Σκάνδαλο «δημιουργικής λογιστικής» βαραίνει την Toshiba

Σκάνδαλο «δημιουργικής λογιστικής» βαραίνει την Toshiba
Toshiba Corp President and Chief Executive Officer Hisao Tanaka arrives for a news conference at the company headquarters in Tokyo July 21, 2015. Japan's Toshiba Corp said Tanka was stepping down on Tuesday after an independent investigation found he had been aware the company had been inflating its profits over a number of years. REUTERS/Toru Hanai - RTX1L5WH

Βελτιωμένα κατά 1,2 δισ. εμφανίζονταν τα κέρδη της εταιρείας στις δημοσιευμένες οικονομικές εκθέσεις.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Toshiba, Hisao Tanaka στον απόηχο των αποκαλύψεων που αφορούν στα λογιστικά της εταιρείας. Σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην Ιαπωνία, αποκαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της χώρας, καθώς οι διοικούντες την Toshiba επιδίδονταν, όπως φαίνεται, για χρόνια στη λεγόμενη δημιουργική λογιστική.

Μέσω της παραποίησης των λογιστικών στοιχείων της εταιρείας, εξαπατούσαν συστηματικά τους επενδυτές της εταιρείας, βελτιώνοντας την εικόνα των κερδών κατά 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια. Τα στοιχεία αυτά, αποκαλύφθηκαν μετά από εισαγγελική έρευνα, η οποία κατέδειξε πως κορυφαία στελέχη της εταιρείας εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

«Η Toshiba διέθετε μια εταιρική κουλτούρα βάσει της οποίας δεν τίθετο θέμα αμφισβήτησης στις αποφάσεις της διοίκησης», υπογραμμίζεται στο εισαγγελικό πόρισμα και προστίθεται: «Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προβούν σε παράνομες λογιστικές κινήσεις εξαφανίζοντας ή μετακινώντας δαπάνες της εταιρείας στα επόμενα χρόνια».

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές εντόπισαν παρατυπίες στον ισολογισμό της εταιρείας νωρίτερα εντός του 2015, ρίχνοντας την μετοχή της Toshiba κατά 20%. Υπό τη σκιά του σκανδάλου, η εταιρεία θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τα κέρδη της στις λογιστικές εκθέσεις που δημοσιοποίησε από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι τον Μάρτιο του 2014.