Συνιδρυτής Reebok: Γιατί η βιομηχανία υπόδησης παραμένει στην Ασία
- 18/07/2025, 19:00
- SHARE

Οι προκλήσεις της «μεταφοράς» στη Δύση και το μέλλον της αυτοματοποίησης, σύμφωνα με τον Τζο Φόστερ.
Ο συνιδρυτής της Reebok, Τζο Φόστερ, επεσήμανε με χαρακτηριστικό τρόπο σε πρόσφατη συνέντευξή του τη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι διεθνείς βιομηχανίες ενδυμάτων και υποδημάτων στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν την παραγωγή από την Ασία προς τη Δύση. Ο ίδιος, με πολυετή εμπειρία στον κλάδο, τόνισε πως στις χώρες της Δύσης έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολο να βρει κανείς εργαζόμενους διατεθειμένους να περάσουν ατελείωτες ώρες πάνω από ραπτομηχανές, όπως συμβαίνει σε ασιατικά εργοστάσια όπου η εργασία είναι κατά κύριο λόγο χειρωνακτική και συχνά απαιτεί μαζικό ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως γυναίκες στη ραφή και άντρες στη γραμμή παραγωγής.
Ο Φόστερ ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στη Βρετανία, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν στραφεί σε διαφορετικές δραστηριότητες και πλέον δεν είναι πρόθυμοι να απασχοληθούν σε συνθήκες που θεωρούνται ξεπερασμένες ή μη ελκυστικές. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε, η μεταφορά της βιομηχανικής παραγωγής προς τη Δύση παραμένει ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.
Επιπλέον, ο Φόστερ σημείωσε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση για να μεταφερθεί η μαζική παραγωγή υποδημάτων και ενδυμάτων στη Δύση είναι η εφαρμογή προηγμένης ρομποτικής και αυτοματισμών, κάτι όμως που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακόμη μακριά από το στάδιο της πλήρους υλοποίησης. Ειδικά για τα σύνθετα αθλητικά παπούτσια, τα οποία μπορεί να αποτελούνται από πάνω από εκατό διαφορετικά εξαρτήματα, η αυτοματοποίηση της παραγωγής είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και ανεπαρκής συγκριτικά με τις ανάγκες της αγοράς για εκατομμύρια τεμάχια. Έτσι, κατέληξε ότι για το προσεχές μέλλον, η βιομηχανία ενδυμάτων και υποδημάτων θα εξακολουθήσει να βασίζεται στην παραγωγή στην Άπω Ανατολή, όπου το εργατικό δυναμικό εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο και πρόθυμο να εργαστεί υπό τις υφιστάμενες συνθήκες.
Η Reebok εξακολουθεί να διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της σε χώρες όπως το Βιετνάμ και η Κίνα, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση του κλάδου της αθλητικής ένδυσης και υπόδησης. Από το 2022, CEO της εταιρείας είναι ο Τοντ Κρίνσκι, ενώ η Reebok ανήκει στον πολυεθνικό όμιλο Authentic Brands Group, με έδρα στη Νέα Υόρκη, που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του γνωστές μάρκες όπως η Champion, η Billabong, η Βαν Χιούζεν και η Ted Baker.
Το εξελισσόμενο διεθνές περιβάλλον και οι εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ έχουν επιδεινώσει περαιτέρω τη θέση των εταιρειών που βασίζουν την παραγωγή τους στην Ασία. Με τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, τα είδη που εισάγονται από το Βιετνάμ και την Κίνα πλέον επιβαρύνονται με δασμούς 20% και 30% αντίστοιχα, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος. Η Nike ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές για τους αμερικανούς καταναλωτές, εκτιμώντας ότι οι δασμοί θα επιβαρύνουν την εταιρεία με επιπλέον κόστος που θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Κάποιες επιχειρήσεις, όπως ο πολυτελής όμιλος LVMH, εξετάζουν μεν τη σταδιακή αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας εντός των ΗΠΑ ως απάντηση στην εμπορική πολιτική, αλλά σύμφωνα με τον Φόστερ, η μαζική παραγωγή παπουτσιών και ενδυμάτων θα συνεχίσει να παραμένει στην Άπω Ανατολή για πολλά ακόμη χρόνια, μέχρις ότου η αυτοματοποίηση και η ρομποτική φτάσουν σε επαρκές επίπεδο ώστε να υποκαταστήσουν αποτελεσματικά τη χειρωνακτική εργασία.
Παρά τις δυσκολίες και τις πιέσεις για διαφοροποίηση του εφοδιαστικού μοντέλου, η επιστροφή της μαζικής παραγωγής ενδυμάτων και υποδημάτων στη Δύση, σύμφωνα με τον Φόστερ, θα παραμείνει ένα μακρινό ενδεχόμενο χωρίς ριζικές τεχνολογικές τομές ή άλλες σοβαρές αλλαγές στις εργασιακές και κοινωνικές δομές της Δύσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
Πηγή: Business Insider