Σνακ χωρίς γλουτένη από το Κιλκίς, στις παγκόσμιες αγορές

Σνακ χωρίς γλουτένη από το Κιλκίς, στις παγκόσμιες αγορές

Από το αρτοποιείο στη Θεσσαλονίκη στην παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων διατροφής.

Σνακ τα οποία δεν περιέχουν γλουτένη εξάγει με επιτυχία στο εξωτερικό μια οικογενειακή επιχείρηση από το Κιλκίς. Η εταιρεία Wellaby’s είδε πολύ νωρίς το κενό που υπήρχε στην παγκόσμια αγορά για μια κατηγορία προϊόντων που καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες ανθρώπων οι οποίοι έχουν ευαισθησία ή πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη, ένα είδος πρωτεΐνης που υπάρχει σε δημητριακά όπως η σίκαλη, το σιτάρι και το κριθάρι.

Δύο αδέρφια από το Κιλκίς, ο Δημήτρης και ο Αλέξανδρος Στρατάκης οραματίζονται το 2006 τη δημιουργία μιας μικρής βιομηχανίας που θα παράγει εξειδικευμένα προϊόντα διατροφής που δεν περιέχουν γλουτένη. Εστιάζουν στην ανάγκη του… 1% του παγκόσμιου πληθυσμού που πάσχει από κοιλιοκάκη, ένα σοβαρό γαστρεντερολογικό πρόβλημα που δεν επιτρέπει στους πάσχοντες να καταναλώσουν γλουτένη, αλλά και σε όσους εμφανίζουν φούσκωμα ή πρήξιμο μετά την κατανάλωση της συγκεκριμένης ουσίας.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα που καθιστά από την πρώτη στιγμή τα σνακ Unismack της Wellaby’s αγαπητά είναι το γεγονός ότι πρόκειται για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας εξίσου εύγευστα και μαλακά στην υφή με εκείνα που περιέχουν γλουτένη, αλλά και υγιεινά αφού ψήνονται στο φούρνο και δεν τηγανίζονται.

Διαβάστε ακόμη: Ένα e-shop δίχως καθόλου γλουτένη

Αν και η τεχνογνωσία προήλθε από το εξωτερικό η «μαγιά» για την επένδυση που άγγιξε τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, προϋπήρχε. Το 1996 ο πατέρας τους Γιώργος ανοίγει στη Θεσσαλονίκη το αρτοποιείο Cibus, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετεξελίσσεται στο μεγαλύτερο αρτοποιείο της Βορείου Ελλάδος, -παράγοντας μια τεράστια ποικιλία αρτοποιημάτων μεταξύ των οποίων 40 διαφορετικά είδη ψωμιού αλλά και το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης- και το οποίο στη συνέχεια απορροφάται από την γνωστή αρτοβιομηχανία Κατσέλης.

Ο Αλέξης και ο Δημήτρης μαθήτευσαν εκεί και αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στη διοίκηση επιχειρήσεων, τα χρηματοοικονομικά και τα logistics αποφασίζουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στην πραγματική οικονομία.

Για τη δημιουργία του εργοστασίου στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς χρειάστηκαν πέντε εκατ. ευρώ. Το 40% προήλθε από επιδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια της οικογένειας και τραπεζικό δανεισμό. Σημειώνεται πως το εργοστάσιο είναι πιστοποιημένο με τα αυστηρότερα διεθνή στάνταρτ: ISO 22000, IFS και BRC και έχει άδεια παραγωγής προϊόντων ειδικής διατροφής με τη μορφή: τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης, από τον ΕΟΦ.

Διαβάστε ακόμη: Πες μου γιατρέ μου τι είναι η γλουτένη;

Οι μηχανές της Wellaby’s πήραν επισήμως μπρος το 2008 και έκτοτε πάνω από το 90% της παραγωγικής δραστηριότητας απευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού. Το πρώτο προϊόν που βγαίνει στις διεθνείς αγορές είναι το Cheese Ups, σνακ με βάση που αποτελείται σε ποσοστό 43% από τυρί γκούντα/ένταμ. Κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ελάχιστα προϊόντα παγκοσμίως σε μορφή τσιπς που έχουν τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε τυρί. Εννέα μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας της η εταιρεία ξεκινά της εξαγωγές.

Την επιτυχημένη συνταγή του Cheese Ups ακολουθούν και άλλα καινοτόμα προϊόντα. Αντιλαμβανόμενοι από πολύ νωρίς τα οφέλη συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις, τα δύο αδέρφια ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς και «χτίζουν» σταδιακά το πελατολόγιο τους. Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία και  Νέα Ζηλανδία είναι σήμερα μόνο μερικές από τις χώρες στις οποίες έχει τοποθετήσει η Wellaby’s τα προϊόντα της.

Τον περασμένο Ιανουάριο η εταιρεία προσέφερε στο κοινό τη βελτιωμένη εκδοχή των Pita Chips, τα οποία έχουν μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό, ενώ ανακοίνωσε και τη στρατηγική συνεργασία που σύναψε με την Bespoke Foods για την καλύτερη διείσδυση των προϊόντων της στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.