Συνεχίζονται οι έρευνες για τη δράση της Χρυσής Αυγής

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη δράση της Χρυσής Αυγής

Απαντήσεις στη φημολογία περί παραιτήσεων βουλευτών της Χ.Α. - Νέα στοιχεία από ΕΥΠ και μάρτυρες - Ολοκληρώθηκε η απολογία Ρουπακιά.

Στη φημολογία παραίτησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του προς το Reuters, λέγοντας πως μια ενδεχόμενη τέτοια κίνηση θα αποτελέσει «πολιτική αυτοκτονία» της Χρυσής Αυγής, αλλά «δεν είναι απειλή, είναι ευκαιρία» για το δημοκρατικό σύστημα της χώρας.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου είπε πως πρόκειται για «φημολογία που διασπείρεται εντέχνως», και πρόσθεσε πως «η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται και η Δικαιοσύνη θα συνεχίσει το έργο της», ανεξάρτητα από τη στάση της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Κεδίκογλου είπε ακόμη πως η σύνδεση της Χ.Α. με τη συνταγματική νομιμότητα «είναι το συντομότερο ανέκδοτο».

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα ήρθαν σήμερα στοιχεία από την εισαγγελική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή που αναδεικνύουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης και προκύπτουν από νόμιμες συνακροάσεις από τον κοριό της ΕΥΠ συνομιλιών μελών ή ακόμα και βουλευτών της Χρυσής Αυγής που έχουν γίνει σε ανύποπτο χρόνο από τις Αρχές για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Παράλληλα, στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη που χειρίζεται την υπόθεση των 32 δικογραφιών που αφορούν υποθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής, κατέθεσαν χθες δύο προστατευμένοι μάρτυρες, πρώην μέλη της Χ.Α., οι οποίοι έδωσαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη δομή και την δράση της οργάνωσης. Oι καταθέσεις από τους δύο πρώην χρυσαυγίτες δίνονται κάτω από άκρα μυστικότητα, αλλά και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Νωρίτερα χθες είχαν καταθέσει μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, Γ.Σωτηρέλης, εκπρόσωποι της πακιστανικής και αιγυπτιακής κοινότητας στην Ελλάδα και ο πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. που μετά την κατάθεσή του δήλωσε πως «το χτύπημα σε βάρος μας είχε προαναγγελθεί από 8 Αυγούστου από τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τον Ν.Μίχο, τον Ηλ.Παναγιώταρο και τον Γιάννη Λαγό».

Σημαντικά στοιχεία φαίνεται ακόμη πως έρχονται στο φως στην έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 17 Σεπτεμβρίου στο Κερατσίνι. Σύμφωνα με Το Βήμα, δύο γυναίκες, αυτόπτες μάρτυρες, που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, έχουν καταθέσει ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς έφτασε στον τόπο του εγκλήματος όχι μόνος αλλά με παρέα – συγκεκριμένα πως συνοδευόταν από άλλον άνδρα που είχε ξυρισμένο κεφάλι.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας που βγήκαν στη δημόσιότητα φαίνεται ακόμη πως ο δράστης, Γιώργος Ρουπακιάς, είχε συνομιλίες με πέντε συνολικά άτομα τη νύχτα της δολοφονίας, μεταξύ αυτών και με τον «πυρηνάρχη» της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργο Πατέλη. Σύμφωνα με Το Βήμα, ο Ρουπακιάς επικοινώνησε ακόμη με ένα μέλος της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, έναν απόστρατο αξιωματικό, επισκέπτη των γραφείων της Χρυσής Αυγής, ένα άτομο για το οποίο δηλώνεται ότι είναι φίλος του γιου του κι ένα ακόμη άτομο, του οποίου ο ρόλος και η ακριβής εμπλοκή του στην υπόθεση διερευνάται.

Ρουπακιάς: «Βρισκόμουν σε άμυνα»
Ολοκληρώθηκε χθες και η ομολογία του δράστη της δολοφονίας, στην οποία ο Γιώργος Ρουπακιάς προσπάθησε να υποστυηρίξει ότι δεν είχε καμιά καθοδήγηση από μέλος της Χρυσής Αυγής. Για τις τηλεφωνικές κλήσεις προς τον Πατέλη, ο Ρουπακιάς είπε: «Επειδή ο Γιώργος Πατέλης είναι πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και ήξερε πολλούς δικηγόρους, του τηλεφωνούσα να με βοηθήσει. Όμως, μου έκλεινε το τηλέφωνο…»κι εκείνος του είπε: «Κόψε το λαιμό σου έτσι όπως τα έκανες».

Σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Ρουπακιάς επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι δέχθηκε πρώτος επίθεση και είχε ξυλοκοπηθεί, προσθέτοντας: «Δεν τον ήξερα και ήταν αυτός που βρήκα πρώτος μπροστά μου».

Αναλυτικό απόσπασμα της απολογίας Ρουπακιά όπως το δημοσιεύει ο «Σκάι»:

Έχω κλείσει δύο σπίτια και το δικό μου και του παιδιού. Μου άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου μου 5-6 άτομα, με γρονθοκόπησαν στο κεφάλι, πήρα ασυναίσθητα το μαχαίρι που είχα για αυτοπροστασία. 

