Οι «χίλιες ημέρες βίας» της Συρίας

Οι «χίλιες ημέρες βίας» της Συρίας

Τρία χρόνια σχεδόν από την έναρξη του εμφυλίου, η Συρία αντιμετωπίζει την πιο ολέθρια ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Χίλιες ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης στη Συρία και ο απολογισμός είναι συγκλονιστικός. Η εμφύλια σύρραξη τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια έχει αφήσει περισσότερους από 100.000 νεκρούς και ανάγκασε πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους να ακολουθήσουν το δρόμο της προσφυγιάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Χίλιες ημέρες βίας που οδήγησαν σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους, ανδρών, γυναικών και παιδιών, σε εκατομμύρια εκτοπισμένους από τη χώρα τους, οι οποίοι αναζήτησαν πιο ασφαλή σημεία. Χίλιες ημέρες θανάτου, φόβου, κακουχιών, στερήσεων και απελπισίας. Χίλιες ημέρες κατά τις οποίες είμαστε μάρτυρες της δημιουργίας μιας χαμένης γενιάς », ανέφερε η επίτροπος της Ε.Ε. για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

1/6

Η ανώτερη Ευρωπαία αξιωματούχος εξήγησε πως η Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη με «την πιο ολέθρια ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών» κι απηύθηνε έκκλησή προς όλη τη διεθνή ανθρωπιστική κοινότητα και τα εμπλεκόμενα μέρη να διευκολύνουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Οι πολύαναμενόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και της συριακής αντιπολίτευσης αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Γενεύη στις 22 Ιανουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: Έκκληση UNICEF-ΠΟΥ-ΟΗΕ για τη Συρία