Συνεδρίαση υψηλού κινδύνου για τη Fed. Προς «πάγωμα» οι αυξήσεις επιτοκίων

Συνεδρίαση υψηλού κινδύνου για τη Fed. Προς «πάγωμα» οι αυξήσεις επιτοκίων
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στα τρέχοντα επίπεδα

Mε δύο συνεδριάσεις υψηλού κινδύνου πρόκειται να ολοκληρώσει τη χρονιά  η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αναβάλλοντας προσώρας περαιτέρω σύσφιξη εν μέσω ανάμεικτων ενδείξεων από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στα τρέχοντα επίπεδα, που ήδη βρίσκονται σε υψηλό 22 ετών, επιλέγοντας να πάρει λίγο χρόνο ώστε να κρίνει την πρόοδο στην ώθηση του πληθωρισμού πίσω στο στόχο του 2%. 

Η κίνηση αποτελεί το πλέον ξεκάθαρο σημάδι ότι οι αξιωματούχοι της Fed πιστεύουν ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία έχουν γίνει πιο περίπλοκοι: Αν κάνουν πολύ λίγα,  ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να παγιωθεί. Αν κάνουν πάρα πολλά, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομία. 

«Πριν από ένα χρόνο ήμασταν σε μια διάσταση εντελώς ξεκάθαρη. Ήταν προφανές ότι έπρεπε να ανεβάσουν το επιτόκιο πολιτικής και έπρεπε να το κάνουν επιθετικά», δήλωσε ο David Wilcox, ο οποίος ηγούνταν του τμήματος έρευνας και στατιστικής στη Fed μέχρι το 2018. «Σήμερα βρισκόμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση». 

Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και οι αξιωματούχοι που ανησυχούσαν για τον πληθωρισμό ανησυχούν μήπως η νομισματική πολιτική γίνεται πολύ σφιχτή – μια εξέλιξη που θα περιπλέξει τις μελλοντικές αποφάσεις και θα κάνει την επόμενη συνεδρίαση της Fed για τον καθορισμό των επιτοκίων στις 31 Οκτωβρίου ακόμα πιο περίπλοκη. 

Σε γενικές γραμμές,  παρότι οι συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον εύρος 5,25-5,5% μέχρι το 2024, σχεδόν οι μισοί από τους κορυφαίους οικονομολόγους που συμμετείχαν πρόσφατα σε δημοσκόπηση των Financial Times αναμένουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε άλλη μία αύξηση κατά 25 μ.β., ενώ περισσότεροι από το 40% προέβλεψαν δύο ή περισσότερες αυξήσεις αυτού του μεγέθους.

Με τους αξιωματούχους της Fed να κρατούν την πόρτα στις αυξήσεις επιτοκίων μισάνοιχτη -ακόμη και αν υποστηρίζουν έναν πιο αργό ρυθμό σύσφιξης εν μέσω ενδείξεων χαλάρωσης στην αγορά εργασίας- οι οικονομολόγοι πρέπει να απαντήσουν σε ένα δύσκολο ερώτημα: τι θα ωθήσει την κεντρική τράπεζα να σφίξει ξανά τις νομισματικές βίδες; 

Ένας παράγοντας είναι ο καταναλωτής των ΗΠΑ, του οποίου οι δαπάνες έχουν αψηφήσει τις προσδοκίες – εφόσον η κατανάλωση αποδειχθεί ανθεκτική, οι τιμές θα μπορούσαν να κρατηθούν ψηλά. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, στο συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole του Wyoming, «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν κάποια στιγμή σε αύξηση, ακριβώς επειδή υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στον υποκείμενο πληθωρισμό από ό,τι περιμέναμε σε αυτό το σημείο του κύκλου», δήλωσε η Kristin Forbes, πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας που τώρα διδάσκει στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Άλλοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί εκ νέου επιτάχυνση των καταναλωτικών δαπανών, όχι απλώς συνεχής ανθεκτικότητα, ώστε η Fed να περιορίσει περαιτέρω τη ζήτηση. 

Πάντως, ακόμα κι αν η FOMC κλίνει προς την απουσία περαιτέρω πολιτικής δράσης φέτος, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο Powell δεν θα ήθελε να την αποκλείσει. «Το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που θέλει είναι να δημιουργήσει μια αίσθηση σαφήνειας ή βεβαιότητας ότι έχουν ολοκληρωθεί», είπε ο Wilcox, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Peterson Institute for International Economics και στο Bloomberg Economics. 

Η Fed την Τετάρτη θα δημοσιεύσει επίσης μια νέα σειρά οικονομικών προβλέψεων, συμπεριλαμβανομένης μιας αναθεωρημένης «κουκκίδας» που θα συγκεντρώνει τις προβλέψεις μεμονωμένων αξιωματούχων για το επιτόκιο των Fed Funds. 

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στο τέλος του έτους αναμένεται να αναθεωρηθούν επίσης επί τα βελτίω. Το διάγραμμα με κουκκίδες αναμένεται να δείξει την υποστήριξη των αξιωματούχων για μια ακόμη άνοδο των επιτοκίων κατά τέταρτο της μονάδας φέτος, με ορισμένους οικονομολόγους να πιστεύουν ότι θα μπορούσε επίσης να δείξει λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024 καθώς η Fed δεσμεύεται να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times