αλλά και στους κόλπους των «27» φάνηκε να κερδίζει έδαφος η άποψη πως η πανδημία του κορωνοϊού και η συνακόλουθη οικονομική ύφεση καθιστούν απαγορευτικά υψηλό το κόστος ενός χαοτικού Brexit όχι μόνο για το Λονδίνο, αλλά και για τους Ευρωπαίους. «Με την COVID-19 να έχει τόσο καταστροφική επίδραση στις κοινωνίες και στις οικονομίες μας, οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. προφανώς δεν θα θελήσουν να πλήξουν τους πολίτες τους με το σοκ από τη μη επίτευξη συμφωνίας», σημείωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν, ηγέτης μιας από τις χώρες που έχουν να χάσουν τα περισσότερα από το επαπειλούμενο ναυάγιο.

«Θα ήταν τρέλα για τον έξω κόσμο αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτύγχαναν να έρθουν σε συμφωνία. Νομίζω ότι, τόσο από οικονομική όσο και από γεωπολιτική άποψη, είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να έρθουν σε συμφωνία», υποστήριξε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Πιο σκληρούς τόνους έναντι του Λονδίνου κράτησε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Εμανουέλ Μακρόν. «Οι Γάλλοι αλιείς δεν είναι δυνατόν να θυσιαστούν στον βωμό του Brexit», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, παραπέμποντας σε ένα από τα πλέον ακανθώδη σημεία διαφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου: τα αλιευτικά δικαιώματα των δύο πλευρών. Συμπλήρωσε, δε, ότι το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι υπαρκτό και ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμάζονται ανάλογα.

Τη μέση γραμμή, για μία ακόμη φορά, διατήρησε η Άνγκελα Μέρκελ. Προσερχόμενη στη χθεσινή σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η χώρα της «επιδιώκει συμφωνία για το Brexit, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», και επισήμανε ότι στόχος της είναι «μια δίκαιη συμφωνία, η οποία θα σέβεται τα συμφέροντα και των δύο πλευρών». Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούσαν πως Ε.Ε. και Βρετανία θα παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις, ελπίζοντας σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος για την επικύρωσή της από τα Κοινοβούλια και των δύο πλευρών.

Μέρκελ: Υπήρξε «κάποια» κινητικότητα για το Brexit

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ενημέρωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας) δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως υπήρξε «κάποια κινητικότητα» χθες Πέμπτη, στις μακρές συνομιλίες των ηγετών των 27 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας ως προς τη σχέση με τη Βρετανία μετά το Brexit.

«Σε κάποιους τομείς υπήρξε κίνηση, σε άλλους απομένει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά», ανέφερε η κ. Μέρκελ.

«Για εμάς είναι σημαντικό η Ιρλανδία να μπορέσει να συνεχίσει να ζει ειρηνικά, να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, γνωρίζουμε όμως ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει σκοπό να επιτύχει έναν συγκεκριμένο βαθμό ανεξαρτησίας, ότι δεν είναι πλέον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό το πνεύμα, ζητήσαμε από τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ) Μισέλ Μπαρνιέ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις», συνέχισε.

«Ζητήσαμε από τη Μεγάλη Βρετανία να συνεχίσει να δείχνει διάθεση για την επίτευξη συμβιβασμού και συμφωνίας», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ. «Εάν είναι απαραίτητο, θα ζήσουμε χωρίς (συμφωνία), αλλά πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να έχουμε μια συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να πάρει θέση σήμερα.

Μπροστά στην απειλή του no deal, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως ο όρος «συμβιβασμός» αφορά και τα δύο μέρη της διαπραγμάτευσης, παρότι το καθένα «έχει τις δικές του κόκκινες γραμμές».

Νωρίτερα, αναφερόμενος στο ακανθώδες ζήτημα των δικαιωμάτων αλιείας, ο κ. Μπαρνιέ είπε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια».

Στα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων «διαπιστώνουν με ανησυχία» ότι οι πρόοδοι που είχαν επιτευχθεί «σε ζητήματα κλειδιά που ενδιαφέρουν την ΕΕ δεν είναι ακόμη επαρκείς για να συναφθεί συμφωνία» και καλούν το Λονδίνο να πράξει αυτό που θεωρούν «απαραίτητο» για να κλειστεί η συμφωνία.

Από πλευράς Βρετανίας ο Ντέιβιντ Φροστ, επικεφαλής διαπραγματευτής του ΗΒ, εξέφρασε «απογοήτευση» για τις αξιώσεις της ΕΕ και «κατάπληξη» διότι οι Βρυξέλλες δεν δεσμεύθηκαν να «εργαστούν με πιο εντατικό τρόπο» για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.