«Σύντομα» η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ λέει η Λαγκάρντ – Προσοχή στα «σοκ» του πετρελαίου

«Σύντομα» η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ λέει η Λαγκάρντ – Προσοχή στα «σοκ» του πετρελαίου
07 March 2024, Hesse, Frankfurt/Main: ECB President Christine Lagarde speaks at the ECB press conference. Photo: Boris Roessler/dpa (Photo by BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η Γαλλίδα τραπεζίτρια σημείωσε «παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας».

Μήνυμα για τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε «σύντομο» χρονικό διάστημα έστειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας παράλληλα για ενδεχόμενα «σοκ» που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πρόθεση της Φρανκφούρτης για χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.

Μιλώντας στο CNBC, η Γαλλίδα τραπεζίτρια σημείωσε «παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας Απλά πρέπει να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά αν κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, αν δεν έχουμε ένα μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου θα πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική».

«Όπως είπα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αναπτυχθεί πρόσθετο σοκ, θα έρθει η ώρα να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική σε εύλογα σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη τα επιτόκια της σταθερά σε επίπεδα ρεκόρ για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, αλλά σηματοδότησε ότι η μείωση του πληθωρισμού σημαίνει ότι θα μπορούσε να αρχίσει να τα μειώνει σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, η ΕΚΤ σημείωσε πως «θα ήταν σκόπιμο» να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων 4%, εάν οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές και ο αντίκτυπος των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2% «με διατηρήσιμο τρόπο».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της τράπεζας και οι οικονομολόγοι έχουν επικεντρωθεί στον Ιούνιο ως τον μήνα κατά τον οποίο θα μπορούσε να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων, αφού η ΕΚΤ μείωσε τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Οι αυξήσεις των τιμών στην Ευρωζώνη έχουν από τότε ψυχρανθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πεποίθηση της κεντρικής τράπεζας ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται στον απόηχο της αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ιδίως εάν οι τιμές του πετρελαίου εκτοξευθούν εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, η Λαγκάρντ απάντησε: «Όλες οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων έχουν αντίκτυπο και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε αυτές τις κινήσεις».

«Σαφώς στην ενέργεια και στα τρόφιμα, έχει άμεσο και γρήγορο αντίκτυπο» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com