Σκάνδαλο δισεκατομμυρίων οδηγεί προς παραίτηση τον CEO της Toshiba

Σκάνδαλο δισεκατομμυρίων οδηγεί προς παραίτηση τον CEO της Toshiba

Η δημιουργική λογιστική έξι ετών οδήγησε στην υπερεκτίμηση των κερδών της εταιρείας κατά περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. 

Νέο διευθύνοντα σύμβουλο αναμένεται να αναζητήσει σύντομα η Toshiba καθώς ο Hisao Tanaka οδηγείται προς παραίτηση ύστερα από τις κατηγορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας γύρω από λογιστικές παράτυπες που ακολουθούσε o ιαπωνικός όμιλος.

Η Toshiba αντιμετωπίζει κατηγορίες ύψους 300 έως 400 δισεκατομμυρίων γεν ( 2,4 έως  έως 3,2δισεκατομμύρια δολάρια)  γύρω από τακτικές της διοίκησής της που αφορούσαν την τήρηση βιβλίων. Τα ποσά αυτά προέκυψαν από την έρευνα μιας ανεξάρτητης επιτροπής που προσέλαβε ο ίδιος ο όμιλος της Toshiba.

Οι πρακτικές δηιουργηκής λογιστικής φαίνεται πως οδήγησαν στην υπερεκτίμηση των κερδών της εταιρείας κατά 170 δισεκατομμύρια γιεν, ποσό αρκετά υψηλότερο από τις εκτιμήσεις του ίδιου του ομίλου που θεωρούσε πως θα περιοριζόταν στα 50 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι πρακτικές οδήγησαν σε έξι χρόνια υπερεκτιμημένων κερδών, τα οποία αποκάλυψε η επιτροπή, καθώς και διάφορες απομειώσεις κόστους.

Η αποκάλυψη επέφερε κρίση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και φαίνεται πως οδηγεί σε παραίτηση αρκετά μέλη του, ανάμεσά τους και ο μέχρι σήμερα CEO της Toshiba, Hisao Tanaka. Μεταξύ των μελών που αναμένεται να αποχωρήσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι και ο πρώην προεδρός της  Norio Sasaki, ο οποίος είναι σήμερα αντιπρόεδρος του ομίλου.

Η υπόθεση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, δηλώνει αποφασισμένος να πατάξει τις εταιρείες που λειτουργούν πέρα από τα επιτρεπτά όρια, σε μια προσπάθειά του να προσελκύσει περισσότερους ξένους επενεδυτές που θα βοηθήσουν την ιαπωνική οικονομία να βγει από την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αναφέρει η Wall Street Journal.

Η Toshiba – κατασκευαστή ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως φορητοί υπολογιστές και τσιπ υπολογιστών – είχε αποκαλύψει από τον Απρίλιο πως σκόπευε να υποβαθμίσει το κόστος ορισμένων από τα έργα υποδομών που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, τον Απρίλιο του 2013. Και αυτό αφού η εταιρεία είχε ανακαλύψει τον Οκτώβριο του 2013 πως μια από τις θυγατρικές της, που ασχολείται με ιατρικά πληροφοριακά συστήματα, είχε υπερεκτιμήσει τα αποτελέσματά της για αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με την WSJ, η ανεξάρτητη επιτροπή αναμένεται να εκδώσει την πλήρη έκθεση της εντός των προσεχών ημερών.