Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ

«Κοντά σε ανθρωπιστική καταστροφή» η κατάσταση σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο - Έτοιμη να υποστηρίξει τους Κούρδους η Γαλλία - Νέες πόλεις κατέλαβαν οι τζιχαντιστές αντάρτες.

Η ανεμπόδιστη προέλαση των ανταρτών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ, η κατάληψη της μεγαλύτερης χριστιανικής πόλης στον ιρακινό βορρά και η μαζική «έξοδος» χιλιάδων προσφύγων που φοβούνται για τη ζωή τους προς την Τουρκία, θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκαλείται εκτάκτως απόψε έπειτα από σχετικό αίτημα της Γαλλίας.

Η συνεδρίαση αυτή, που θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, αναμένεται να ξεκινήσει στις 17:30 (τοπική ώρα, 00:30 ώρα Ελλάδας).

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι η χώρα του «ανησυχεί πολύ» για την προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο βόρειο Ιράκ και για τις «ωμότητες» εναντίον των αμάχων.

Παράλληλα, ο Γάλλοος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να «προσφέρει υποστήριξη» στις δυνάμεις οι οποίες εμπλέκονται σε μάχες εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) στο έδαφος του Ιράκ.

Μιλώντας με τον ομόλογό του της επαρχίας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, ο Ολάντ «επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη να προσφέρει υποστήριξη στις δυνάμεις οι οποίες έχουν εμπλακεί στη μάχη» εναντίον των ισλαμιστών, αναφέρει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γαλλική προεδρία. Οι Ολάντ και Μπαρζανί «εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν για να αποκρουστεί η επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισλαμικό Κράτος στο βορειοανατολικό Ιράκ», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα με έντονο τρόπο την πιο κλιμάκωση της επίθεσης των τζιχαντιστών, κρίνοντας ότι η κατάσταση έχει φθάσει πλέον «κοντά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή» και τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί του πεδίου.

«Εργαζόμαστε με εντατικό τρόπο μαζί με την ιρακινή κυβέρνηση για την βοηθήσουμε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση αυτή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, αρνούμενος παράλληλα να σχολιάσει τις πληροφορίες της εφημερίδας New York Times περί του ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να διαταχθούν αμερικανικά πλήγματα από αέρος ή η χρήση αεροσκαφών για τις ρίψεις τροφίμων και φαρμάκων σε ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση αποτελεί συνέπεια της ευρύτερης «αποτυχίας» των ιρακινών πολιτικών ηγετών, και πρόσθεσε πως η όποια στρατιωτική δράση από μέρους των ΗΠΑ θα συνδέεται στενά με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο Ιράκ.

 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα ωθεί δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, την Exxonmobil Corp  και την Chevron Corp να ανακοινώσουν πως θα απομακρύνουν εκτάκτως το προσωπικό τους από τις πετρελαιοπηγές που διαχειρίζονται στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» συνεχίζουν την προέλασή τους προς την πρωτεύουσα Ιρμπίλ.

Ένας εκπρόσωπος της Exxon στο Χιούστον των ΗΠΑ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει θέματα ασφαλείας.

Η Chevron από την πλευρά της ενημέρωσε ότι έχει ήδη απομακρύνει κάποιο ξένο προσωπικό από το Κουρδιστάν έπειτα από μια εκτίμηση της κατάστασης ασφαλείας. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η εταιρεία έχει απομακρύνει όλο της το προσωπικό από την περιοχή.

Διαβάστε ακόμη:

Τρομάζει η αδιάκοπη προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ

Η πιο τρομακτική «startup» στον κόσμο

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη

Το «χαλιφάτο» του ISIL