Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Η ετήσια «ντρίμπλα» στην Ουγγαρία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Η ετήσια «ντρίμπλα» στην Ουγγαρία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, Είναι η πρώτη Σύνοδος με φυσική παρουσία από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να προτείνει πρόταση-συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/Mario Salerno Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Βουδαπέστη δεν επιθυμεί να συμβάλει στο υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του κοινού δανεισμού της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προτείνουν την Πέμπτη τη διεξαγωγή ετήσιας συζήτησης σχετικά με το σχεδιαζόμενο πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η βοήθεια της ΕΕ πρόκειται να συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας για την περίοδο 2024-2027, με 33 δισεκατομμύρια ευρώ σε φθηνά δάνεια και 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε το Κίεβο να έχει σταθερή χρηματοδότηση καθώς καταπολεμά την εισβολή της Ρωσίας.

Η Ουγγαρία, η οποία καλλιεργεί στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, πιέζει για μια ετήσια αναθεώρηση που θα της έδινε το δικαίωμα να ασκεί βέτο στις εκταμιεύσεις κάθε χρόνο. Αυτό αντιβαίνει στην ιδέα της προβλέψιμης χρηματοδότησης και άλλες χώρες της ΕΕ το απορρίπτουν, αλλά αν τα χρήματα προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, οπότε η ουγγρική συναίνεση είναι απαραίτητη.

Στην τελευταία έκδοση του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, την οποία είδε το Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να διεξάγουν ετήσιες συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύονται τα χρήματα της ΕΕ από την Ουκρανία, βάσει εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό δεν θα έδινε στην Ουγγαρία το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στα χρήματα, αλλά θα μπορούσε να εκφράσει τις ανησυχίες της.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης σχετικά με την προσέγγιση της ΕΕ απέναντι στην κατάσταση που απορρέει από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» σημειώνεται στο προσχέδιο

Δεν ήταν σαφές εάν η Ουγγαρία θα συμφωνήσει.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Βουδαπέστη επιθυμεί όχι μόνο ετήσιο δικαίωμα βέτο, αλλά και ότι δεν επιθυμεί να συμβάλει στο υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του κοινού δανεισμού της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει λάβει τα χρήματά της λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

Επειδή τα κονδύλια ανάκαμψης για την Ουγγαρία εξακολουθούν να είναι παγωμένα και το πρόγραμμα λήγει το 2026, η Βουδαπέστη επιθυμεί επίσης η ΕΕ να παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος κατά δύο χρόνια, έως το 2028.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι ούτε η απαλλαγή από τη συνεισφορά στο υψηλότερο κόστος των τόκων ούτε η παράταση του προγράμματος του ταμείου ανάκαμψης είναι νομικά εφικτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com