Sir Stelios: Ήρθε η ώρα για την Easyjet της Αφρικής;

Sir Stelios: Ήρθε η ώρα για την Easyjet της Αφρικής;

O Στέλιος Χατζηιωάννου έτοιμος να περάσει το τελευταίο «αεροπορικό  σύνορο» με την Fastjet.

Η Αφρική παρέμενε έως πρόσφατα η τελευταία ήπειρος που δεν διέθετε αεροπορικές εταιρείες χαμηλών ναύλων (low cost) . Όχι πια, ο Στέλιος Χατζηιωάννου ξεκινάει από το μηδέν την Fastjet,  φιλοδοξώντας να έχει την πορεία της Easyjet στην Ευρώπη.

Στην πρώτη συνέντευξη που είχα κάνει μαζί του πριν από δέκα περίπου χρόνια, τον είχα ρωτήσει για το τι πιστεύει ότι θα γράφουν οι εγκυκλοπαίδειες δίπλα στο λήμμα «Στέλιος Χατζηιωάννου», μετά από 100 χρόνια (σ.σ. τι ειρωνεία, οι εγκυκλοπαίδειες έχουν σχεδόν ήδη εξαφανισθεί).

Η απάντηση του ήταν «ελπίζω να γράψουν ότι ήμουν αυτός που έμαθε τους ανθρώπους να ταξιδεύουν φτηνά με το αεροπλάνο».

Με την Easyjet να πετάει πλέον σε 134 προορισμούς (12 από αυτούς στην Ελλάδα) , ανοίγοντας τα φτερά της και πέρα από την Ευρώπη, στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή, τον στόχο του τον έχει πετύχει και με το παραπάνω.

Όμως δεν εφησυχάζει, εδώ και κάτι μήνες το σχέδιο για την δημιουργία της πρώτης παναφρικανικής, αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους μπαίνει σιγά και σταθερά σε τροχιά. Το όνομα της Fastjet, και ήδη αριθμεί τρία Airbus A319 – 100 με το ένα από αυτά να προέρχεται από τον στόλο της Easyjet.

Για τον Sir Stelios, η Αφρική είναι το «τελευταίο σύνορο» μίας και οι εταιρείες χαμηλού κόστους έχουν επεκταθεί σχεδόν παντού. Με έδρα την Τανζανία σκοπεύει να επεκταθεί στις διεθνείς πτήσεις με εισιτήρια που να ξεκινούν κάτω από 100 ευρώ, τιμή αρκετά καλή για μια ήπειρο που έχει πολλαπλάσιο μέγεθος της Ευρώπης.

«Η Αφρική είναι ένας δύσκολος τόπος, ειδικά για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Η κατάσταση θυμίζει την Ευρώπη της δεκαετίας του ’80, τότε που δεν υπήρχαν ακόμη ανοιχτοί ουρανοί. Είναι τώρα η ώρα για μία τέτοια επένδυση; θα είναι τα πράγματα καλύτερα σε πέντε χρόνια; Θα δείξει…», ανέφερε σε εκδήλωση της Ernst & Young στο Μονακό, όπου είναι πλέον η μόνιμη έδρα του για φορολογικούς κυρίως λόγους.

Ήδη η επέκταση στην Νότια Αφρική που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου στα αεροδρόμια του Γιοχάνεσμπουργκ και του Κέιπ Τάουν αναβλήθηκε μέχρι… «νεοτέρας ανακοίνωσης».