«Συγγνώμη» από τους γονείς ζητά ο προπονητής των εγκλωβισμένων παιδιών

«Συγγνώμη» από τους γονείς ζητά ο προπονητής των εγκλωβισμένων παιδιών
epa06866881 A handout photo made available by the Thai Navy SEAL on 06 July 2018 shows Thai military personnel carrying equipment inside a cave complex during the ongoing rescue operations for the youth soccer team and their assistant coach, at Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park, Chiang Rai province, Thailand. According to latest reports, a former Thai Navy diver has died during the rescue operations to safely bring out the youth soccer team out of the cave. Rescuers are bringing supplies and food into the cave, where the missing 12 boys and their coach remain trapped since 23 June, as efforts to drain the cave have not been successful due to rainy weather. EPA/THAI NAVY SEAL HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Μετά από 14 ημέρες εγκλωβισμού, οι πιθανότητες διάσωσης των μικρών ποδοσφαιριστών λιγοστεύουν.

Οι διασώστες, που προσπαθούν να σώσουν δώδεκα παιδιά και τον προπονητή τους στο ποδόσφαιρο, που είναι αποκλεισμένοι εδώ και 14 ημέρες μέσα σ’ ένα πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων στην Ταϊλάνδη, ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από εκατό κάθετες γεωτρήσεις, με στόχο να απομακρύνουν τα παιδιά από ψηλά και όχι με κατάδυση.

«Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από εκατό γεωτρήσεις. Όμως δεν έχουμε ακόμα εντοπίσει τη θέση τους», δήλωσε ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι. «Η υγεία των παιδιών μέσα στο σπήλαιο είναι καλή», διαβεβαίωσε επίσης, παρά τις ανησυχίες ότι πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου.

Ο προπονητής ποδοσφαίρου των δώδεκα αγοριών που παραμένουν όλοι τους εγκλωβισμένοι στο πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στη βόρεια Ταϊλάνδη ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς των μικρών ποδοσφαιριστών μέσα από σημείωμά του που έδωσε στους δύτες.

«Ευχαριστούμε για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη από όλους τους γονείς», τόνισε στο σημείωμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από τις ομάδες διάσωσης.

Χθες ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων τόνισε η διάσωση των αγοριών και του προπονητή τους δεν είναι δυνατόν να γίνει προς το παρόν μέσω της κατάδυσής τους στα νερά. Τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση.

Μετά τη δημοσιοποίηση δύο βίντεο, το πρώτο από την ανακάλυψη της ομάδας το βράδυ της Δευτέρας από βρετανούς δύτες και το δεύτερο γυρισμένο την Τρίτη, κανένα άλλο βίντεο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Επίσης η τηλεφωνική σύνδεση που επιχείρησαν να εγκαταστήσουν οι αρχές, ξετυλίγοντας χιλιόμετρα καλωδίου μέσα στο σπήλαιο, ουδέποτε λειτούργησε. Όμως σήμερα οι διασώστες έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολές που έχουν γράψει τα παιδιά προς τις οικογένειές τους και οι οποίες αποτελούν τις πρώτες μετά την Τρίτη δημόσιες αποδείξεις ότι βρίσκονται στη ζωή.

«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί», γράφει ο Μπιού, οι γονείς του οποίου έχουν ένα μικρό παντοπωλείο.

Ένας πρώην δύτης του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού έχασε τη ζωή του χθες Παρασκευή στη διάρκεια επιχείρησης ανεφοδιασμού των παιδιών. Ο θάνατος του διασώστη δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το κατά πόσον είναι εφικτή η απομάκρυνση της ομάδας από το πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων όπου τα παιδιά βρίσκονται αποκλεισμένα εδώ και 14 ημέρες.

Χθες το βράδυ ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, δήλωσε πως προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους μέσω της κατάδυσής τους στα νερά. Πολλά από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση, πράγμα που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις. Προς το παρόν, ένας πεπειραμένος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει χάρη στα ρεύματα.