«Σκληρή διόρθωση» έως -10% εκτιμούν για τις αγορές μετοχών οι αναλυτές- Ποιοι είναι οι λόγοι

«Σκληρή διόρθωση» έως -10% εκτιμούν για τις αγορές μετοχών οι αναλυτές- Ποιοι είναι οι λόγοι
epa08245141 A screen shows the Dow Jones industrial average on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 24 February 2020. Stocks around the world are broadly lower as investors are reportedly reacting to news that the coronavirus is spreading to more countries and the Dow Jones industrial average closed down over 1000 points. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυξάνονται οι «φωνές» που προειδοποιούν για «σκληρή» διόρθωση στις αγορές στους μεγαλύτερους δείκτες του κόσμου, καθώς, από ό,τι φαίνεται, οι μετοχές, παγκοσμίως, ξεμένουν από δυνάμεις.

Τα μεγάλα και διαρκή ράλι ανήκουν πλέον στο παρελθόν, με τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, έπειτα από 34 ημέρες, να μην έχει μετακινηθεί κατ’ ελάχιστον. 

Επιπλέον, οι εταιρείες που αισθάνονται σημαντική πίεση στις αποτιμήσεις τους συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ περισσότερα από τα μισά μέλη του δείκτη παρουσιάζουν απομειώσεις τουλάχιστον 10% από τον Μάιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συνέλεξε η Morgan Stanley. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα στους δείκτες μικρής κεφαλαιοποίησης. Ειδικότερα, το 90% των μετοχών στον δείκτη Russell 2000 έχουν ήδη υποστεί διόρθωση -10%.

Την ίδια στιγμή, η ατονία στην αγορά έχει φυτέψει σπόρους ανησυχίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο S&P 500 έχει σημειώσει πτώση, καταφέρνοντας ωστόσο να διατηρήσει τα σημεία αντίστασης, με αποτέλεσμα η «διόρθωση» να μην ξεπεράσει το -2% έναντι του ιστορικού υψηλού στο οποίο είχε οδηγηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές αναμένουν ένα μεγάλο «ταξίδι» προς χαμηλότερα επίπεδα. Η Goldman Sachs και η Citigroup προειδοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες τους πελάτες τους για την πιθανότητα να υπάρξουν κραδασμοί που θα φέρουν τα πάνω κάτω στις αγορές.

Οι επόμενες έξι εβδομάδες είναι εξαιρετικά κρίσιμες, δηλώνει ο Phil Blancato, διευθύνων σύμβουλος της Ladenburg Thalmann & Co, υπενθυμίζοντας το προγραμματισμένο tapering της Federal Reserve και την απειλή φορολογικών αυξήσεων. «Η αγορά βρίσκεται σε τρικυμία» πρόσθεσε.

Οι μετοχές υποχώρησαν για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες, καθώς τα μεικτά οικονομικά δεδομένα κράτησαν τους επενδυτές σε απόσταση. Ο S&P 500 υποχώρησε -1,7% ενώ ο Russell 2000 σημείωσε βουτιά -2,8%. Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 πήγε καλύτερα, χάρη στα κέρδη εταιρειών όπως η Facebook Inc.

Για να είμαστε δίκαιοι, τα σημάδια για μια πιθανή bear market είναι ελάχιστα, με τους sellers να καταγράφουν απώλειες ύψους 20%. Οι short έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ οι επενδυτικοί οίκοι αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές – στόχους τους στο τέλος του έτους, αφού ο δείκτης S&P 500 ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Προσοχή στις τοποθετήσεις

Τα hedge funds μειώνουν την έκθεσή τους, με τις short θέσεις έναντι των ETFs να πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιανουάριο. «Τα θεμελιώδη είναι ακόμα εξαιρετικά υποστηρικτικά, οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, δήλωσε ο Seema Shah, επικεφαλής αναλυτής στην Principal Global Investor, συμπληρώνοντας: «Εισερχόμαστε σε μια νέα φάση στον επιχειρηματικό κύκλο ή τουλάχιστον το επόμενο στάδιο αυτού. Οι αγορές αναπόφευκτα τελούν σε μετάβαση και αυτή είναι μια στιγμή που πρέπει να είστε πραγματικά, πολύ προσεκτικοί σε ποιες εταιρείες επενδύετε».

Και πράγματι, σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, οι διορθώσεις είναι φανερές, με τη μέση μετοχή στον S&P να σημειώνει πτώση -10% τις τελευταίες 52 εβδομάδες.

Faangs

Τα Faangs, δηλαδή η Facebook, η Amazon.com Inc., η Apple Inc., η Microsoft Corp. και η μητρική Google Alphabet Inc, κρατούν τη Wall Street σε υψηλά επίπεδα – χωρίς αυτές ο S&P 500 αυτό το τρίμηνο θα κατέγραφε μεγάλη πτώση. «Αλλά μην τοποθετείστε σε μετοχές των Faangs επειδή δήθε θα συνεχίσουν να ενισχύουν την αγορά επ’ αόριστον, λέει ο Mike Wilson, της Morgan Stanley. «Βρισκόμαστε σε στάδιο συρρίκνωσης σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις. Ακόμη και οι πιο ανθεκτικές εταιρείες δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη διόρθωση που έρχεται» λέει.  

Συνήθως, οι ρωγμές ξεκινούν από τους πιο αδύναμους κρίκους, μια διαδικασία που ονομάζεται «κυλιόμενη διόρθωση».

«Αυτή η κυλιόμενη διόρθωση θα τελειώσει με μια ενοποίηση σε υψηλότερες ποιοτικές, ηγετικές περιοχές της αγοράς» έγραψε ο Wilson. «Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση της κίνησης θα συμβεί στο εγγύς μέλλον οδηγώντας σε διόρθωση ~ 10%» καταλήγει.