ΣΥΡΙΖΑ: «Οφθαλμαπάτη το πρωτογενές πλεόνασμα»

ΣΥΡΙΖΑ: «Οφθαλμαπάτη το πρωτογενές πλεόνασμα»

«Προϊόν δημιουργικής λογιστικής» χαρακτηρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το πλεόνασμα που παρουσίασε σήμερα το Υπ. Οικονομικών.

«Οφθαλμαπάτη» χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία εμφανίζεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,9 δισεκ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα «δημιουργικής λογιστικής», χάρη στην οποία «το Υπουργείο κερδίζει:

-683 εκατ. ευρώ από τη μη επιστροφή φόρων σε πολίτες και επιχειρήσεις.

-800 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ). Την ίδια στιγμή οι δαπάνες του ΠΔΕ, δηλαδή, οι δημόσιες επενδύσεις είναι μικρότερες κατά 1,3 δισεκ. ευρώ έναντι του στόχου. Μόνο από τη χειραγώγηση του ΠΔΕ, το Υπ. Οικονομικών κερδίζει συνολικά 2,1 δισεκ. ευρώ.

-2 δισεκ. ευρώ από τις πρωτογενείς δαπάνες, γεγονός που έχει φέρει τη λειτουργία του κράτους σε οριακό σημείο».

«Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε και στην εγγραφή ποσού 1,5 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό από την επιστροφή των εσόδων των Κεντρικών Τραπεζών», διευρινίζει ο κ. Τσακαλώτος, ωστόσο, «στο Μνημόνιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «μεταβιβάσεις που συνδέονται με την απόφαση του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012 σε σχέση με το εισόδημα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ … δεν θα πρέπει να μειώνουν την απαιτούμενη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και δεν θα υπολογίζονται στην αξιολόγηση αυτών των στόχων».

Διαβάστε ακόμη: Επτά προτάσεις του ΣΕΒ για την οικονομία