Συνεδρίαση ΕΚΤ: Τα καυτά σημεία- Τι θα πει η Λαγκάρντ για πανδημικό πρόγραμμα και επιτόκια

Συνεδρίαση ΕΚΤ: Τα καυτά σημεία- Τι θα πει η Λαγκάρντ για πανδημικό πρόγραμμα και επιτόκια
(FILES) This file photo taken on November 27, 2019 shows Christine Lagarde, President of the European Central Bank (ECB), during a press conference in Frankfurt am Main, western Germany. - European Central Bank governors meet on January 21, 2021 to take stock of their monetary stimulus efforts as more infectious strains of the coronavirus and stricter shutdowns cloud the economic outlook. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP

Σήμερα Πέμπτη (9/9) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύνοδος της ΕΚΤ για τα επιτόκια, το tapering (μείωση ποσοτικής χαλάρωσης)  και την παρουσίαση της οικονομικής Κατάστασης στην Ευρώπη, μετά και την ανακοίνωση του δείκτη τιμών παραγώγου. 

Μοιραία, λοιπόν, τα βλέμματα όλων στρέφονται στη συνεδρίαση, με το θέμα της συνέχισης του τρέχοντος προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων να έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και εντάσεις μεταξύ των Ευρωπαίων υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ πρόκειται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, αφήνοντας ανεπηρέαστο το μέγεθος του πανδημικού προγράμματος PEPP στα 1,85 τρισ. ευρώ. 

Ωστόσο, ο ρυθμός αγοράς περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP αναμένεται να μειωθεί από τρέχοντα επίπεδα των 80 δισ. ευρώ τον μήνα.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του πανδημικού προγράμματος ενόψει της λήξης του τον Μάρτιο του 2023, πολλοί θα απογοητευτούν, καθώς φαίνεται να παραμένει εκτός ατζέντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Christine Lagarde, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, θα προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε επιβράδυνση του ρυθμού των αγορών δεν θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνάντηση της ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο προσάρμοσε τις κατευθυντήριες γραμμές για τα επιτόκια ώστε να αντικατοπτρίζουν τον νέο στόχο για τον πληθωρισμό (2%) έναντι της προηγούμενης προσέγγισης «κοντά, αλλά κάτω από 2%».

Η έμφαση στον ορίζοντα προβολής και σε διαρκή βάση έγινε δεκτή από την αγορά, με την ΕΚΤ να τονίζει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τον στόχο.

Πηγές σημειώνουν πως οι Weidmann και Wunsch (Γερμανία και Βέλγιο, αντίστοιχα) διαφώνησαν με το νέο guidance λόγω της μακροχρόνιας δέσμευσης και της έλλειψης σαφήνειας σε ό,τι αφορά μια πιθανή στρατηγική εξόδου. 

Όσοι αναζητούσαν ενδείξεις για το μέλλον του PEPP και του APP απογοητεύτηκαν, με τη δήλωση να επιβεβαιώνει ότι το PEPP θα παραμείνει εν ισχύι τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι να διαπιστωθεί ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει τελειώσει 

Όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές, η ΕΚΤ έκρινε ότι η ανάκαμψη παραμένει σε καλό δρόμο με την δραστηριότητα να επιστρέφει σε επίπεδα προ κρίσης έως το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Πληθωρισμός

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο δείκτης ΕΤΕ/Υ της Ευρωζώνης τον Αύγουστο αυξήθηκε σε υψηλό δεκαετίας: 3,0% από 2,7%.

Από την άλλη, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το στόχο του 2% της ΕΚΤ στις αρχές του 2022.

Οι μετρήσεις του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο που κυκλοφόρησαν από την προηγούμενη συνάντηση αποκάλυψαν αύξηση 2,0% σε τριμηνιαία βάση, έναντι συρρίκνωσης 0,3% που παρατηρήθηκε το 1ο τρίμηνο.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 7,6% τον Ιούλιο από 7,8%.

Προσδοκίες

Δεδομένης της θερινής… ραστώνης, η ρητορική των μελών της ΕΚΤ μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σχετικά ελαφριά. Ωστόσο, πιο πρόσφατα, οι παρεμβάσεις από αξιωματούχους βοήθησαν στη διαμόρφωση των προσδοκιών για την επερχόμενη συνάντηση. 

Τα σχόλια του επικεφαλής οικονομολόγου Lane επέστησαν την προσοχή αφού σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε για το τέλος του PEPP (μια άποψη που επαναλαμβάνεται από τους Villeroy και Kazaks). Επιπλέον, ο Lane υποβάθμισε την απόφαση για το QE του 4ου τριμήνου στο πλαίσιο του PEPP, κάνοντας λόγο για «τοπική προσαρμογή». 

Ο Lane παρέμεινε επίσης στην εκτίμησή του ότι οι ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό είναι παροδικές, ενώ επικαλέστηκε την απουσία μεγάλων αυξήσεων στους μισθούς – μια άποψη που επαναλήφθηκε αργότερα από τον Στουρνάρα. Αλλού, ο αντιπρόεδρος de Guindos πρότεινε ότι οι συνοδευτικές οικονομικές προβλέψεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν ενώ επισημαίνεται ότι η παραλλαγή Delta δεν έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο όσο είχε προβάλει η Τράπεζα πριν από τέσσερις μήνες. Ο De Guindos συνέχισε σημειώνοντας ότι εάν τα πράγματα αρχίσουν να επανέρχονται στο φυσιολογικό, όπως συμβαίνει σήμερα, τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει σταδιακά να αρθούν.

Σύμφωνα με πηγές, οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν σε περίπου 50 δισ. ευρώ/μήνα. Η UBS αναμένει ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα επιλέξει να επιβραδύνει τον ρυθμό των αγορών στα 50-60 δισεκατομμύρια ευρώ. Ανάλογη είναι η εκτίμηση και της Barclay’s. Επίσης, όταν το PEPP καταλήξει, η αγορά αναμένει ότι το APP θα ενισχυθεί κατά 40 δισ. ευρώ/μήνα.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η UBS αναμένει ότι το 2021 θα αυξηθείσε 2,1% από 1,9%, ενώ το 2022 και το 2023 θα αυξηθεί κατά 10 μονάδες βάσης, στο 1,6% και 1,5, αντίστοιχα, με την τελευταία προβολή να είναι ακόμη κάτω από τον στόχο για την ΕΚΤ.

Τρέχουσες προβλέψεις ευρωπαϊκό ΑΕΠ (21 Ιουνίου): 2021 στο 4,6% (προηγούμενο +4,0%), 2022 στο 4,7% (προηγούμενο +4,1%). 2023 στο 2,1% (προηγούμενο +2,1%).

Παρακάτω παρατίθενται όλα τα σενάρια, όπως τα έχει επεξεργαστεί η ING