Ένας φίλος του θύματος με μπλε μπλούζα φώναξε στην αστυνομία «αυτός είναι, αυτός είναι». 

Ήμουν σε άλλη καφετέρια από το θύμα. Όσο βρισκόμουν στην καφετέρια έλαβε τηλέφωνο από τον ΔΓ, απόστρατο των ενόπλων δυνάμεων που τον γνώρισα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Με ρώτησε τι κάνω, χωρίς αιτία. Όσο βρισκόμουν στην καφετέρια πήρα τον Γ.Π, Ι.Κ και τον Δ. Μίλησα μόνο με τον τελευταίο. Τον Κ. και τον Π. τους γνώρισα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Όλα τα άτομα που προανέφερα προέρχονται από την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Στο γραφείο είμαι μόνο τρεις μήνες. Πριν δεν ανήκα πουθενά. Τον τελευταίο καιρό λαμβάνω μέρος σε δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής επειδή είμαι αγανακτισμένος με την οικονομική κατάσταση στη χώρα.

Δεν είχα το ποσό των 20 ευρώ που απαιτείται για να γραφτώ μέλος ούτε εγώ ούτε η γυναίκα μου, για αυτό το λόγο δεν είμαι μέλος, και δεν είναι καταγεγραμμένο το όνομά μου στη Χρυσή Αυγή, είμαι απλός υποστηρικτής. Κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή τα γραφεία της Χ.Α είναι ανοιχτά 5 με 9. Στις εννέα πήγαινα εγώ κάθε Πέμπτη γιατί γινόντουσαν ομιλίες από βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Έχω πάρει μέρος σε μία διανομή τροφίμων, που έγινε στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου και σε μία εκδρομή στη Μεσσηνία, στον ποταμό Νέδα, τον Αύγουστο του 2013.

Το κλομπ πράγματι υπήρχε σπίτι, όπως και το τέιζερ και τα περιοδικά και η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής και τα βιβλιαράκια Mαίανδρος, το περιεχόμενο των οποίων εγώ ανακοίνωσα στους αστυνομικούς. Το κλομπ και το τέιζερ το οποίο είχα αγοράσει 20 ευρώ το είχα σπίτι για τους κλέφτες.

Στη συμπλοκή κατέβαινα πεζός την Τσαλδάρη πηγαίνοντας στο αυτοκίνητό μου είδα ομάδα ατόμων 40 εως 50 στον απέναντι δρόμο να χτυπιούνται και στα 60-70 μέτρα ήταν αποκομμένη μία ομάδα 10-15 ατόμων, μέσα στην οποία ήταν και το θύμα οι οποίοι στέκονταν μπροστά στο αυτοκίνητό μου.

Άκουσα από απέναντι να φωνάζουν, νόμιζα ότι ήταν τσακωμός φιλάθλου.

Ξεκλείδωσα το αυτοκίνητό μου, κάθισα στη θέση του οδηγού και άκουσα μία φωνή να φωνάζει από τους φίλους του θύματος, «αυτός είναι, αυτός είναι». Αυτοί θεώρησαν ότι εγώ ήμουν μαζί με τους άλλους χρυσαυγίτες και μου επιτέθηκαν. Οι αστυνομικοί ήρθαν σε δευτερόλεπτα από τότε που έγινε το συμβάν. Τους είδα με τις μηχανές πάνω στο πεζοδρόμιο. Την ώρα που ήρθαν οι αστυνομικοί ήταν 10 με 12 άτομα της παρέας του θύματος.

Η Τοπική Οργάνωση Νίκαιας παρέχει ενδυμασία (στρατιωτική ενδυμασία, άρβυλα, μαύρη μπλούζα και στρατιωτικό παντελόνι) σε κάποια άτομα της οργάνωσης που φρουρούν τα γραφεία.

Μετά τη σύλληψη μου πήρα τηλέφωνο τον Γ.Π και του είπα ότι μαχαίρωσα κάποιον άνθρωπο και να μου βρει δικηγόρο. Εκείνος, που έχει επαφή με κόσμο, δικηγόρους κλπ, του έκανα απανωτές κλήσεις ζητώντας βοήθεια, αλλά αυτός δεν με βοήθησε και μου είπε «κόψε το λαιμό σου, όπως έστρωσες θα κοιμηθείς».

Εκτός του Π. πιθανόν να τηλεφώνησα και στη γυναίκα μου για να την καθησυχάσω. Επιτέθηκα στον Παύλο Φύσσα γιατί αυτός ήταν ο πρώτος που βρήκα μπροστά μου αφότου με τράβηξαν κάποιοι από την ομάδα αυτή από τα αυτοκίνητο. Και οι άλλοι βέβαια μου επιτέθηκαν, αλλά εγώ χτύπησα αποκλειστικά το θύμα γιατί αυτός βρισκόταν πιο κοντά μου. Το θύμα ούτε το γνώριζα ούτε κάποιος με έστειλε εκεί, ούτε πήγαινα ανάποδα με το αυτοκίνητό μου. Οι αστυνομικοί την ώρα που ήρθαν είδαν ότι δέχθηκα χτυπήματα από το θύμα και την παρέα του.

Διαβάστε ακόμη: Ποιος μπορεί να «μαυρίσει» τη Χρυσή Αυγή;