Σειρήνες πολέμου ήχησαν στον Κίεβο λίγο μετά την άφιξη Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς

Σειρήνες πολέμου ήχησαν στον Κίεβο λίγο μετά την άφιξη Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς
16 June 2022, Ukraine, Kiew: Emmanuel Macron (M), President of France, arrives at the train station in Kiev. German Chancellor Scholz, French President Macron and Italian Prime Minister Draghi arrived in the Ukrainian capital Kiev on Thursday morning on a special train. There they want to talk with Ukrainian President Selenskyj about further support for the country under attack by Russia. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών στην Ουκρανία έπειτα από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Προειδοποιητική σειρήνα για αεροπορική επιδρομή ήχησε στο Κίεβο, λίγη ώρα μετά την άφιξη του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Η άφιξη των τριών ηγετών και οι δηλώσεις τους

Οι τρεις ηγέτες έφτασαν σήμερα στο Κίεβο με τρένο, στις 09:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σε μια κοινή τους επίσκεψη με στόχο να δείξουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη των τριών ευρωπαίων ηγετών στην Ουκρανία έπειτα από την ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται πρώτα χαμογελαστοί στο τρένο και έπειτα στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού. Μαζί τους ήταν και πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουκρανία, Ετιέν ντε Πονσέν.

Επέλεξαν διαφορετικά στυλ: ο Σολτς φορούσε τζιν παντελόνι και ένα μαύρο μπλουζάκι τύπου πόλο, ενώ μετά άλλαξε σε κοστούμι· ο Μακρόν επέλεξε να εμφανιστεί με λευκό πουκάμισο και χωρίς γραβάτα, ενώ μετά έβαλε και σακάκι· ο Ντράγκι φορούσε ένα ανοιξιάτικο μπλε πουλόβερ και έπειτα άλλαξε και αυτος σε κοστούμι.

«Είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς», δήλωσε κατά την άφιξή του στο Κίεβο ο Μακρόν, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο.

Από την άλλη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, δεσμεύθηκε ότι «ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, «δεν θέλουμε να εκφράσουμε μόνο την αλληλεγγύη μας, θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε ότι η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική, αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα, θα συνεχισθεί», σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος. «Θα την συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειασθεί για τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δήλωσε στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την ώρα που οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στο Κίεβο.

Στη Bild μίλησε και ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος χαιρέτησε την επίσκεψη των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, δηλώνοντας «χαρούμενος και υπερήφανος».

«Είναι μια ένδειξη σημαντικής στήριξης σε μια περίοδο κατά την οποία παραμένει επικίνδυνο να επισκεφθεί κάποιος το Κίεβο γιατί μπορεί να υπάρξουν ανά πάσα στιγμή πυραυλικά χτυπήματα», σημείωσε.

Η επίσκεψη «έχει πάνω απ΄όλα μεγάλη συμβολική αξία και δείχνει την υποστήριξη προς την Ουκρανία σε καιρό πολέμου. Η μόνη περίπτωση να υπάρξει σταθερότητα στην Ευρώπη είναι να σταματήσει επιτέλους ο Πούτιν αυτό τον βάρβαρο πόλεμο εναντίον της χώρας μας», κατέληξε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.