Η Smart TV της Samsung παραείναι έξυπνη

Η Smart TV της Samsung παραείναι έξυπνη

Μπορεί να μην σας κατασκοπεύει, όπως πολλοί φοβούνται, αλλά παίρνει πρωτοβουλίες όπως να παίζει διαφημίσεις εκεί που δεν χρειάζεται.

Κάθε νέα τεχνολογία έχει τα προβλήματά της, αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Αλλά κάποιες φορές είναι οι άνθρωποι που προκαλούν τη σύγχυση. Στην περίπτωσή μας ήταν οι συντάκτες του privacy policy για τις SmartTV της εταιρείας οι οποίες έχουν αναγνώριση φωνής μέσω της οποίας μπορεί ο ιδιοκτήτης να απευθύνει εντολές προς την τηλεόρασή του με παρόμοιο τρόπο που το κάνει στο smartphone του.

«Παρακαλούμε έχετε υπόψη πως εάν οι λέξεις που προφέρετε περιλαμβάνουν προσωπικές ή ευαίσθητες πληροφορίες, οι πληροφορίες αυτές θα συμπεριληφθούν στα δεδομένα που θα καταγραφούν και θα μεταφερθούν σε τρίτους μέσω της λειτουργίας αναγνώρισης φωνής».

Φυσικά, το Internet, και όχι μόνο, επαναστάτησε. Δεν ήταν τόσο η ίδια η φύση της λειτουργίας -άλλωστε κάπως έτσι λειτουργεί η Siri στο iOS, το Google Now και η Cortana της Microsoft- όσο η ευθεία αναφορά σε κάτι που θυμίζει ανεπιθύμητη καταγραφή και «κατασκοπεία».

Η Samsung άλλαξε τη διατύπωση ώστε να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και όλοι ηρέμησαν κάπως. Μέχρι τη στιγμή που κάτι άλλο περίεργο συνέβη.

Πριν από λίγες ημέρες χρήστες παραπονέθηκαν πως η τηλεόραση έπαιξε με δική της πρωτοβουλία μια διαφήμιση στη διάρκεια παρακολούθησης μιας ταινίας που ήταν αποθηκευμένη τοπικά. Επιπλέον, Αυστραλοί ιδιοκτήτες ανέφεραν πως διαφημίσεις της Pepsi εμφανίστηκαν «απρόσκλητες» ενώ παρακολουθούσαν συνδρομητικό κανάλι.

Η εταιρεία απάντησε αμέσως αναφέροντας πως φταίχτης είναι ένα software update, πως οι διαφημίσεις δεν θα έπρεπε να εμφανίζονται και πως δεν είναι στα σχέδιά της να εφαρμόσει ποτέ κάτι τέτοιο στην Αυστραλία.

Και τα δύο περιστατικά αναδεικνύουν τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία έχει μπει η τηλεόραση τώρα που -μετά από 60 χρόνια ύπαρξης ως απλός δέκτης εικόνας- έχει γίνει και δέκτης δεδομένων από τον χρήστη της. Και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι πραγματικά έχουν στο μυαλό τους οι κατασκευαστές σε ό,τι αφορά της διαφημίσεις. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε ως τηλεθεατές είναι η TV μας να αποφασίζει αυθαίρετα τι μηνύματα θα μας εμφανίσει.