Συνελήφθη ο δισεκατομμυριούχος Ινδός κοσμηματοπώλης των σταρ του Χόλιγουντ

Συνελήφθη ο δισεκατομμυριούχος Ινδός κοσμηματοπώλης των σταρ του Χόλιγουντ
epa06644095 A view of the closed Nirav Modi jewelry store on Madison Avenue in New York, New York, USA, 03 April 2018. Jeweler Nirav Modi, of India, has been accused by officials in India of illegally obtaining almost $3 billion (USD) from banks in India but has not been seen in public. A recent statement by his lawyer proclaimed his innocence and that the allegations were a misunderstanding over a loan of $40 million (USD). EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο 48χρονος συνελήφθη εξαιτίας του φερόμενου ρόλου του στη μεγαλύτερη τραπεζική απάτη της Ινδίας, το ποσό της οποίας ανέρχεται στα 2 δισ. δολάρια.

Ο έμπορος διαμαντιών, Nirav Modi, του οποίου τα κοσμήματα φορέθηκαν από ηθοποιούς όπως η Priyanka Chopra-Jonas, συνελήφθη στο Ηνωνένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα.

Ο 48χρονος Modi συνελήφθη εξαιτίας του φερόμενου ρόλου του στη μεγαλύτερη τραπεζική απάτη της Ινδίας. Η Εθνική Τράπεζα της Παντζάμπ (PNB), η δεύτερη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Ινδίας, κατηγορεί τον Modi ότι είναι ένας από τους βασικούς υπόπτους σε μια απάτηύψους 2 δισ. δολαρίων. Δεδομένου ότι ο Modi εγκατέλειψε την Ινδία στις αρχές του 2018, οι φορολογικές αρχές κατέσχεσαν διάφορα περιουσιακά στοιχεία του, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών ακινήτων και περίπου 170 ακριβά έργα τέχνης.

Η υπόθεση του Modi επέστρεψε στο προσκήνιο μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας The Telegraph ότι ο ίδιος ζούσε σε διαμέρισμα 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λονδίνο. Μέσα σε λίγες μέρες, αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Sajid Javid είχε πιστοποιήσει την αίτηση έκδοσης της Ινδίας, αρχικά τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Modi αρνήθηκε προηγουμένως οποιαδήποτε παράβαση. Η αστυνομία του Λονδίνου δήλωσε ότι ο Modi συνελήφθη την περασμένη Τρίτη κατόπιν αιτήματος των ινδικών αρχών, οι οποίες ζήτησαν την έκδοσή του. Δεν του δόθηκε το δικαίωμα της εγγύησης και τέθηκε υπό κράτηση μέχρι τις 29 Μαρτίου. Έγινε έφοδος στα καταστήματά του και τα περιουσιακά του στοιχεία πάγωσαν μετά από τους ισχυρισμούς που προέκυψαν την προηγούμενη χρονιά.

Οι αρχές ελπίζουν να ανακτήσουν ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 4,4 μέχρι 7,3 εκατομμύρια δολάρια μέσω της πώλησης των έργων τέχνης του εμπόρου. Η συλλογή του περιλαμβάνει σπάνια κομμάτια από διάσημους Ινδούς καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα, οι δημοπράτες προσδοκούν ότι οι ελαιογραφίες από τον Gaitonde, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους αφηρημένης τέχνης της Ινδίας, θα είναι μεταξύ των έργων τέχνης που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Για παράδειγμα, ένα από τα κομμάτια του – το «Untitled»- πωλήθηκε έναντι 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία στο Μουμπάι το 2015, καθιστώντας το το πιο «χρυσοπληρωμένο» ινδικό έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ.

Ποιος είναι ο Nirav Modi

Είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ινδίας με περιουσία που αγγίζει τα περίπου 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Γεννήθηκε σε μια δυναστεία εμπορίου διαμαντιών, αλλά ξεκίνησε μόνος του το δικό του επώνυμο εμπορικό σήμα το 2010. Το brand αναπτύχθηκε γρήγορα και σύντομα διέθετε καταστήματα σε ολόκληρη την Ινδία, καθώς και στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Χονγκ Κονγκ. Τα σχέδιά του, που καλύπτονται από διαμάντια, έχουν φορεθεί από ηθοποιούς όπως οι: Kate Winslet, Rosie Huntington-Whiteley και Naomi Watts.