«Συνηθισμένη διόρθωση στην αγορά» η πτώση των χρηματιστηρίων κατά τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ

«Συνηθισμένη διόρθωση στην αγορά» η πτώση των χρηματιστηρίων κατά τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ
epa06500679 US Treasury Secretary Steven Mnuchin appears before the House Financial Services Committee hearing on 'The Annual Report of the Financial Stability Oversight Council', on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 06 February 2018. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ο Στίβεν Μνούτσιν προσπάθησε να κατευνάσει τις επενδυτικές ανησυχίες, ενώ κάλεσε τους βουλευτές στις ΗΠΑ να δράσουν ώστε να μην υπάρξει νέο κλείσιμο της κυβέρνησης.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν για το ξεπούλημα στη Γουόλ Στριτ και τα διεθνή χρηματιστήρια, τονίζοντας ότι η πρόσφατη αστάθεια δεν θα κλονίσει τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς.

Τα διεθνή χρηματιστήρια πέφτουν και σήμερα, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων.

«Δεν ανησυχώ υπερβολικά για τη ρευστότητα στην αγορά. Πιστεύω ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της είναι αρκετά ισχυρά», είπε ο Μνούτσιν μιλώντας σε βουλευτές, κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης ακρόασης στο Καπιτώλιο. «Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε είναι μια συνηθισμένη διόρθωση της αγοράς, αν και ευρεία», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την οικονομική σταθερότητα.

Σήμερα, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έπεσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακόμη και κατά 9,7% σε σύγκριση με το ρεκόρ που είχε καταγράψει στις 26 Ιανουαρίου.

Ο Μνούτσιν σημείωσε ότι η Γουόλ Στριτ παραμένει ακόμη σε πιο υψηλό επίπεδο απ’ ότι ήταν πριν αναλάβει την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ και ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να αυξήσουν το όριο του χρέους, αλλά απέφυγε να σχολιάσει αν αυτό μπορεί να γίνει εντός της εβδομάδας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη του τριήμερου «κλεισίματος» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως είχε συμβεί τον Ιανουάριο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μνούτσιν ζήτησε από το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο του χρέους «το συντομότερο δυνατόν» ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να πληρώσει τα επιδόματα των υπαλλήλων και άλλες υποχρεώσεις της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters