Σιωπηλό κραχ στον κόσμο των Venture Capitals: Όταν η τεχνολογία συνάντησε την πραγματικότητα

Σιωπηλό κραχ στον κόσμο των Venture Capitals: Όταν η τεχνολογία συνάντησε την πραγματικότητα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συνάντηση των Venture Capitals με την πραγματικότητα, όταν έρθει, θα αποτελέσει ορόσημο για τον κόσμο των startups

Αντιμέτωπος με ένα σιωπηλό κραχ είναι ο κόσμος των Venture Capitals. Σε αντίθεση όμως με τα χρηματιστήρια, δεν υπάρχουν δείκτες που να μεταδίδουν τον «πόνο», ούτε τιμές μετοχών, οι οποίες να δείχνουν πώς εξατμίζεται ο προσωπικός πλούτος των Venture Capitalists.

Στην πραγματικότητα, για πολλούς από τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες που βιώσαν την ιστορική άνθηση στις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι ακόμη δυνατό να προσποιηθούν ότι  το κραχ δεν συμβαίνει… 

Ο Josh Wolfe, συνιδρυτής της Lux Capital, παρομοιάζει την κατάσταση με «τα κλασικά πέντε στάδια της θλίψης». «Μάλλον βρισκόμαστε κάπου μεταξύ Θυμού και Διαπραγμάτευσης, λέει, αναφερόμενος στα συναισθήματα που ακολουθούν την άρνηση. Ωστόσο, οι επενδυτές και οι ιδρυτές εταιρειών, προσθέτει ο Wolfe, εξακολουθούν να κλείνουν τα μάτια στην ύφεση που θα έχει βαθιές επιπτώσεις στην οικονομία των νεοφυών επιχειρήσεων.

Μείωση αποτιμήσεων

Μόνο οι εταιρείες με επείγουσα ανάγκη για κεφάλαια αναγκάστηκαν να συνυπολογίσουν την… πραγματικότητα. Υπενθυμίζεται πως η Klarna, η σουηδική εταιρεία «buy now, pay later», προκάλεσε σοκ στην αγορά των  fintech, όταν σε γύρο χρηματοδότησης συγκέντρωσε χρήματα έχοντας αποτίμηση 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (-87% από ό,τι οι υποστηρικτές επιχειρηματικών κεφαλαίων έκριναν ότι άξιζε πριν από έναν χρόνο).

Αν μη τι άλλο, αυτή η άγρια ​​μείωση των τιμών απηχεί μια στροφή που είχε ήδη ξεκινήσει για παρόμοιες εταιρείες στις δημόσιες αγορές. Οι μετοχές της Affirm, μιας αμερικανικής εταιρείας «buy now, pay later» που εισήχθη στο χρηματιστήριο στις αρχές του περασμένου έτους, έχουν επίσης υποχωρήσει 87% από τα ιστορικά υψηλά της τον περασμένο Νοέμβριο.  Η ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία fintech Block υποχωρεί κατά 78%, μετά την «εξαφάνιση» 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κεφαλαιοποίησή της. Σε αυτό περιβάλλον, πολλοί περισσότεροι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Klarna αν δεν θέλουν να καταρρεύσουν.  

Συνάντηση με την πραγματικότητα…

Εύλογα η συνάντηση των Venture Capitals με την πραγματικότητα, όταν έρθει, θα αποτελέσει ορόσημο για τον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων. 

Τα hedge funds, οι private equity εταιρείες, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, τα εταιρικά VC και τα αμοιβαία κεφάλαια  παρείχαν τα δύο τρίτα  των κεφαλαίων που διατέθηκαν για επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών παγκοσμίως πέρυσι, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων PitchBook. Εάν αυτά τα στοιχήματα έχουν  άσχημη κατάληξη,  τα σύννεφα πάνω από την εν λόγω αγορά θα πυκνώσουν – και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στον κόσμο των τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων, που έχει συνηθίσει σε διαρκώς αυξανόμενα ποσά κεφαλαίων.

Ειρήσθω εν παρόδω, το ποσό των μετρητών που διοχετεύθηκαν σε αμερικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας πέρυσι έφτασε τα 330 δισεκατομμύρια δολάρια (διπλάσιο από το προηγούμενο έτος, το οποίο ήταν το ίδιο το διπλάσιο του επιπέδου τριών ετών νωρίτερα.

Η πλημμύρα χρημάτων συνδυάστηκε με πλημμύρα από IPO. Σύμφωνα με την Coatue, έναν από τους νέους «crossover» επενδυτές που μετακόμισαν από τις δημόσιες αγορές στον κόσμο των VCs, 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια βρήκαν τον δρόμο τους σε πολλά υποσχόμενες αναπτυσσόμενες εταιρείες παγκοσμίως πέρυσι, τα μισά από αυτά με τη μορφή κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου και τα μισά IPOs. 

Αυτή η αύξηση ήταν σχεδόν 1 τρισ. ​​δολάρια μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των 425 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατ’ έτος που συγκεντρώθηκαν την προηγούμενη δεκαετία. 

Projects υψηλού κινδύνου 

Η υπερχείλιση κεφαλαίων ώθησε νέους τομείς της επιστήμης προς τα εμπρός με ταχύτερους ρυθμούς. Αν τα χρήματα στερέψουν, όμως, πολλά από τα projects «δεν θα είναι βιώσιμα». Ήδη, οι επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών επαναξιολογούν τις τοποθετήσεις τους σε τομείς που κάποτε θεωρούνταν από τα πιο «hot» πεδία για νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο Χάουαρντ Μόργκαν, πρόεδρος της B Capital, θεωρεί τις προσπάθειες της βιομηχανίας τεχνολογίας να φέρει επανάσταση στον τομέα των μεταφορών ως αιτία… λύπης. Οι εταιρείες αυτοκινήτων χωρίς οδηγό στις οποίες επένδυσε η εταιρεία του δεν πρόκειται να αλλάξουν τον κόσμο, λέει. 

Σημειώνεται πως η εταιρεία Bird, στην οποία B Capital επένδυσε, αποτιμήθηκε σε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2020. Αφού εισήχθη στο χρηματιστήριο στα τέλη του περασμένου έτους, η Bird αξίζει τώρα μόλις 142 εκατ. δολ. 

Ερωτηθέντες για το ποιοι τομείς είναι πιθανό να αποδειχθούν οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις, οι περισσότεροι επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών αναφέρουν: οι εταιρείες εξαιρετικά γρήγορης παράδοσης, όπως οι Gopuff και Gorillas, που υποτίθεται πως φέρνουν στους πελάτες είδη παντοπωλείου σε μόλις 20 λεπτά, fintechs και επιχειρήσεις που βασίζονται στο blockchain.

Σε μια πρόσφατη παρουσίαση στους δικούς της επενδυτές, η Coatue απεικόνισε τις αποτιμήσεις που αναμένει στον τεχνολογικό κόσμο ως μια σειρά από πλακίδια ντόμινο που μόλις έχουν αρχίσει να ανατρέπονται. Η κατάρρευση θα ξεκινήσει από τις μη κερδοφόρες εταιρείες του Διαδικτύου θα αγγίξει όλη την τεχνολογία, μέχρι τον κλάδο των ημιαγωγών…

Εάν οι προβλέψεις αυτές αποδειχθούν σωστές, τότε οι επενδυτές  θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα κραχ τύπου dotcom…