Συνομιλίες δυτικών μυστικών υπηρεσιών με το καθεστώς Άσαντ

Συνομιλίες δυτικών μυστικών υπηρεσιών με το καθεστώς Άσαντ

Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών αποκαλύπτει πως απεσταλμένοι των δυτικών κρατών έχουν προσπαθήσει το τελευταίο διάστημα να προσεγγίσουν τη Δαμασκό.

Ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φάισαλ Μέκνταντ αποκάλυψε σήμερα σε συνέντευξή του στο BBC πως στελέχη των μυστικών υπηρεσιών ορισμένων δυτικών κρατών, τα οποία αντιτίθενται στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν επισκεφθεί τη Δαμασκό για συνομιλίες σχετικά με την καταπολέμηση ριζοσπαστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, ζητώντας συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας από την κυβέρνηση της Δαμασκού.

«Δεν θα αναφέρω συγκεκριμένα ποιες χώρες, αλλά πολλές από αυτές έχουν επισκεφθεί τη Δαμασκό όντως. Πολλά κράτη μας προσεγγίζουν, κάποια περιμένουν τη Γευνεύη, άλλα λένε πως εξερευνούν τα πιθανά ενδεχόμενα, κι άλλα λένε πως θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας σε μέτρα ασφαλείας γιατί οι τρομοκράτες που εισέρχονται στη Συρία έχουν μετατραπεί σε απειλή και για εκείνα», δήλωσε ο Μέκνταντ, που όμως ανέφερε ότι οι επαφές που διεξάγονται συναντούν εμπόδια, καθώς φαίνεται να υπάρχει ρήξη μεταξύ των πολιτικών αρχών και των αρχών ασφαλείας σε ορισμένες χώρες που αντιτίθενται στον πρόεδρο Άσαντ.

Στην ερώτηση αν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν επαφές με τη Συρία, ο Μέκνταντ δεν έδωσε άμεση απάντηση. «Λέω ότι πολλές από τις χώρες αυτές έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας για τον συντονισμό μέτρων ασφαλείας».

Αρκετά δυτικά κράτη που υποστηρίζουν με δηλώσεις τη συριακή αντιπολίτευση έχουν εδώ και καιρό διακόψει την παροχή υλικής βοήθειας, καθώς οργανώσεις με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα επωφελούνται από το κενό εξουσίας στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι χώρες της Δύσης ανησυχούν για την παρουσία στις τάξεις των ανταρτών ξένων ένοπλων ισλαμιστών που έχουν ταξιδέψει στη Συρία προκειμένου να ενταχθούν στις δυνάμεις της εξέγερσης για να πολεμήσουν στη σχεδόν τριετή σύγκρουση για την ανατροπή του Άσαντ. Μόλις χθες ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ δήλωσε πως τουλάχιστον 700 άτομα έχουν ταξιδέψει από τη Γαλλία για να ενταχθούν στη συριακή  αντιπολίτευση.

Διαβάστε ακόμη: Οι «χίλιες ημέρες βίας» της Συρίας

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC ο Μέκνταντ είχε υποστηρίξει ότι πολλές δυτικές κυβερνήσεις τελικά συνειδητοποίησαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την ηγεσία της Συρίας, εκτός από τον πρόεδρο Άσαντ.

Η Συρία έχει βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο μετά την εξέγερση το Μάρτιο του 2011 κατά τεσσάρων δεκαετιών κυριαρχίας της οικογένειας Άσαντ και η Μέση Ανατολή μοιάζει να ζει τον πιο σκληρό χειμώνα του τελευταίου αιώνα, με τη Συρία και τις γειτονικές χώρες να έχουν πληγεί περισσότερο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στους καταυλισμούς όπου ζουν 2.350.000 εκτοπισμένοι πρόσφυγες.

Η επιδείνωση του εμφυλίου πολέμου της Συρίας έχει οξύνει την ανθρωπιστική καταστροφή. Στη διάρκεια του 2013, εγκατέλειπαν κατά μέσο όρο τη χώρα κάθε μήνα 141.000 άνθρωποι. Ο συνολικός αριθμός των Σύρων που έφυγαν από τη χώρα τους έφτασε το 1,7 εκατομμύριο, ποσοστό 340% μεγαλύτερο σε σχέση με το 2012. Οι διεθνείς οργανισμοί υπολογίζουν ότι αν δεν σταματήσει η αιματοχυσία, στα τέλη του 2014 θα υπάρχουν πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Στον αριθμό αυτό πρέπει να προστεθούν 6,5 εκατομμύρια εσωτερικοί εκτοπισμένοι, που άφησαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από έναν πόλεμο ο οποίος έχει προκαλέσει 125.000 θανάτους. Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων, αλλά και πόσιμου νερού. Οι τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης έχουν τετραπλασιαστεί ή πενταπλασιαστεί, καθιστώντας τα ουσιαστικά είδη πολυτελείας για έναν πληθυσμό ο οποίος κάθε μέρα είναι και πιο φτωχός.

Διαβάστε ακόμη: Δραματική έκκληση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία