Συρία: Κατάπαυση του πυρός και εκλογές τον Απρίλιο

Συρία: Κατάπαυση του πυρός και εκλογές τον Απρίλιο

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα τεθεί από την 27η Φεβρουαρίου στη Συρία- Εκλογές στις 13 Απριλίου.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τα μέρη της σύγκρουσης έχουν διορία έως την 26η Φεβρουαρίου στις 12.00 ώρα Δαμασκού να επιβεβαιώσουν, στις ΗΠΑ ή τη Ρωσία, ότι θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της εκεχειρίας.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ προκήρυξε απόψε βουλευτικές εκλογές για τις 13 Απριλίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τη Δαμασκό, ενώ οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη χώρα διεξήχθησαν το 2012.

Η συμφωνία για τη Συρία επιτεύχθηκε μετά από «πολλούς γύρους συνομιλιών»

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον είχαν πολλούς γύρους συνομιλιών, κεκλεισμένων των θυρών, σχετικά με το θέμα της ειρήνευσης στη Συρία, αποκάλυψε απόψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.”Υπήρξαν κάποιοι γύροι κλειστών διαβουλεύσεων, όχι δημοσίων. Και διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες”, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Μόσχα συντόνισε τις κοινές ρωσοαμερικανικές αποφάσεις για τη Συρία με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, στις διμερείς επαφές που είχε ο πρόεδρος Πούτιν με τους ηγέτες των δύο αυτών χωρών. “Αυτές οι αποφάσεις συζητήθηκαν και συντονίστηκαν κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων διμερών συνομιλιών”, είπε όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

Η Ρωσία, πρόσθεσε, θα συνεχίσει τις επαφές της με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και ιδίως με τις χώρες της περιοχής.”Ο βασικός στόχος που θέτουν τώρα η Ρωσία και οι ΗΠΑ στην κοινή ανακοίνωσή τους είναι ο τερματισμός της άσκοπης αιματοχυσίας στη Συρία και η συνέχιση του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας, διευκολύνοντας έτσι μια πολιτική διευθέτηση στη χώρα αυτή”, είπε.