Συρία: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Συρία: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο τραπέζι πρόταση της Ρωσίας, που «αδειάζει» την Γαλλία, για τα χημικά όπλα του καθεστώτος Άσαντ. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει απόψε, στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) κεκλεισμένων των θυρών, για το θέμα της Συρίας, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Οργανισμού. Η κατεπείγουσα συνεδρίαση θα γίνει κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Αυστραλός πρεσβευτής, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο αυτής της συνεδρίασης θα βρεθεί το ρωσικό σχέδιο με βάση το οποίο θα τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα που διαθέτει το συριακό καθεστώς.

Η Ρωσία κρίνει ως μη αποδεκτό το γαλλικό σχέδιο απόφασης που θα υποβληθεί για υιοθέτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα στην Συρία. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς. «Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η πρόταση της Γαλλίας να εγκριθεί μια απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (…) που επιρρίπτει στις συριακές αρχές την ευθύνη για μια πιθανή χρήση χημικών όπλων δεν είναι αποδεκτή», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

O Ομπάμα «θα εξετάσει σοβαρά» τη ρωσική πρόταση

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε παράλληλα στον Γάλλο ομόλογό του ότι η Μόσχα θα προτείνει και αυτή ένα σχέδιο απόφασης για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα υποστηρίζει την ρωσική πρωτοβουλία για να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Γαλλία δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια απόφαση του ΟΗΕ που θα προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, αλλά απέκλεισε μια προσφυγή στην χρήση βίας για την επιβολή της.