Ναι της Συρίας στον διεθνή έλεγχο του χημικού της οπλοστασίου

Ναι της Συρίας στον διεθνή έλεγχο του χημικού της οπλοστασίου

Ανακοίνωση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών που αλλάζει τις ισορροπίες.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση της Ρωσίας  να τεθεί το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο.

«Ο υπουργός Λαβρόφ ανέλαβε μια πρωτοβουλία σχετικά με τα χημικά όπλα. Δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία χαιρετίζει τη ρωσική πρωτοβουλία, παρακινούμενη από την ανησυχία της συριακής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια της χώρας μας, αλλά και από την εμπιστοσύνη της στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, που προσπαθεί να εμποδίσει την αμερικανική επίθεση εναντίον του λαού μας», δήλωσε ο Μουαλέμ.

Διαβάστε ακόμη: «Αν επιστρέψει ο Άσαντ τα χημικά, μπορεί να μην επιτεθούμε»

Νωρίτερα, η ρωσική πλευρά είχε προτείνει στην Συρία την παράδοση του χημικού της οπλοστασίου, ως ύστατη πράξη αποφυγής συμμαχικής επέμβασης στη χώρα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε μεταφέρει την πρόταση αυτή στον Σύρο ομόλογο του με την προϋπόθεση ότι η Συρία θα δώσει μία «άμεση και ελπιδοφόρα απάντηση».

Στάση αναμονής από τον ΟΗΕ
Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει για το θέμα της Συρίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να ζητήσει να μεταφερθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ σε συριακές πόλεις όπου θα είναι εφικτό να αποθηκευτούν με ασφάλεια και να καταστραφούν.

Διαβάστε ακόμη: Άσαντ: «Ευχαριστώ τον Πούτιν για την υποστήριξη του»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν είπε ότι είναι πιθανό να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από τη Συρία να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, ο Μπαν είπε ότι θα μπορούσε να εισηγηθεί τη δημιουργία ζωνών υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες θα μεταφέρονταν και θα καταστρέφονταν τα αποθέματα του συριακού καθεστώτος. Η πρόταση αυτή ενδέχεται να γίνει εφόσον οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, με απώτερο στόχο να ξεπεραστεί η “ενοχλητική παράλυση” του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτή πάντως θα είναι μία από τις πολλές προτάσεις που σχεδιάζει να κάνει ο Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν οι επιθεωρητές επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.