Συναίνεση για το ασφαλιστικό ψάχνουν στην κυβέρνηση

Συναίνεση για το ασφαλιστικό ψάχνουν στην κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντά σε επίκαιρη ερώτηση κατά τη διάρκεια της Ώρας του Πρωθυπουργού, στη Βουλή, Αθήνα, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντά στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το plan B της κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο τρόπος που θα γίνει η εθνική συνεννόηση και η ψήφιση των επόμενων νομοσχεδίων, είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου.

Η νέα αριθμητική της Βουλής άλλαξε τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου που πλέον ψάχνει μέσω της «εθνικής συνεννόησης» να βρει τη χρυσή τομή σε μια σειρά από ζητήματα που ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα στη συνοχή της κυβέρνησης.

Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας επιχειρήθηκε χθες το απόγευμα να οργανωθούν λειτουργικές δυσλειτουργίας, όμως η συζήτηση που έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε και στην τρέχουσα επικαιρότητα.

Με την δέσμευση πως την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του σώματος, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, περισσότεροι από 30 βουλευτές πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν τόσο για την αποχώρηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη,  όσο και για την πολιτική κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες υπενθύμιση έγινε από το προεδρείο και για την εισφορά αλληλεγγύης που καλούνται αν πληρώσουν οι βουλευτές στο κόμμα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το «αλαλούμ» που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ ψάχνει εναγωνίως τις τελευταίες ώρες να «βρει» την αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να συνεννοηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε ακόμα και σήμερα τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ένα minimum συνεννόησης για το ασφαλιστικό, όμως οι εξελίξεις στη ΝΔ πρόλαβαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο Μαξίμου έχει ξεκινήσει νέος κύκλος διερευνητικών επαφών προκειμένου να δουν με ποιον τρόπο μπορεί να ξεκινήσει ο διακομματικός διάλογος, ίσως ακόμα και με την μορφή επιτροπών.

Σε αυτή την περίπτωση στο τραπέζι εκτός από το ασφαλιστικό θα πέσει και το θέμα της παιδείας, αλλά και η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δεν αποκλείεται τελικά ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να επιλέξει να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στην κυβέρνηση, πάντως γνωρίζουν καλά πως το κλίμα συναίνεσης που επιχειρείται να επιτευχθεί δεν θα είναι εύκολη υπόθεση δεδομένων των πρώτων αντιδράσεων που έχουν υπάρξει από τα πολιτικά κόμματα.

Σήμερα ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα περάσει την πόρτα της Κουμουνδούρου προκειμένου να ενημερώσει το κόμμα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ αύριο θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής μαζί με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Η συνεδρίαση θα γίνει υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247 υπάρχουν ακόμα κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που υποστηρίζουν πως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρέπει να έρθει προς ψήφιση το συντομότερο δυνατό προκειμένου να κλείσει γρήγορα η συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν φαίνεται να επιθυμεί το διαχωρισμό του νομοσχεδίου σε δυο μέρη.

Πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη  Βουλή θα υπάρξει και σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση, πιθανότατα και την επόμενη εβδομάδα.

Μεγάλη σημασία στο υπουργείο Εργασίας δίνουν και στον κοινωνικό διάλογο που θα ακολουθήσει μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης προκειμένου το νομοσχέδιο να έχει, όσο είναι δυνατόν, την έγκριση των παραγωγικών και συνδικαλιστικών φορέων.

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, κορυφαίες κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν στο NEWS 247 πως τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα όσον αφορά το περιεχόμενό του. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει σε αυτή την φάση αν όντως θα υπάρξει μετάθεση «δύσκολων» θεμάτων, όπως η αύξηση του συντελεστή  φορολογίας των αγροτών, καθώς η τελική λίστα δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα.

Πηγή: news247.gr