Γιατί πέφτουν ξαφνικά σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου;

Γιατί πέφτουν ξαφνικά σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου;
epa06499525 Market trading boards on show at the Australian Securities Exchange (ASX) in Sydney, Australia, 06 February 2018. The worldwide plunge in equity markets has infected Australian shares with the local key indexes opening more than 2.5 per cent lower. AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι λόγοι πίσω από όσα συμβαίνουν στις χρηματαγορές τις τελευταίες ώρες.

 

Τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου βιώνουν μια απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα, δείχνοντας ισχυρές τάσεις «διόρθωσης» από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά της Wall Street και τις μεγάλες αποδόσεις άλλων ισχυρών χρηματαγορών.

Νέα Υόρκη, Τόκιο και Λονδίνο βλέπουν τους δείκτες να βρίσκονται τις τελευταίες ώρες στο κόκκινο, με τους αναλυτές να αναρωτιούνται εάν αυτή η περίεργη διόρθωση θα κρατήσει για λίγο, ή θα συνεχιστεί για μέρες.

Στο ερώτημα τι ήταν αυτό που συμβαίνει από την Δευτέρα, υπάρχουν μια σειρά από απαντήσεις. Καταρχάς, υπάρχει ο φόβος ότι η Fed θα δώσει εντολή για αύξηση των επιτοκίων γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Αυτό προκλήθηκε κυρίως από τον δείκτη της απασχόλησης στις ΗΠΑ, ο οποίος έδειξε πως η απότομη αύξηση μισθών που παρατηρήθηκε θα ανεβάσει, πέρα από το επιτρεπτό, το όριο του πληθωρισμού. Κι όταν τα επιτόκια αυξάνονται απότομα, οι μετοχές συχνά πέφτουν. Ιδιαίτερα εάν η άνοδος των επιτοκίων συνδυαστεί και με ισχυρότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό.

Διαβάστε ακόμη: 114 δισ. κόστισε το «μίνι κραχ» στους 500 πλουσιότερους του κόσμου

Επιπλέον, πολλοί αναλυτές της αγοράς προειδοποιούσαν για καιρό πως αυτό το ράλι των αγορών είχε ξεφύγει περισσότερο από τον έλεγχο.

Πώς όμως μπορούν ξανά οι ΗΠΑ να διαμορφώσουν τις παγκόσμιες αγορές; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή. Το δολάριο είναι το παγκόσμιο συναλλαγματικό μέσο, και όσα συμβαίνουν στην Wall Street δεν μπορούν να αφήσουν τον υπόλοιπο πλανήτη αδιάφορο. Ακόμη κι αν μιλάμε για πολύ κλειστά συστήματα, όπως αυτό της Κίνας, παρότι η πτώση από την Παρασκευή στην αγορά του Πεκίνου κινείται «μόλις» στο 2,2%, έναντι του -8% του Τόκιο.

Απαντώντας σε μερικά από τα πιο χρήσιμα ερωτήματα για ό,τι συμβαίνει, πρέπει να δούμε κατά πόσο όλα όσα γίνονται θα πρέπει να μας ανησυχούν. Εδώ όλα εξαρτώνται από ποιον απαντά. Οι αναλυτές προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι, λέγοντας σε γενικές γραμμές πως η πτώση των αγορών από την Δευτέρα δεν θα κρατήσει για πολύ. Παρόλα αυτά, υπάρχει απάντηση και στο ενδεχόμενο να ζήσουμε μια συνεχιζόμενη πτώση για μέρες. Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι ίδιοι αναλυτές προκρίνουν την άποψη πως πρόκειται για μια διαδικασία διόρθωσης μετά από το –σχεδόν- ανεξέλεγκτο ράλι του τελευταίου έτους.

Άλλωστε, ΗΠΑ και Ευρωζώνη δείχνουν με βάση τους αριθμούς ότι τα επίπεδα ανάπτυξης του 2017 ήταν τόσο ισχυρά, ώστε να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα μπροστά σε μια δοκιμασία όπως αυτή που βιώνουμε τις τελευταίες ώρες. Χωρίς όμως να αποκλείεται το οτιδήποτε, εάν αναλογιστούμε ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, δηλαδή η Γερμανία, βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η Βρετανία ζει τον “πυρετό” του Brexit ανταλλάσσοντας σκληρές δηλώσεις με ορισμένους αξιωματούχους της ΕΕ, ενώ στο τιμόνι των ΗΠΑ βρίσκεται ένας από τους πιο απρόβλεπτους προέδρους στην ιστορία της.

Διαβάστε ακόμη: «Φτερά» έκαναν 4 τρισ. δολάρια από τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις