Συνεχίζονται οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Συνεχίζονται οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ
epa07651398 Protesters take part in a rally to demand a complete withdrawal of an extradition bill in Hong Kong, China, 16 June 2019. A day after Hong Kong Chief Executive Carrie Lam Cheng Yuet-ngor announced a 'suspension' of a controversial extradition bill in the aftermath of violent clashes where riot police fired rubber bullets, tear gas and pepper spray at protesters, thousands took to the street asking for a complete withdrawal of the bill. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά την απόφαση για επ' αόριστον αναστολής της διαδικασίας υιοθέτησης του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόδικων στην Κίνα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ ντυμένοι στα μαύρα για να ζητήσουν την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης της πόλης Κάρι Λαμ, μια ημέρα αφότου αυτή η τελευταία ανέστειλε τη διαδικασία υιοθέτησης νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, σε μια δραματική υποχώρηση μετά τις πιο βίαιες διαμαρτυρίες που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες στο Χονγκ Κονγκ.

Μερικοί διαδηλωτές κρατούσαν λευκά γαρύφαλλα και άλλοι πανώ που έγραφαν «Μην πυροβολείτε», καθώς θέλουν να αποφύγουν μια επανάληψη της βίας που συγκλόνισε αυτό το χρηματοοικονομικό κέντρο την περασμένη Τετάρτη, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ με σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ και εκτόξευσε δακρυγόνα.

Εθελοντές για τις πρώτες βοήθειες έσπευσαν επιτόπου καθώς μερικοί διαδηλωτές λιποθύμησαν καθώς οι θερμοκρασίες είναι πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Άλλοι μοίραζαν νερό και ανεμιστήρες καθώς αναχωρούσαν από το πάρκο Βικτόρια για να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τα γραφεία της κυβέρνησης. Το πλήθος επευφημούσε όταν οργανωτές κάλεσαν μέσω μεγαφώνων την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ να παραιτηθεί.

Η Λαμ, η οποία υποστηρίζεται από το Πεκίνο, ανέστειλε χθες, Σάββατο, επ’ αόριστον τη διαδικασία για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου που θα έστελνε υπόπτους να δικαστούν στην Κίνα, εκφράζοντας τη «βαθιά θλίψη» της, αλλά χωρίς να ζητήσει συγγνώμη. Ήταν μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές υποχωρήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ από το 1997 που η Βρετανία επέστρεψε το έδαφος αυτό στην Κίνα, ενώ έθεσε σε αμφισβήτηση την ικανότητα της Λαμ να συνεχίσει να ηγείται της πόλης.

«Η Κάρι Λαμ αρνήθηκε χθες να ζητήσει συγγνώμη. Είναι απαράδεκτο», λέει η 16χρονη Κάθριν Τσέουνγκ. «Είναι μια απαίσια ηγέτης, που όλο λέει ψέματα … Πιστέυω πως απλώς καθυστερεί το νομοσχέδιο τώρα για να μας ξεγελάσει ώστε να ηρεμήσουμε». Η συμμαθήτριά της, η Σίντι Γιπ, προσθέτει: «Γι’ αυτό εξακολουθούμε να ζητάμε να καταργηθεί το νομοσχέδιο. Δεν την εμπιστευόμαστε πια. Πρέπει να παραιτηθεί».

Μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της συγκέντρωσης, οι σταθμοί του μετρό ήταν γεμάτοι διαδηλωτές ντυμένους στα μαύρα που πήγαιναν στο σημείο εκκίνησης. Η πορεία θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με εκείνη που είχε οργανωθεί την περασμένη Κυριακή και στην οποία είχαν συμμετάσχει, σύμφωνα με τους οργανωτές, ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από τα επτά εκατομμύρια που είναι ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημείωνει πως η κινητοποίηση ξεπερνάει το ζήτημα της έκδοσης υπόπτων για να δικασθούν στην ηπειρωτική Κίνα και εκφράζει μια πολύ ευρύτερη δυσαρέσκεια εναντίον της Κάρι Λαμ και εναντίον του Πεκίνου, που κατηγορούνται ότι εδώ και χρόνια ψαλιδίζουν τις ελευθερίες του ημιαυτόνομου αυτού εδάφους. Και η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ είναι από την πλευρά της όλο και πιο απομονωμένη, καθώς βουλευτές φιλικοί προς το Πεκίνο παίρνουν όλο και περισσότερο αποστάσεις από το νομοσχέδιο.

Μερικοί μεγιστάνες του Χονγκ Κονγκ άρχισαν να μεταφέρουν την προσωπική περιουσία τους στο εξωτερικό εξαιτίας ανησυχιών για το εν λόγω νομοσχέδιο, για το οποίο οι επικριτές του λένε πως μπορεί να διαβρώσει το διεθνές στάτους της πόλης.

Το ανεξάρτητο νομικό σύστημα της πόλης είναι εγγυημένο από τους νόμους βάσει των οποίων έγινε πριν από 22 χρόνια η επιστροφή του Χονγκ Κονγκ από τη βρετανική στην κινεζική κυριαρχία και θεωρείται πολύ σημαντικό από την επιχειρηματική και τη διπλωματική κοινότητα.

Αφότου επεστράφη στο Πεκίνο, το Χονγκ Κονγκ κυβερνάται βάσει της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα», που επιτρέπει ελευθερίες οι οποίες δεν υπάρχουν στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά όχι και πλήρως δημοκρατικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters